Hlavní obsah

Masáž? Nebo něco pálivého? Jak si užít dovolenou v Thajsku

Novinky, Jan Osúch a Jan Papež, Asociace cestovních kanceláří ČR

Bílé pláže, průzračné moře, buddhistické památky a vynikající kuchyně. Thajsko je už řadu let právem na špičce zájmu Čechů, kteří chtějí prožít exotickou dovolenou.

Samui

Článek

Thajské království bylo dříve známé pod názvem Siam. Úředním jazykem je tu thajština, ale ve větších městech a turistických centrech se bez problémů domluvíte anglicky.

Pokud sem vyrazíte v době, kdy u nás měříme letní čas, je nutné myslet na časový posun +5 hodin. V zimě je v Thajsku posun +6 hodin.

Bez víz

Jestliže vaše cesta není delší než 30 dnů, víza pro vstup a pobyt na území Thajského království za účelem turistiky nepotřebujete. Stačí předložit cestovní doklad, jehož platnost je v době vstupu více než 6 měsíců. Pro delší cesty je už nutné vyřídit vízum.

Na celnici

Zakázáno je dovážet a vyvážet narkotika, obscénní materiály a publikace. Zakázán je rovněž vývoz výbušnin. Omezen je také vývoz starožitností, napodobenin Buddhy (s výjimkou menších kusů běžně prodávaných u stánků) a náboženských předmětů, divokých a domácích zvířat.

Khaolak

Jak se platí

Měnovou jednotkou je baht (THB), 100 THB = zhruba 76 Kč. Oficiálně je v Thajsku možné platit pouze místní měnou. Některé subjekty s vazbou na turismus však přijímají i USD nebo eura (hotely, resorty, cestovní kanceláře). V naprosté většině případů lze také platit kreditní kartou.

Před výměnou peněz si ověřte kurz, zjistěte si poplatky za směnu a raději se podívejte do tří čtyř směnáren v okolí a kurzy porovnejte. Mnohá zařízení, jako jsou supermarkety a obchodní domy, si berou 3–5procentní příplatek za platbu kreditní kartou.

Počasí

Počasí v Thajsku je opředeno mnoha mýty, které se v našich končinách rozšířily především z neznalosti. Thajsko je velká země a má několik klimatických pásem, s naprosto odlišným počasím v průběhu roku. Pokud můžete na Phuket, Koh Lantu, Phi Phi, Krabi a západní pobřeží od listopadu do konce března (či poloviny dubna), pak začíná v těchto lokalitách období špatného počasí, můžete na ostrov Samui právě od dubna do října, protože tehdy je tam nejlépe. Rozhodně se vyplatí poradit se svou cestovní kanceláří, pokud je odborníkem na Thajsko, poradí dobře, kdy se kam vydat.

Co se týče opalování, určitě myslete na krém s vysokým faktorem. A dámy upozorňujeme, že opalování "nahoře bez" se tu nesetkává s pochopením. V případě některých hotelů se to může tolerovat, ovšem nespoléhejte na to. I bikiny a tanga už jsou takřka na hraně slušnosti.

Doprava

Pokud se potřebujete v Thajsku přepravit na delší vzdálenost a nevyužijete leteckou přepravu, ideální volbou budou autobusy, které jsou obvykle nejlevnější. K dispozici jsou soukromé či státní linky a vybírat je možné z klimatizovaných nebo neklimatizovaných autobusů. Využít můžete také vlaky, pozor ale dejte na velkých dopravních uzlech, především co se týče vašich zavazadel a osobních věcí.

Bangkok

Pronájem auta v Thajsku je snadný, nebezpečí se ale skrývá v místních řidičích. Ti nerespektují pravidla silničního provozu a jejich řidičské zkušenosti jsou velmi pochybné. Nezapomínejte, že se v Thajsku jezdí na levé straně. Buďte proto velmi opatrní. A mějte u sebe mezinárodní řidičský průkaz. Pokud se ale chystáte k pronájmu auta nebo motorky na ostrovech, nemusíte mít obavu, místní lidé si jsou vědomi toho, že se občas turisté spletou.

Co si dát …

Většina thajských pokrmů se připravuje obdivuhodně krátkou dobu. Zelenina, maso i koření si tak ponechá veškeré vitamíny a lahodnou chuť. Základem pokrmů je silně rozpálený palmový nebo sójový olej. Do pánve wok se poté postupně přidává koření, voda a zbytek přísad. Nepostradatelnou pochutinou je chilli. Používá se v jakékoliv podobě a úplně do všeho. V Thajsku se pěstuje několik set druhů chilli.

