Hlavní obsah

Panamské klobouky, „ukradený“ symbol Ekvádoru

Novinky, Martin Zeman pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle názvu by jen málokoho napadlo, že panamský klobouk je tradičním vývozním artiklem Ekvádoru a symbolem této malé jihoamerické země. Jeho výjimečnost dokazuje i to, že byl v roce 2012 zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.

Foto: Martin Zeman, Delfín travel

Panamský klobouk měl dříve chránit svého majitele před ostrým sluncem při práci na poli. Dnes je ceněn po celém světě.

Článek

Proslulé klobouky pocházejí z pobřežních oblastí Ekvádoru, především z oblasti Manabí. Původní obyvatelé se potřebovali při venkovních pracích ochránit před ostrým rovníkovým sluncem. Začali tedy vyrábět jednoduché slaměné pokrývky hlavy a tím položili základ pro současné světoznámé klobouky.

Foto: Martin Zeman, Delfín travel

Proslavil je mimo jiné prezident Roosevelt

Stále jsme ale ještě neobjasnili, jak je možné, že nejtypičtější místní výrobek nosí název cizího státu. Když v roce 1881 započala stavba Panamského průplavu, astronomicky vzrostla poptávka po ekvádorských kloboucích, které mají ty nejlepší ochranné vlastnosti proti slunci. Velice rychle si získaly obrovskou popularitu a brzy se začaly vyvážet do dalších částí světa. Začínající slávě napomohl také americký prezident Theodore Roosevelt, který se přijel podívat na stavbu průplavu. Nechal se zvěčnit na fotografiích s tímto ekvádorským kloboukem a ocenil jeho vlastnosti. Od této doby ho ale již nikdo nepojmenoval jinak než panamský klobouk.

Foto: Martin Zeman, Delfín travel

Tajemství výroby se dědí z generace na generaci

Carludovica palmata je tou vzácnou ekvádorskou rostlinou, ze které se klobouky vyrábějí. Roste v pobřežních regionech Guayas a Manabí, dorůstá do výšky tří metrů a z jejích listů se nejprve naseká a poté suší slaměný materiál tzv. paja toquilla. Z této slámy se pak ručně vyrábějí ty nejkvalitnější klobouky. Kvalita se rozlišuje podle jemnosti vláken a jejich hustoty. Styl tkaní se předává z generace na generaci a je jen několik desítek ekvádorských žen, které dokážou utkat ty nejjemnější klobouky. Takový klobouk je vyroben až ze dvou tisíc vláken na jednom čtverečním palci. Jeho cena se může vyšplhat na několik set až tisíc amerických dolarů.

Foto: Martin Zeman, Delfín travel

Po dokončení tkaní je třeba klobouk pečlivě vyprat a ve speciální formě vyžehlit. Ručně se ozdobí a je připraven sloužit svému novému majiteli. V současné době je kolébkou výroby těchto klobouků ekvádorské město Cuenca, kde mají sídlo ty nejvyhlášenější značky, jako je například Homero Ortega. Jejich klobouky nosí i nejslavnější hvězdy Hollywoodu či pop music. Ty nejjemnější se ale stále vyrábějí v pobřežní oblasti Manabí v městečku Montecristi, kde sídlí tradiční malé rodinné podniky.

Foto: Martin Zeman, Delfín travel

Inzertní sdělení:

Užijte si s cestovní kanceláří Delfín travel putování na rovníku a splňte si své sny o exotické dovolené. Panenská a dosud neposkvrněná příroda, starobylé incké památky a úžasně vřelá povaha místních obyvatel. Přesně takový je Ekvádor, který vás při každé návštěvě chytí za srdce.

V Amazonském pralese můžete pozorovat život místních obyvatel dosud nepoznamenaný naší uspěchanou dobou a na pobřeží Tichého oceánu si zase báječně odpočinete od všedních starostí. Přesvědčte se na vlastní oči o tom, že Ekvádor je nejrozmanitější zemí naší planety!

Využijte naši jedinečnou akci! Při zakoupení zájedu do 30. 11. 2017 zaplatíte zálohu pouze 5 000 Kč za osobu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám