Hlavní obsah

Turecko – země mezi Evropou a Asií

Novinky, Simona Fischerová, Asociace cestovních kanceláří ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte si, že Turecko jsou jen celosvětově známá a turisticky hojně navštěvovaná letoviska Lara, Belek, Side nebo Alanya? Ne! Tato země nabízí i méně známá střediska, která mají co nabídnout, na Egejské a Turecké riviéře. Právem proto patří Turecko již několik let k vyhledávaným destinacím. Navštivte zemi, která vás okouzlí vůní exotického koření, orientální kulturou a moderními hotelovými komplexy s vysokou úrovní služeb.

Foto: Shutterstock

Modrá laguna Ölüdeniz

Článek

Turecká republika se rozkládá na Maloasijském poloostrově a svou částí zasahuje i na jihovýchod Balkánského poloostrova. Turecko má svou evropskou a asijskou část, které od sebe dělí Bospor a Dardanely. Délka pobřeží je více než 8300 kilometrů, ze severu je omýváno Černým mořem, na jihu Středozemním a na západě Egejským. Většina turistického ruchu směřuje na Tureckou a Egejskou riviéru. Do obou se dá pohodlně cestovat přímými leteckými linkami z Prahy. Na Egejskou riviéru jsou v provozu linky i z Brna, Ostravy a Pardubic.

Foto: Shutterstock

Pláž Guzelcamli

Co je dobré vědět před cestou

Pro vstup na území Turecké republiky je třeba cestovní pas, platný ještě minimálně 150 dnů od data vstupu na území. Oficiální měnou je turecká lira (TL). Peníze si můžete vyměnit hned po přistání na letišti nebo v hotelových směnárnách, v těch ale nemusí být kurz vždy výhodný. Nejlepší kurz nabízejí veřejné směnárny, které jsou otevřeny 7 dní v týdnu, a to od 9 do 22 hodin. V nich si směníte peníze bez poplatků. Využít můžete i banky nebo pošty, které najdete pod označením PTT, ty jsou v provozu od pondělí do pátku. Zpětná směna se příliš nevyplácí. Doporučujeme proto měnit peníze raději po menších částkách.

Ve vybraných turistických oblastech můžete platit eurem či dolarem, a tureckou liru tak ani nemusíte potřebovat. Ve všech letoviscích jsou dostupné bankomaty a většina prodejců umožňuje platit kartou. Seřiďte si hodinky podle místního času. V Turecku je vždy o hodinu více než v České republice a je zde zaveden letní čas, takže nezáleží na ročním období, ve kterém zemi navštívíte.

Foto: Shutterstock

Turgutreis

Myslete na to, co s sebou vezete

Při cestě do Turecka nezapomeňte na proclení některého zboží. Bezcelně lze do Turecka dovézt omezené množství cigaret (200 ks), doutníků (10 ks) a pouze 1 láhev alkoholických nápojů o obsahu 100 cl nebo 2 láhve alkoholických nápojů o obsahu 75 cl. Více informací naleznete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR. Nezapomeňte si ale s sebou přibalit cestovní pojištění. Dále pak opalovací krém s vysokým faktorem.

Počasí v turistických oblastech

Přímořské oblasti nabízejí ideální dovolenkové teploty. Sezóna je zde poměrně dlouhá, a to od května do října. Mezi nejteplejší měsíce patří červenec a srpen, kdy se teploty dostávají až k tropickým 40 stupňům. Hotely v Turecku jsou postaveny většinou na pláži a mají vlastní bazény, takže příležitostí k ochlazení je dostatek. Výhodné je navštívit Turecko i v okrajových termínech sezóny, protože zde nepanují tak vysoké teploty a počasí umožňuje podnikat různé výlety. Díky tomu můžete poznat všechny krásy Turecka za hranicemi hotelových resortů, ale současně se i koupat v moři a bazénech.

Foto: Shutterstock

Efes

A jak na výlety?

Cestovat po Turecku můžete pohodlně autobusy, taxi či zapůjčeným vozidlem. V posledním případě si ale nechte poradit, kde výhodně auto pronajmout. Podrobně čtěte podmínky smlouvy, abyste nenarazili na podvodníky. Pravidla jsou v zásadě stejná jako u nás. Místní doprava je provozována malými autobusy nebo mikrobusy a nazývá se všeobecně dolmuš. Výhodou je možnost nastoupit i mimo vyznačené zastávky. Stačí pouze na kolem projíždějící vozidlo zamávat.