Z nápojů patří k nejoblíbenějším ty z mixovaného ovoce a vody. Tradiční je džus z cukrové třtiny nebo čerstvě lisovaná šťáva z pomerančů. Pokud patříte mezi milovníky čaje, můžete si zde vybrat z čaje černého indického i zeleného čínského.

… a kde

V Thajsku je celá řada levnějších i luxusních restaurací, zejména ve velkých městech a turistických centrech. Na ulicích vždy seženete něco menšího jen tak do ruky. Výběr je obrovský a možností nepřeberně.

Ve většině thajských restaurací není zvykem dávat spropitné. Pokud však cenu zaokrouhlíte nebo přidáte 20 bahtů navíc, projevíte tím velkou vstřícnost. Takové 15–20procentní spropitné v menších restauracích překvapí, v luxusních podnicích se očekává.

Voda je všude v Thajsku chemicky upravovaná a velice levná pitná voda je k dostání na každém kroku.

Krabi

Thajsko už není tou nejlevnější zemí! Většina návštěvníků je tím po příletu trochu překvapena. Přesto, když si dáte práci s hledáním, můžete se stravovat za levnější ceny než u nás. V běžných turistických lokalitách ale raději počítejte s našimi cenami.

Bezpečnost a pravidla

Stejně jako v jiných zemích i zde mějte své cennosti vždy pod dohledem. Kapsáři se často vyskytují v turistických oblastech a okrádají přímo na rušných ulicích.

Při pohybu po Thajsku je také třeba se vyhnout jakýmkoliv demonstracím, které se čas od času vyskytují v Bangkoku i mimo něj. Výrazné varování se vztahuje k držení i užívání jakýchkoliv drog. Postihy jsou v zemi velmi vysoké, včetně trestu smrti a doživotí.

A pozor, Thajsko je buddhistická země a zpodobeniny Buddhy jsou zde posvátné. Pokud se kdokoliv dopustí svatokrádeže, je potrestán vězením. Při návštěvě buddhistických chrámů a památek je nutné mít vhodné oblečení. Nejsou povoleny minisukně, odhalená ramena a krátké kalhoty. Před vstupem do chrámových místností se musíte zout.

Bangkok

V Thajsku je rovněž uctíván král a jeho rodina – a to tak dalece, že i pomačkat bankovky s obrazem krále je prohřeškem proti etiketě. Život v Thajsku je spojen s náboženstvím; plyne jinak než u nás, na nikoho nezapůsobíte křikem a rozčilováním, i reklamace se mají podávat s úsměvem.

Zdraví

Do Thajska nejezděte bez cestovního zdravotního pojištění. Pokud se něco na místě stane, pečlivě si uschovejte veškeré doklady o zaplacení, účtenky a další potvrzení od lékaře. Bez toho vám pojišťovna nemusí zdravotní péči uhradit.

Pokud plánujete strávit v Thajsku dovolenou převážně v turistických oblastech, není třeba myslet na očkování. Nemusíte se obávat ani v případě, že si plánujete udělat výlet mimo hotelový areál a hlavní letoviska. Pouze pokud byste chtěli na vlastní pěst vyrazit do velmi odlehlých částí země, zvažte, zda není vhodné podstoupit alespoň základní očkování proti žluté zimnici, žloutence, tyfu a malárii.

Slovníček

Ahoj – Sawaddee krab (pro muže)

Ahoj – Sawaddee krab (pro muže) Ahoj – Sawaddee ka (pro ženu)

Ahoj – Sawaddee krab (pro muže) Ahoj – Sawaddee ka (pro ženu) Ahoj (při loučení) – La kon

Ahoj – Sawaddee krab (pro muže) Ahoj – Sawaddee ka (pro ženu) Ahoj (při loučení) – La kon Děkuji – Kob khun krab / ka

Ahoj – Sawaddee krab (pro muže) Ahoj – Sawaddee ka (pro ženu) Ahoj (při loučení) – La kon Děkuji – Kob khun krab / ka Ne – Mai chay

Ahoj – Sawaddee krab (pro muže) Ahoj – Sawaddee ka (pro ženu) Ahoj (při loučení) – La kon Děkuji – Kob khun krab / ka Ne – Mai chay Ano – Chay

Ahoj – Sawaddee krab (pro muže) Ahoj – Sawaddee ka (pro ženu) Ahoj (při loučení) – La kon Děkuji – Kob khun krab / ka Ne – Mai chay Ano – Chay Kolik? –  Town rai?

Ahoj – Sawaddee krab (pro muže) Ahoj – Sawaddee ka (pro ženu) Ahoj (při loučení) – La kon Děkuji – Kob khun krab / ka Ne – Mai chay Ano – Chay Kolik? –  Town rai? Levný – Mai aw

Drahý – Paeng

Krabi

Reklama

Výběr článků

Načítám