Hlavní obsah

Korfu: smaragd Středomoří, kde odpočíval i Odysseus

Novinky, Simona Fischerová, Asociace cestovních kanceláří ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leží v Jónském moři, je druhý největší z řeckých ostrovů a přece je oproti ostatním tak odlišný. Byl ovlivněn mnoha kulturami a na rozdíl třeba od sušší Kréty nebo Rhodu narazíte na každém kroku na cypřiše, olivovníky, borovicové háje i palmy. V jejich stínu se můžete pohodlně ukrýt před intenzivními slunečními paprsky.

Foto: Petr Kadřábek

Úvodní fotografie

Článek

Objevte nejzelenější a nejpozoruhodnější řecký ostrov Korfu, který si právě pro svou nezaměnitelnou atmosféru zamilovala třeba císařovna Sissi nebo princ Charles.

Korfu (řecky Kerkyra) leží nejseverněji ze všech řeckých ostrovů, rozprostírá se na ploše 592 kilometrů a může se pyšnit 217 kilometry dlouhým pobřežím, které je členěno jak na dlouhé písečné či oblázkové pláže s otevřeným mořem, tak i na malebné uzavřené zátočiny s útesy a skalisky. Svým tvarem je někdy připodobňován ke kytaře nebo k meči. Nejbližším sousedem Korfu je Albánie, která je od severního pobřeží vzdálena přibližně 2,5 kilometru. Naleznete zde vše od nížin s olivovými háji až po kopcovitou krajinu plynule přecházející v hory. Nejvyšším vrcholem je téměř tisíc metrů vysoký Pantokrator ležící na severu ostrova ve stejnojmenném pohoří. Mimochodem, ostrov místní považují za nejbezpečnější z celé Evropy, protože tudy prochází hranice NATO.

Foto: Petr Kadeřábek

Krátký let i krátké přistání

Na Korfu se můžete vydat trajektem z dalších ostrovů či letecky. Do hlavního města Kerkyry (nebo chcete-li Korfu) jsou z Čech zřízeny pravidelné linky. Let trvá přibližně 2 hodiny a 20 minut a přistání na letišti je tak trochu zážitkem pro turisty. Přistávací dráha zde končí v moři, její délka je pouhých 2 375 metrů a řadí se tak k nejkratším ranvejím v Evropě.

Po ostrově se můžete přepravovat barevně odlišenými autobusovými linkami. Modré autobusy, tzv. blue buses, jsou určeny k jízdě na krátké vzdálenosti, tedy do 15 kilometrů od Kerkyry. Hlavní stanoviště je na kerkyrském náměstí San Roko, kde lze zakoupit jízdenky za jednotnou cenu 1,3 eur. Blue bus ticket si můžete koupit i ve stáncích a obchodech v turistických letoviscích nebo v automatech přímo u zastávky. Ne vždy jsou ale všechny v provozu.

Chcete-li cestovat dál po ostrově, využijte klimatizovaných dálkových zelených autobusů, tzv. green buses. Hlavní autobusové nádraží je nedaleko Nové pevnosti. Zde můžete spoléhat na to, že autobusy vyjíždí dle platného jízdního řádu, na ostatních zastávkách, na kterých jsou zpravidla zelené budky, to již tak přesně neplatí. Jízdenky se dají zakoupit přímo u řidiče v autobuse nebo v kioscích se suvenýry, kde prodávají i aktuální jízdní řády.

Na Korfu si lze pronajmout i automobil, denní půjčovné je okolo 50 až 60 eur. Dopravní předpisy jsou totožné s našimi, jen místní tolik nedbají na jejich dodržování. Případně se můžete svézt i taxíky, které mají jednotnou černou barvu. Fungují ale poněkud jinak než u nás, nedají se zastavit přímo na silnici. Nejlepší je nasednout přímo v jejich hlavním stanovišti nebo si ho objednat telefonicky. V tom případě je ale do konečné ceny započtena i trasa, odkud auto vyjíždí za vámi. Ceny se pohybují od 1 eura za kilometr. Pro jistotu se vždy ptejte na celkovou cenu předem.

Foto: Petr Kadeřábek

Ostrov plný vláhy

Díky výborným klimatickým podmínkám se ostrov po celý rok zelená. Při procházce mezi všudypřítomnými olivovníky, citrusovníky a kvetoucími magnoliemi a oleandry s podmanivou vůní se sami sebe budete ptát, zda jste ještě vůbec v Řecku. Ostrov si pro své bohatě zelené kopce a moře s inkoustovou barvou vysloužil přízvisko smaragdový.

Za bujnou vegetaci vděčí Korfu hlavně své geografické poloze. Subtropický pás zajišťuje dostatek slunce, ale díky častým srážkám v zimním období se voda nakumuluje do podzemí a zavlažuje tak ostrov i během suchého léta, kdy teplota vzduchu bez problému překračuje 30 stupňů. Voda má v tomto období průměrně 24 stupňů. V tomto období prakticky neprší a panuje zde krásné léto jako na jiných ostrovech. Díky bujné vegetaci se můžete před sluncem ukrýt pod stíny palem a hojně rostoucích cypřišů. Zima je na Korfu mírná, teploměr neklesá pod 14 stupňů. Sever ostrova je díky horám větrnější.

Foto: Petr Kadeřábek

Korfu nebo Kerkyra?

