Hlavní obsah

Kubánský rum zázračně uzdravil španělského krále

Novinky, Jiří Vašek pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby se spisovatel Karel Čapek narodil na Kubě, nenazval by své vědecko-fantastické drama R.U.R, ale R.U.M. Děj hry by zřejmě zůstal situován na ostrov, ale vycházel by z reálných historických událostí a postavy by měly barvitost, jakou dodávali tomuto destilátu bukanýři, piráti i vousatí vojáci kubánské revoluce.

Foto: shutterstock.com

Kubánský rum je dnes populární po celém světě.

Článek

Hérakleitova moudrost – nikdy nevstoupíš do téže řeky – platí i pro třtinové destiláty. Můžete si nechat šimrat chuťové buňky bezpočtem značek a každá z nich bude chutnat jinak. Byly to však kubánské rumy v čele s proslulou značkou Bacardi, které určily standard toho, jak má „kultivovaný“ mok z cukrové třtiny vypadat.

Foto: shutterstock.com

I dnes, kdy existuje na 1500 výrobců produkujících téměř 6000 značek, se s rumem z „ostrova svobody“ mohou měřit jen málokteré. Kuba za to vděčí svému klimatu, půdě, v níž se skvěle daří třtině, i léty ověřeným postupům fermentace a destilace. Rum k této zemi patří jako Budvar k Budějovicím či Pilsner Urquell k Plzni. Po pár doušcích tam pochopíte skutečný význam slov Cuba Libre, aniž byste museli to poznání „ředit“ kolou.

Foto: shutterstock.com

Drsný a ještě drsnější

Ale nebylo tomu tak vždy. Rum, španělsky ron, měl po staletí pramálo společného s buketem a ušlechtilostí dnešních destilátů. Jediný doušek sevřel hrdlo a vehnal slzy do očí. Zato krev v žilách začala proudit o poznání rychleji a chuť k boji se znásobila. Proto sloužil pirátům, psancům a dobrodruhům. Konzumoval se ochucený citrónovou šťávou, čajem, cukrem i skořicí. Zásluhou jeho „nepitelnosti“ dokonce vznikl oblíbený punč.

Pak to na východě Kuby navždy změnil Don Facundo Bacardí Masso. Přistěhovalec ze španělské Catalunyi chtěl karibskou „ohnivou vodu“ zcivilizovat a bezpočet experimentů ho dovedl ke dvěma poznáním. Pokud se nechá pálenka překapat přes dřevěné uhlí, odstraní to její nečistoty a částečně i nepříjemnou pachuť. Současně ztratí barvu. A když se následně uloží podobně jako víno do dubových sudů, vznikne průzračný alkohol, překvapivě lehký a v ústech příjemný.

Foto: shutterstock.com

Rum, tak jak ho známe dnes. V roce 1877 získal nápoj ze Santiaga s logem netopýra nejvyšší ocenění na světové výstavě v Madridu, 1883 v Chicagu, 1889 v Paříži. O rok dříve ho předepsal dvorní doktor králi Alfonsu XIII., a ten se „zázračně“ uzdravil. Ačkoli dynastie Bacardi bojovala proti španělské koruně, neodpustila si reklamní slogan „Kupte si rum, který zachránil samotného krále“.

Foto: shutterstock.com

O díky, papá Hemingwayi

Ostatně i dnes, hned jak vystoupíte na letišti Josého Martího v Havaně či Juana Gualberta Gómeze ve Varaderu, zapomenete na pivo i víno. Tak nějak přirozeně začnete popíjet rum. Autoři průvodců po největším karibském ostrově moudře radí, že chcete-li na své dovolené ušetřit, měli byste méně jíst a více dodržovat pitný režim.

Foto: shutterstock.com

Tak to činí i Kubánci, kteří občas mávají i na turisty: „Dejte si s námi loka!“ Vždyť rum chutná nejlépe, když se popíjí ve společnosti z lahve, která putuje od úst k ústům. Ale skvělý je i v legendárním koktejlu mojito s cukrem, šťávou z limety a osvěžujícími mátovými lístky. Ten přivedl k dokonalosti spisovatel Ernest Hemingway v baru havanského hotelu Ambos Mundos.

Foto: shutterstock.com

S hospůdkou La Floridita je pro změnu spojený další slavný koktejl daiquiri. I toto místo autor novely Stařec a moře pravidelně navštěvoval. Aby ne, vždyť ho americký časopis Esquire zařadil v roce 1959 mezi sedm nejlepších barů světa. Dnes si tam lze sáhnout na Hemingwayovu bronzovou sochu a obdivovat jeho zažloutlé fotografie na stěnách. Je na nich zachycen ve společnosti filmových hvězd Spencera Tracyho a Errola Flynna či prezidenta Fidela Castra.

Foto: shutterstock.com

Když netopýr uletěl

Právě poslední jmenovaný muž se zasloužil o to, že ostrovní, skvěle „rozjetá“ rumová ekonomika dostala řádnou herdu přímo do žaludku. To když jeho revoluční vláda vyvlastnila rodině Bacardi palírnu i se všemi sklady, stejně jako luxusní administrativní budovu v Havaně a soukromý majetek v hodnotě více než 76 miliónů dolarů.

Foto: shutterstock.com

Podobně na tom byla rodina Arechabalů, která vyráběla od března 1934 rum Havana Club, a bratři Alvarezovi, majitelé vyhlášené značky Matusalem. Některým z nich bylo dovoleno vycestovat, jiným revoluční milice sebraly i pasy, a tak odpluli tajně rybářskými loděmi na Floridu. Byli přesvědčeni, že se nová vláda dlouho neudrží a oni se zase na ostrov vrátí. K tomu však už nikdy nedošlo.

Foto: shutterstock.com

Jediní členové rodiny Bacardi si prozřetelně už v roce 1957 pojistili ochrannou známku a logo netopýra, když je zaregistrovali na Bahamách. A protože vlastnili palírny i mimo Kubu, pokračovali v podnikání z exilu. Dodnes jsou největším výrobcem rumu, který putuje do více než 175 zemí světa a má větší obrat než všechny kubánské značky rumů dohromady.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Přesvědčte se s cestovní kanceláří Delfín travel na vlastní oči o tom, jak jedinečná je Kuba. Svérázná koloniální městečka, tradice a kultura se snoubí s překrásnou přírodou a úsměvy místních obyvatel. Poznáte i barevné ulice hlavního města Havany, které neustále žijí svým latinskoamerickým tempem.

Na závěr své dovolené si užijete odpočinek na nádherných plážích v letovisku Varadero. Čeká vás ubytování v komfortním 4* hotelu s all inclusive, perfektní koupání a zasloužený relax.

Související témata:

Výběr článků

Načítám