Hlavní obsah

Aktivní léto v rakouských Alpách

Novinky, Simona Fischerová, Asociace cestovních kanceláří ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro někoho nemusí být léto pouze synonymem odpočinku v přímořských destinacích. Alpy patří k vyhledávaným zimním destinacím, zlákají vás ale i v letních měsících. Pouze několik hodin cesty vás přenese do nádherné krajiny, kde se vám nabízí majestátní horské vrcholy, ale i jezera s křišťálovou vodou, z nichž některá jsou vhodná i k letnímu osvěžení. Podívejte se, jak si užít tu pravou dovolenou v rakouských Alpách.

Foto: Shutterstock

Hintersee jezero

Článek

Rakousko je velmi navštěvovanou zemí díky rozmanitému pohoří Alp, které se táhne téměř celým územím. Hory nabízí pestré možnosti vyžití po celý rok. V zimě sem přijíždějí milovníci zimních sportů a užívají si zdejší perfektní podmínky a převážně slunečné počasí. Letní období vábí na krásnou alpskou přírodu, která je přímo stvořená pro aktivní odpočinek a koupání v horských jezerech. Zároveň také můžete podnikat výlety za památkami a historií do malebných horských vesniček i do větších měst. Výhodou pro české turisty je fakt, že do Rakouska je to „co by kamenem dohodil“. Vyrážejí sem proto jak na klasickou týdenní dovolenou, tak i na prodloužené víkendy po celý rok.

Foto: Shutterstock

Karwendel

Cestování po Rakousku

Rakousko se skládá z devíti spolkových zemí, z nichž největší jsou Dolní Rakousko, Štýrsko a Tyrolsko. Nejmenší je hlavní město Vídeň, které je zároveň i samostatnou spolkovou zemí. Nejpohodlněji lze cestovat do Rakouska automobilem, ale taktéž vlakem či autobusem. Před cestou si nezapomeňte pořídit dálniční známku, desetidenní vychází na necelých devět eur, dvouměsíční lze pak koupit za 25,30 eura. Za jízdu bez známky může rakouská policie uložit pokutu ve výši 120 eur. Na některých úsecích se platí zvlášť mýtné.

V případě cestování po Rakousku je součástí povinné výbavy nutná reflexní vesta pro každého cestujícího. Řidiči by měli dbát i zvýšené opatrnosti při jízdě ve vysokohorských oblastech, kde jsou náročnější terény. Pro vstup do Rakouské republiky stačí průkaz totožnosti nebo cestovní pas. Vzhledem k tomu, že mnoho turistů navštěvuje Alpy kvůli sportovnímu vyžití, doporučujeme připojištění pro vysokohorskou turistiku a speciální sportovní připojištění.

Foto: Shutterstock

Halštatské jezero

Dovolená za humny

Rakousko nabízí několik oblastí, ve kterých lze strávit kvalitní aktivní dovolenou. Ve všech střediscích vás čeká kvalitní ubytování v horských boudách, apartmánech i v luxusních wellness hotelech, pohostinná atmosféra místních obyvatel a tradiční rakouské pokrmy. Po náročném cyklovýletu jistě oceníte typické špecle se sýrem nebo mezinárodně známý vídeňský řízek. Místní si libují v různých lidových svátcích a oslavách, mezi nejpopulárnější patří slavnosti shánění stád či festival knedlíků. A kam v Rakousku vyrazit?

Za cyklistikou a jezery do Korutan

Spolková země Korutany leží na jihu Rakouska, na východě sousedí se Štýrskem, na západě s Východním Tyrolskem, na severu se Salcburskem a na jihu s Itálií a Slovinskem. Hlavním městem je Klagenfurt. Oblíbeným turistickým cílem je druhé největší město Villach na řece Drávě, známé díky lázním Warmbad s šesti termálními prameny bohatými na radon. Dominantou Korutan je četné množství jezer, která někteří turisté vyhledávají častěji než moře, protože nejsou slaná a voda je zde po celé léto teplá.

Všechny vodní plochy nabízí velké množství sportovního vyžití a rekreace. Mezi nejoblíbenější patří Wörthersee, které je zároveň i největší (17 kilometrů), Millstätter See, Faaker See nebo třetí největší jezero Ossiacher See (11 kilometrů). Poslední zmíněné majestátně střeží dvoutisícový vrchol Gerlitzen, který se často stává cílem cyklistů, horolezců i vyznavačů pěší turistiky, jež se na úpatí hory mohou přímo od jezera vydat kabinovou lanovkou. Jízdné vyjde na 20 eur.

