Hlavní obsah

Yosemitský národní park: Údolí zázraků

Novinky, Pavel Dobrovský pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dech beroucí vodopády, vysoké skály a do nebe sahající sekvoje, to je Yosemitský národní park. Jeho světově proslulými krásami se nechávají každý rok očarovat milióny lidí. Navštívit Yosemity znamená poznat kalifornskou přírodu se vším všudy. A to klidně během několika hodin.

Foto: shutterstock.com

Typičtější pohled na Yosemitský park snad ani neexistuje.

Článek

Yosemitský národní park patří k nejvyhledávanějším a zároveň nejstarším parkům na území Spojených států. Název odvodil roku 1851 doktor L. H. Bunnell od výrazu „ti, kteří zabíjejí“, jímž indiáni označovali místní kmen Miwoků – Yos-s-e'meti. Roku 1864 zde prezident Lincoln vyhlásil chráněnou oblast a národní park byl založen již roku 1890. Na seznam UNESCO Yosemity přibyly o sto let později, v roce 1984. Vznikly však před miliónem let, kdy se ledovce posunovaly ještě staršími říčními koryty v pohoří Sierra Nevada. Tlak ledu a vody vymodeloval údolí v podobě velkého U.

Nejkrásnějšímu vyhlídkovému bodu se říká Glacier Point (2 199 m n. m.). Otevírají se z něj pohledy do strmého údolí téměř kilometr pod vašima nohama. Při západu nebo východu slunce si odtud odnesete fotky, které budete chtít zarámovat. Panoráma holých skal, vodopádů a kaňonů je pravou duší Yosemit.

Foto: shutterstock.com

view of Bridal Veil Waterfall Yosemite

A jestli máte srdce historika, vyjděte i na Old Inspiration Point (1 991 m n. m.), odkud na údolí hleděl v polovině 19. století doktor Bunnell.

Legendami opředené vodopády

Vysoké vyhlídky nad příkrými svahy volají po epických pohledech. Nabízí je třeba nejvyšší vodopád Spojených států amerických, který se nazývá Yosemitský a měří úctyhodných 739 metrů (u nás nejvyšší Pančavský vodopád měří 145 metrů). Třináctkrát převyšuje proslavené Niagarské vodopády, i když pouze ve výšce, nikoli v objemu. Podle indiánských legend žijí v dopadovém jezírku duchové s nadpřirozenými schopnostmi. Pravda, dlouho je nikdo neviděl.

Možná zrovna odpočívají v Emeraldovém jezírku, které láká k vykoupání všechny na stezce Mist Trail. Ta propojuje vodopády Vernal (96,6 metrů) a Nevada (181 metrů) a jde o jednu z nejoblíbenějších yosemitských procházek. Jen pozor na fotografickou a jakoukoli jinou techniku! Vodní tříšť kolem vodopádů dokáže i v létě promočit veškeré oblečení a batohy. A kdo ví, třeba se v té mlze skrývají protagonisté indiánských mýtů a legend.

Foto: shutterstock.com

Steps to Vernal Falls in Yosemite

Vrcholy pro rekordmany i běžné smrtelníky

Bytosti se zdánlivě nelidskými schopnostmi v údolí ale jistě uvidíte. Horolezci celoročně zdolávají kilometr vysoký žulový monolit El Capitan (2 308 m n. m.) nad řekou Merced. Chcete nahoru? Kdo by nechtěl! Nemusíte se hned plahočit s lanem po téměř kolmých stěnách, vrchol je dostupný i normální chůzí. Jenom si schválně stopněte, jestli to stihnete rychleji než za 2 hodiny 23 minut a 46 sekund. Takovou rychlostí vyšplhali nahoru horolezci Alex Honnold a Hans Florine. Další rekord drží Čech Adam Ondra, který loni zdolal extrémní cestu Dawn Wall dlouhou přes 1 000 metrů v pravé části masivu za 8 dní.

Foto: shutterstock.com

Merced river in front of famous El Capitan rock

Oproti horolezecké Mekce El Capitanu je nedaleký Half Dome (2 695 m n. m.) pro oko mnohem přitažlivější. Jeho ikonická podoba seříznutého kužele se dostala do řady firemních log, navíc je vrchol jako stvořený pro výšlap. Strmá cesta se vine kolem vodopádů a na posledních stovkách metrů okusíte opojný pocit ze zdolávání vysoké divoké hory. Trasa vede po holé skále podél nataženého kovového lana. V bedně sice bývají erární kožené rukavice, ale nic nezkazíte, když si s sebou vezmete jedny vlastní.

Foto: shutterstock.com

Half Dome in Yosemite

Slavní yosemitští velikáni

Ať už půjdete kamkoli, ze stínu gigantů v Yosemitech neutečete. A v letním parnu je nejlepší stín sekvojí v proslulém lese Mariposa Grove v jižní části parku. Roste zde několik stovek obřích stromů, z nichž dva patří mezi největší na světě. Grizzly Giant je až 2 400 let starý, měří 63,7 metru a jeho obvod je 29,5 metru. A to je, pěkně prosím, pouze pětadvacátou největší sekvojí! Zato Washingtonova sekvoje bývala druhým největším stromem na světě, dokud jí před více než deseti lety lesní požár a následně vichřice nezasadily pár ošklivých ran. I přes výrazné poničení stále žije a obrůstá novými větvemi. Inu – sekvoje, ty se nezdají. A nevzdají!

Foto: shutterstock.com

iant sequoia trees in a meadow at Mariposa Grove

Biologická diverzita parku překvapuje návštěvníky i vědce do dneška. A na její poznání stačí jedna dobře zvolená túra. V pěti vegetačních pásmech narazíte na lišky, kojoty a černé medvědy a ve vyšších polohách na sojku Stellerovu, drozda rezavoocasého a ještě výše na sviště, puštíka vousatého nebo ropuchu yosemitskou.

Foto: shutterstock.com

Steller's Jays

Až si sednete na žulové kameny k jezeru, třeba k Tenayovu, které je pojmenováno podle slavného indiánského náčelníka, a v hlavě si setřídíte všechny zážitky, určitě se s chutí podepíšete pod větu, že Yosemitský národní park je výkladní skříní planety. A čím déle u ní stojíte, tím více toho odhalujete. Proto se vyplatí vrátit se k řece Merced i podruhé anebo klidně popáté.

Foto: shutterstock.com

Tenaya Lake in Yosemite

Inzertní sdělení:

Poznejte i vy krásy Yosemitského parku. Vydejte se na poznávací zájezd Velký okruh „divokým západem” a San Francisco s cestovní kanceláří Delfín travel.

Zažijete životem překypující velkoměsta v čele s Los Angeles či jedinečným San Franciskem. Odvážní mohou dokonce zkusit štěstí v některém z vyhlášených kasin v Las Vegas.

Zároveň poznáte rozlehlost a neuvěřitelnou rozmanitost místní krajiny, kterou zde v němém úžasu objevovali již první osadníci. Navštívíte Grand Canyon, dechberoucí Monument Valley, či další překrásné přírodní parky jako jsou Death Valley a jedinečné Yosemity.

POZOR AKCE: Při koupi zájezdu do 15.5. 2017 zaplatíte pouze minimální zálohu 7.000 Kč za osobu.

Výběr článků

Načítám