Když hledáte odpočinek

Oblasti Bodrum, Cesme, Fethiye nebo Kemer se těší velké popularitě zejména u turistů hledajících klidnější letoviska s menšími hotely v překrásné přírodě Egejské a Turecké riviéry. Na své si ale přijdou i turisté vyhledávající rušný noční život. Společným jmenovatelem jsou nádherné široké pláže, vynikající kuchyně a nespočet hotelových wellness služeb. Nezapomeňte na šálek typického tureckého čaje nebo kávy, které si nejlépe vychutnáte v tradiční kavárně umístěné snad v každé tamní uličce.

Egejská riviéra – příroda všude, kam se podíváte

Egejské pobřeží patří mezi malebnější oblasti Turecka. Objevíte zde krajinu oplývající bujnou vegetací. Bohatě porostlé horské masívy perfektně korespondují s tyrkysovým mořem. Nespornou výhodou je i dobrá poloha k řeckým ostrovům Kos a Rhodos, které lákají k návštěvě. Průzračné moře oceníte zejména na jihozápadě Turecka, kde leží Bodrumský poloostrov s populárními středisky.

Foto: Shutterstock

Efes

Po stopách antiky do Bodrumu

Nejznámější je stejnojmenné centrum Bodrum. Bývalé antické město je proslaveno jedním ze sedmi divů světa – hrobkou krále Mausola v Halikarnassu. Antických památek je ostatně na Egejské riviéře více. Za návštěvu stojí Efes, kde stojí jedny z nejzachovalejších zbytků dalšího antického města. Najdete zde pozůstatky Artemidina chrámu, dalšího ze sedmi divů světa, amfiteátr, lázně či slavnou knihovnu. Hledáte-li bohatou noční zábavu, vyzkoušejte letovisko Gümbet. Některé restaurace, bary a obchody zde bývají otevřeny i non stop, což je jedním z hlavních důvodů, proč sem míří zejména mladí turisté.

Krásný západ slunce vás čeká ve středisku Turgutreis na západě poloostrova. Kromě toho jsou zde perfektní podmínky i pro windsurfing a další vodní sporty. Hotelové kapacity od jednoduchých apartmánů až po nejluxusnější hotely mají v celé oblasti výborný servis a skvělou atmosféru. Nechybí ani mnoho restaurací v přilehlých rybářských vesničkách.

Surfování na Cesme

V oblasti Bodrum leží poloostrov Cesme, pokrytý překrásnými plážemi s průzračným mořem, které splňuje skvělé podmínky pro vodní sporty. Každoročně jej navštíví tisíce surfařů a jachtařů z celého světa. Za návštěvu stojí zejména pláž Ladies Beach, která leží v přístavu Kusadasi nedaleko Cesme a nabízí nádherné koupání a sportovní vyžití.

Turecká riviéra – křižovatka moderního světa a starobylých staveb

Jih země patří Turecké riviéře, na které naleznete oblíbená letoviska Alanya, Side nebo Belek, kam míří ročně tisíce turistů z celého světa. Za návštěvu však stojí i další střediska. Například neprávem zapomínaný Kemer. Na Turecké rivéře nechybějí široké možnosti zábavy, oddechu a nakupování. Nejoblíbenějším sportem je golf, jachting nebo potápění. K odpočinku pak poslouží známé turecké lázně.

Foto: Shutterstock

Hüseyin Burnu Feneri

Za krásnými plážemi do Kemeru

Středisko ocení zejména rodiny s dětmi. Zvláště pokud si chtějí užít klidnou odpočinkovou dovolenou nejen na krásných plážích, ale také v pravidelně udržovaných zelených parcích. Písek v Kemeru je krásně jemný, vstup do moře je pro svou pozvolnost ideální pro děti a navíc jsou místní pláže oceněny modrou vlajkou pro čistotu moře.

Celkově je Kemer klidnější letovisko, kde každý může bez obav zavítat do některé z mnoha restaurací s typicky tureckými pokrmy, a nasát tak skutečnou atmosféru. Zajímavý je i výlet do města Fethiye, v jehož blízkosti se nachází nejčastěji fotografovaná pláž v laguně Ölüdeniz, v překladu znamenající Mrtvé moře. Jedná se o pláž s placeným vstupem, kde kvůli zachování čistoty vody a bezpečnosti nejsou povoleny motorové vodní sporty.

Důležitá telefonní čísla:

– Policie: 155

– Policie: 155 – První pomoc: 112

– Policie: 155 – První pomoc: 112 – Hasiči: 110

– Jandarma (četníci): 156

Reklama

Výběr článků

Načítám