Hlavní obsah

Lázeňský region na jihu Francie

Novinky, Martina Košlíková

Navštivte lázeňský region číslo jedna ve Francii – Languedoc Roussillon Midi Pyrénées, který má téměř na tři desítky lázeňských měst ve své oblasti. Nabízí ale také historii, kulturní vyžití, nádherné moře a pláže nebo perfektně upravená lyžařská střediska. Nudit se zde rozhodně nebudete, a to v jakémkoli ročním období.

Foto: Martina Košlíková

Pont du Gard

Článek

Languedoc Roussillon Midi Pyrénées s téměř šesti milióny obyvateli tvoří nový region od počátku roku 2016, a to v závislosti na sloučení dvou původních regionů Languedoc-Roussillon a Midi-Pyrénées. Centrem nově vzniklé oblasti, která tak představuje druhý největší region v metropolitní Francii, je Toulouse. A svým turistům má rozhodně co nabídnout, ať už ho navštívíte v letní nebo zimní sezóně, či dokonce na jaře nebo na podzim.

Jak se tam dostanu?

Nejrychlejší spojnici z České republiky do regionu zabezpečuje letecká doprava. Vybrat si pro svůj let můžete zejména dvě letiště. Prvním z nich je Montpellier, odkud v současné době doletíte do 27 destinací, ale do roku 2020 má ambiciózní cíl tento počet zdvojnásobit. Druhým z nich je Toulouse, které nyní znají zejména fanoušci fotbalového EURA 2016. I zde jsou zavedeny přímé lety z Prahy. Využívat ale také můžete přelety do regionu z Paříže, jelikož se zde nachází dalších 10 letišť či železniční síť vlaků a rychlovlaků TGV z hlavního města.

Do vybraných měst se můžete také dopravit autobusovou dopravou, ale počítejte s delší časovou dotací na cestu. Mnohé cestovní kanceláře nabízejí do regionu poznávací zájezdy, ale také pobytové u moře či v zimě pro milovníky zimních sportů lyžařské pobyty.

V oblasti funguje výborně autobusová i železniční doprava. Pokud se rozhodnete cestovat vlakem, nabízí se vám až na 2900 km železničních tras. Po větších městech je pak operována městská doprava a je výhodné si na ni koupit více jízd najednou, tak jako je tomu například v Paříži.

Za odpočinkem

Foto: Martina Košlíková

Pont du Gard

Přímořská letoviska languedockého pobřeží tvoří 215 km pláží s jemným pískem. Široké pláže i opuštěné romantické zátoky tak nabízejí nespočet možností pro odpočinek i pro milovníky aktivní dovolené. Na své si zde přijdou zejména příznivci kitingu a windsurfingu. Mezi nejoblíbenější letoviska patří Cap d´Agde, Le Grau du Roi nebo Narbonne Plage. Ubytovat se zde můžete v kvalitních hotelích, ale i v apartmánových domech, které poskytují široký komfort pro celou rodinu nebo pro větší skupiny osob. Pokud vás pobřeží omrzí, lze vyrazit na výlet do vnitrozemí, které je bohaté na nespočet historických i přírodních zajímavostí.

Vybrané vyhledávané cíle

Region vám nabídne i mnohé historické památky, z nichž dokonce osm je zapsáno přímo na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Vydat se ale můžete i do nejrůznějších muzeí, přírodních parků a dokonce navštívit mořský park v Golfe du Lyon.

Pokud jste milovníky dávné architektury, zavítejte do Nîmes a jeho okolí. Ve městě můžete spatřit zachovalé pozůstatky antických monumentů. V případě, že jste neviděli na vlastní oči býčí zápasy, tzv. feria, můžete na ně do římské bojové arény zavítat. Odehrávají se zde ale i koncerty a divadelní vystoupení. Aréna je však pro turisty přístupná i mimo tyto akce a nabízí ze svých ochozů nádherný výhled na město. Za návštěvu stojí také římský chrám, tzv. Maison Carrée, a Dianin chrám v v nádherných zahradách, kde naleznete Tour Magne.

Foto: Martina Košlíková

Maison Carrée

Severovýchodně od města se nachází nejznámější akvadukt Pont du Gard, který je starý více než 2000 let a který představuje jednu z nejnavštěvovanějších památek regionu, ročně ji navštíví několik miliónů návštěvníků. Již od roku 1985 je Pont du Gard zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO. Pod akvaduktem protéká Gard. Ačkoli široká řeka s nádherným přístupem k vodě a kameny láká ke koupání, vyvarujte se ho, je zde bohužel již zakázané. Od května do září je zpřístupněn od 7.30 hodin ráno až do půlnoci. Večer je pak akvadukt nádherně osvětlen v několika barvách. Pokud cestujete automobilem, zaplatíte hned při vjezdu na parkoviště vstupné do celého komplexu. Vstupné činí 18 eur pro automobil, ve kterém smí být až pět osob. Stejnou částku však zaplatíte i při polovičním obsazení vašeho vozu. Po zavíracích hodinách muzejní části je vstupné sníženo.