Foto: Shutterstock

Schlögen

Během dovolené v Korutanech doporučujeme zakoupit turistickou letní kartu (Kärnten Card), která nabízí velké množství slev a vstupů zdarma na lanovky, do muzeí, lázní, lanových parků apod. Kartu s týdenní platností lze v turistickém centru pořídit za 37 eur. V Korutanech nevynechejte návštěvu populárního zimního střediska Nassfeld, které v létě láká na pěší turistiku a cyklistiku. Po výkonu vás pak jistě ochladí voda v nedalekém jezeře Pressegger See.

Na projížďku do Tyrolska

Západní část Rakouska patří Vorarlbersku a Tyrolsku, které má i oddělenou exklávu Východní Tyrolsko. Obě části rakouského Tyrolska od sebe odděluje pruh spolkové země Salcbursko a též Jižní Tyrolsko patřící již od konce první světové války k Itálii. Převážně celým územím prochází alpské pásmo a je tak nejvyhledávanější oblastí v zimě i v létě. Na pomezí Východního Tyrolska a Korutan najdeme nejvyšší horu Rakouska – Grossglockner s nadmořskou výškou 3798 metrů. Hlavním městem Tyrolska je moderní město s perfektní infrastrukturou Innsbruck. Oblast se vyznačuje velkým množstvím ledovců, na jednom z nich, Hintertuxu, lze lyžovat dokonce celoročně.

Foto: Shutterstock

Spital am Phyrn

V údolí mezi horami byla kvůli lepšímu dopravnímu spojení více než před sto lety zavedena elektrická železniční trať Stubaitalbahn, která vede Innsbruckem do městečka Fulpmes. Během 18,5 kilometru dlouhé projížďky se vám naskytne pohled na nedotčenou tyrolskou přírodu s malebnými vesničkami v údolích. Právě alpské údolí Stubaital nabízí rozmanité možnosti během letní dovolené. A nezáleží na tom, zda hledáte adrenalinové vyžití či klid uprostřed přírodních scenérií.

Vrcholky místního ledovce můžete zdolat pomocí čtyř kabinových lanovek. Jedinečný je zdejší přírodní ledovcově vysokohorský vodní systém WildeWasserPark s vodopádem Grawa. Ideálním místem pro koupání po náročné horské túře je největší tyrolské jezero Achensee. Mezi další turistické cíle patří Fieberbrunn, Kitzbühel nebo Wilder Kaiser – Brixental.

Do zeleného Štýrska

Foto: Shutterstock

Alta Valtellina

V jihovýchodní části Rakouska nalezneme druhou největší spolkovou zemi Štýrsko. Hraničí se Slovinskem a se spolkovými zeměmi Horní a Dolní Rakousko, Burgenland, Korutany a Salcbursko. Hlavním městem je Štýrský Hradec (Graz), jehož historické centrum je díky četným památkám zařazeno na Seznam světového dědictví UNESCO. Zajímavý je například Zámecký vrch (Schlossberg) s velkým množstvím staveb a opevnění.

Tato spolková země je často přezdívána zeleným srdcem Rakouska, barva je vyznačena i na zemském znaku. Až 60 % území je totiž pokryto lesy, které doprovází táhnoucí se horské masivy, louky, vinice a řeky stáčející se okolo půvabných vesniček. Na severu Štýrska roste až do třítisícové výšky ledovcový vrchol Dachstein s vápencovými stěnami.

Turistům se opět vyplatí ubytování v regionu Schladming Dachstein, jehož součástí je i letní karta. Na tu lze uplatnit mnoho slev pro celou rodinu. Vyzkoušet tak mohou třeba tandemový seskok nebo výlety lanovkou na zdejší vrcholy. Terén jistě ocení cyklisté s horskými koly, kteří mohou zdolávat trasy vedoucí přes strmé kopce. Zchladit se mohou v některém ze tří set horských ples.

Jih Štýrska patří rovinatějším údolím, ovocným sadům i dýňovým polím. Oblast je ideální zejména pro pěší turistiku, stezky volně přecházející až na území Slovinska hravě zvládnou i rodiny s dětmi, pro které budou procházky mezi loukami plnými stády krav a ovcí nevšedním zážitkem.

A toto rozhodně není vše. Alpy v sobě skrývají daleko více nezapomenutelných míst, která se rozhodně vyplatí navštívit. Do všech alpských koutů míří každoročně turisté hledající odpočinek uprostřed panenské přírody i milovníci outdoorových sportů.

Důležitá telefonní čísla pro Rakousko

• záchranná služba – 141 nebo 144

• záchranná služba – 141 nebo 144 • policie – 133

• záchranná služba – 141 nebo 144 • policie – 133 • hasiči – 122

• Horská služba – 140

Reklama

Výběr článků

Načítám