Hlavní obsah

Krokodýli, pláže, pyramidy i přírodní unikáty. Mexická Oaxaca vás ohromí svou pestrostí

Novinky, Adéla Skřivánková pro Delfín travel

Pokud se zeptáte kteréhokoli Mexičana, kterou část své nádherné země má nejraději, pravděpodobně rychle vyhrkne Oaxaca. Oblast na jihu Mexika omývaná Pacifikem patří k nejoblíbenějším dovolenkovým destinacím domorodců a její krásy začínají pomalu objevovat i turisté.

Foto: shutterstock.com

Oblast Oaxaca je díky přírodnímu bohatství považována za nejkrásnější v celém Mexiku.

Článek

Neměli byste vynechat příležitost tento region prozkoumat dříve, než jej turisté zcela zaplní jako pláže Cancúnu nebo mayské pyramidy. Nabízí pestrou škálu fascinujících zážitků, jejichž různorodost vám vezme dech. Na své si přijdou milovníci nekonečných pláží, obdivovatelé přírodních unikátů, ale i zájemci o historii a předhispánské kultury.

Foto: shutterstock.com

Největší strom na světě a falešné vodopády

Nejprve navštivte hlavní město regionu Oaxaca de Juaréz, které je zapsáno v seznamu UNESCO, a nechejte se okouzlit jeho atmosférou. Poté, co si jej projdete a ochutnáte nejlepší mexický sýr Oaxaca, pocházející právě odsud, by se další zastávkou měly stát dva přírodní unikáty. Za prvním se vypravte do vesnice Tule. Každá cestovní kancelář má ve svém programu výlet k nejširšímu stromu na světě, který po obvodu měří neuvěřitelných 42 metrů. Rozhodně jej nevynechejte, neboť podle místních obyvatel strom kvůli znečištěnému ovzduší a klimatickým změnám pomalu, ale jistě umírá.

Foto: shutterstock.com

Druhou nedalekou přírodní atrakcí je Hierve el Agua. Velkolepé skalní útvary dokonale ošálí a posléze ohromí každého. Na první pohled totiž vypadají jako divoké bílé vodopády, ale když se podíváte pořádně, zjistíte, že tam žádná voda již neteče. To minerální voda s vysokým obsahem uhličitanu vápenatého, která dříve opravdu po skalách stékala, je vytvarovala do oblých tvarů připomínajících proudy vodopádu.

Foto: shutterstock.com

Pláže jako z katalogu

Ačkoli písek na plážích v Oaxace není tak jemný a sněhově bílý jako v Cancúnu a moře není tak azurové jako na karibském pobřeží Mexika, skákat do vln divokého Pacifiku vás bude bavit. Třeba na nekonečné pláži v Puerto Escondido, která patří k těm nejvyhlášenějším. Jen si musíte dávat pozor, aby vám na hlavu nepřistál některý z kroužících paraglidistů. Téměř po celém pobřeží najdete krásné pláže jako z katalogu, na kterých můžete často relaxovat úplně sami.

Foto: shutterstock.com

Nakonec ale pravděpodobně stejně skončíte v hippie-hipster letovisku Mazunte. A budete tady chtít zůstat navždy, na krk si pověsit korálky, z vlasů zaplést dredy a pít už jen mojito, které se tu prodává v litrovém kelímku v přepočtu asi za 70 korun, či typickou pálenku z agáve mezcal, jež je hned vedle tequily mexickou chloubou a pochází právě z Oaxacy. Uvolněná atmosféra letoviska vás naprosto pohltí. Pokud se vám navíc podaří spatřit velryby na jedné ze zaplacených vyjížděk na oceán a vyjdete si na útes zvaný Punta Cometa pozorovat dechberoucí západ slunce, Mazunte si navždy zamilujete.

Foto: shutterstock.com

Pyramidy v Monte Albán

Téměř povinnou zastávkou je památka zapsaná ve světovém dědictví UNESCO, pyramidy dávného městečka Monte Albán, jež obývali nejprve Olmékové, poté Zapotékové a nakonec Mixtékové. V předkolumbovských dobách byl Monte Albán společně s dnešním archeologickým nalezištěm Mitla jedním z nejvýznamnějších politických a kulturních center i mimo region Oaxaca. Nezapomeňte si s sebou na prohlídku vzít klobouk a opalovací krém, na velkém prostranství mezi troskami pyramid se jen těžko ukryjete před spalujícím sluncem.

Foto: shutterstock.com

Unikátní zážitky, které vám zrychlí tep

Koupali byste se někdy ve vodě plné krokodýlů? Samozřejmě že ne. Ale co takhle do ní na pár vteřin alespoň strčit ruku? Svou odvahu si můžete otestovat v Laguna de Ventanilla, jež je domovem desítek krokodýlů, ptáků nebo třeba i leguánů. Během hodinky, kterou zabere projížďka na malé dřevěné loďce s průvodcem, budete mít pocit, že jste se ocitli v dokumentu National Geografic, a při pohledu na krokodýly ležící na břehu jen pár metrů od vás se vám zrychlí tep.

Foto: shutterstock.com

Až se vám bude zdát, že jste viděli snad úplně všechno a Oaxaca vás už nemá čím překvapit, jeďte k jezeru Laguna de Manialtepec. Ale pozor na správné načasování. Na motorovou lodičku nasedněte těsně po setmění a nezapomeňte si plavky. Ačkoli vám bude připadat divné koupat se uprostřed jezera, když je tma jako v ranci, celý vtip pochopíte, až skočíte do teplé vody. Spatříte něco neskutečného. Voda kolem se zvíří do stříbrně světélkujících bublin. Efekt se nazývá bioluminiscence a Laguna de Manialtepec je jedno z mála jezer na světě, které se jím může pochlubit. Plavat v reji stříbrných bublin, zatímco vám nad hlavou svítí měsíc a hvězdy, bude jistě patřit k nejkrásnějším zážitkům z Oaxacy.

Inzertní sdělení:

Vypravte se s cestovní kanceláří Delfín travel do jedné z nejkrásnějších zemí Latinské Ameriky. Přivítá vás exotická krajina hlubokých kaňonů a pichlavými kaktusy posetých pouští, které se rázem změní v úrodná zelená údolí. Prohlédnete si honosná koloniální města z dob španělské nadvlády, ale i prosté vesničky místních indiánů.

Budete obdivovat známý vulkán Popocatépetl, který vás ohromí svou majestátností. Uvidíte i nejznámější mayské památky a nakonec si užijete odpočinek na plážích s bělostným pískem nádherného poloostrova Yucatán.

Související témata:

Výběr článků

Načítám