Nedaleko slavného Pont du Gard se nachází malebný Montpellier, ve kterém sídlí jedna ze starobylých univerzit, a proto již ve středověku město představovalo kulturní středisko jižní Francie. Pochází odsud i například slavný sociolog Auguste Compte. Město ležící na křižovatce cest mezi Španělskem a Itálií představuje důležitý středomořský přístav. V tomto městě můžete trávit nejen svou dovolenou zkoumáním historie, ale také si zde odpočinout na nádherných plážích, na kterých jste jen za několik málo minut z centra města. V Montpellier se nachází mezinárodní letiště, jehož přistávací dráhy začínají nedaleko břehu moře a přílety i odlety tak pro vás budou netradičním zážitkem.

Foto: Martina Košlíková

Montpellier

Druhou nejnavštěvovanější atraktivitou je dálniční most, viadukt Millau, který byl slavnostně otevřen v roce 2004. Až do roku 2014 byl tento most nejvyšší v Evropě a druhým největším na světě mezi mosty. Jeho délka dosahuje téměř 2,5 km. Pro návštěvníky je připraveno několik možností prohlídek.

Častým cílem je i středověké romantické městečko Carcassonne s nejlépe zachovaným opevněním v Evropě a jen necelých 70 km od krásného města Perpignan. Z původní římské pevnosti byl ve 12. a 13. století zbudován hrad, který si drží svou podobu téměř do dnešních dnů. Ačkoli byly v 19. století snahy o jeho zbourání z důvodu jeho chátrajícího stavu, vše se změnilo jeho rekonstrukcí, která trvala téměř 100 let. Jeho opevnění bylo v historii velmi důležité, protože sloužil jako královská pevnost a chránil hranici se Španělskem. Nyní láká každoročně několik miliónů návštěvníků a je zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.

Foto: Martina Košlíková

Pont du Gard

Zajímavý je také na 240 km dlouhý Canal du midi, který spojuje Středozemní moře a Atlantik. Uměle vybudovaná spojnice ze 17. století nabízí nyní nejen závlahu pro okolí, ale také představuje velmi navštěvovaný turistický cíl. Vydat se můžete pěšky podél kanálu se 126 mosty i tunelem, ale i po okolních stezkách s vinicemi, či ho přímo sjet na lodi. Na mnoha místech dokonce pronajímají loďky, které lze řídit i bez průkazu. Zážitkem je pak projetí devíti zdymadly Neuf Ecluses de Fonseranes v Béziers.

Navštívit můžete také jedinečnou gotickou katedrálu Notre-dame de Rodez. Zajímavostí je, že inspirovala Matyáše z Arrasu, který dle tohoto vzoru postavil na Pražském hradě slavnou katedrálu sv. Víta.

Pokud jsme již ve zmíněném regionu, nelze minout Toulouse, které je spojeno s leteckým průmyslem, a to zejména se značkou Airbus a Galileo. Ale navštívit zde můžete i Vesmírné město, tzv. Cité de l´espace. Zaujme nejen děti, ale i dospělé. Nacházejí se zde např. makety i reálné rakety a model vesmírné stanice. Vyzkoušet si tu můžete i chůzi po vesmíru a mnoho dalšího. Vstupné je tu odlišné i v závislosti na sezóně a pohybuje se od 18,5 eura za dospělou osobu. Výhodné jsou dvoudenní vstupné během jednotlivých přednášek, které se zde pořádají. Městu se často přezdívá růžové město s ohledem na cihlové stavby v jeho centru, mezi vyhledávané cíle v něm patří největší náměstí Place de Capitole, na kterém se odehrávají nejrůznější akce. Pokud na náměstí vstoupíte, zaujme vás bezpochyby palác Capitole de Toulouse, ve kterém se nachází nejen radnice, ale také například divadlo. Turisté na své procházce po městě míří často také k románské bazilice svatého Saturnina s osmibokou zvonicí s výškou 60 metrů. Město disponuje výbornou lokalitou, která nabízí ve své blízkosti nejen moře, ale i hory.

Foto: Martina Košlíková

Montpellier

Region má rozhodně co nabídnout a tento výčet není v žádném případě konečný. Languedoc Roussillon Midi Pryrénées je výjimečný, jelikož nabízí bohaté vyžití i v zimních měsících. Kromě městského turismu i v rámci lyžařských destinací. Disponuje 41 lyžařskými středisky, a to v Pyrenejích a v Centrálním masívu.

Víno a jídlo

Při svých cestách do Francie, ať už za poznávacími pobyty, povalováním se u moře v létě nebo za nabídkou nádherných zimních středisek, nevynechejte rozhodně místní kuchyni. Region představuje největší vinařskou oblast světa pro pěstování vín s označením původu. V regionu je sedm restaurací s michelinskou hvězdou, dvě z nich mají dokonce tři a zbylých pět mají po dvou.

Francie je součástí schengenské zóny, jako občanům České republiky vám proto postačí platný cestovní pas nebo platný občanský průkaz. Pro zahraniční cesty je však dobré uzavřít si cestovní pojištění včetně odpovědnosti za způsobenou škodu.

Tísňové linky

SAMU (záchranná služba): 15

SAMU (záchranná služba): 15 Policie: 17

SAMU (záchranná služba): 15 Policie: 17 Hasiči: 18

Evropské tísňové volání z mobilního telefonu: 112

Reklama

Výběr článků

Načítám