Název ostrova Kerkyra pochází dle pověsti od stejnojmenné nymfy, do které se zamiloval Poseidon. Společně zplodili syna Fajáka, podle jehož jména se pak nazývali místní obyvatelé. A bájná země Fajáků nás přivádí i do slavného Homérova vyprávění o putování Odyssea do Ithaky. Ten se prý na Kerkyře zastavil před návratem domů, aby se na tomto bujném ostrově osvěžil a nabral síly na poslední část cesty. Král Fajáků pak Odysseovi daroval loď pro bezpečný návrat. Název Korfu je odvozen od řeckého slova vrcholek, což znamená koryfós. Většinou se jménem Korfu označuje celý ostrov, pojmenování Kerkyra zůstává pro hlavní město.

Podobnost s Benátkami čistě náhodná

Korfu se od ostatních řeckých ostrovů liší také i kvůli kulturám, které se zde po staletí střídaly. Jmenovat můžeme Římany, Byzanty, Benátčany, Francouze i Brity. Není proto divu, že při návštěvě metropole Kerkyra si budete připadat jako v Benátkách. Vysoké domy s balkony ověšenými prádlem v úzkých uličkách, kavárny v romantických zákoutích, staré kašny a strmá schodiště ve stínu zvonic.

Benátčani působili na ostrově od 14. století po dobu 400 let a zanechali zde tento typický ráz. Dodnes se ve městě dochovaly hradby a opevnění vybudované proti nájezdům Turků. Nejznámější je Stará benátská pevnost, kterou můžete za 4 eura navštívit. Ta stojí na malém ostrůvku, který spojuje 60 metrů dlouhý ocelový most. Pevnost během staletí dostavovaly další národy. Britové zde zanechali například kostel Sv. Jiří, který na první pohled připomíná spíše dórský chrám. Tato historická část Kerkyry je zapsána na seznamu památek UNESCO. Britský národ přispěl i k výstavbě mnoha neoklasicistních šlechtických domů.

Foto: Petr Kadeřábek

Letní sídlo Sissi

Na krásy ostrova slyšela i císařovna Alžběta Bavorská (Sissi), která nechala přibližně 10 kilometrů na jih od Kerkyry (oblast Gastouri) vystavět neoklasicistní zámek Achillion jako svou letní rezidenci. Po její smrti zámek odkoupil německý císař Vilém II. Později budova sloužila jako první řecké kasino a dnes zde najdeme muzeum. Po zámeckých zahradách plných sousoší a fontán proudí davy turistů.

Vraťme se ale ještě na chvíli do Kerkyry. Za zmínku zde stojí jedno z největších evropských náměstí Esplanada. Jedna z jeho částí (Liston) byla vystavěna po vzoru pařížské promenády. Krásy náměstí mohli kdysi obdivovat pouze aristokraté zapsaní v tzv. Zlaté knize. Dnes si zde může vychutnat atmosféru v doprovodu kávy z jedné z mnoha malebných kavárniček, které jsou symbolem místního společenského života, prakticky kdokoliv. Za zmínku stojí i to, že promenádu navrhoval architekt, který projektoval i Suezský průplav.

Na Korfu na dovolenou i pro lásku

Na ostrově se nachází mnoho prázdninových letovisek, která slibují skvělou dovolenou. Mezi nejznámější patří středisko Barbati na jižním úbočí pohoří Pantokrator, kde můžete strávit ničím nerušenou dovolenou spojenou s vodními sporty a výlety do hor.

Rušný noční život najdete v letovisku Ipsos. Odsud také můžete podniknout výlet na nejvyšší vrchol, odkud budete mít celý ostrov jako na dlani. Nejdelší písčitou pláž naleznete v oblasti Agios Georgios. Pro svou čistotu je vyhlášena široko daleko.

A dovolená na Korfu má ještě jednu výhodu. Pověsti vyprávějí, že ženy, které prožívají neopětovanou lásku, si mohou svůj sen splnit u tzv. Kanálu lásky v letovisku Sidari, nacházejícím se na nejsevernějším cípu ostrova. Pod útesem v moři je prohlubeň, kterou když nešťastně zamilované dámy proplavou, získají srdce svého milovaného.

Foto: Petr Kadeřábek

A s láskou se i vaří

Korfu se může pyšnit i vynikající kuchyní. Tradičně převládá typicky středomořská kuchyně sestávající z mořských plodů. Hlavní ingrediencí všech jídel jsou domácí suroviny, dozrálé na místním slunci a zalité kvalitním olivovým olejem. Místní pohostinní obyvatelé vaří tradiční recepty ještě s jednou tajnou přísadou – připravují je totiž s láskou. Každé jídlo, které v oblíbených tavernách ochutnáte, je pak opravdovým gastronomickým zážitkem.

Ostrov je známý pěstováním malých čínských rostlin kumquat, které plodí mini pomeranče. Z nich se vyrábí marmelády, sirupy a výtečné likéry. Během dovolené vyzkoušejte i tamaru, růžovou pastu ze směsi brambor, chleba a kaviáru.

Důležitá telefonní čísla:

tísňové volání 112

tísňové volání 112 první pomoc 166

tísňové volání 112 první pomoc 166 lékařská pohotovost 1016

tísňové volání 112 první pomoc 166 lékařská pohotovost 1016 informace o službu konajících nemocnicích a lékárnách 14944

centrum pro otravy 210-779 3777

Další užitečná telefonní čísla:

Další užitečná telefonní čísla: policie 100

Další užitečná telefonní čísla: policie 100 turistická policie 171

Další užitečná telefonní čísla: policie 100 turistická policie 171 přístavní policie 108

Další užitečná telefonní čísla: policie 100 turistická policie 171 přístavní policie 108 hasiči 199

ELPA - silniční asistence 10400

Reklama

Výběr článků

Načítám