Hlavní obsah

Japonsko: Země, kde jde modernita ruku v ruce s tradicí

Novinky, Martin Hůrka pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonsko je pozoruhodnou zemí, kde lidé žijí moderní život a přitom si zachovávají smysl pro tradici. Svět rozvinutých technologií či virtuální zábavy je pro turisty stejně atraktivním lákadlem jako stopy tisícileté historie.

Foto: shutterstock.com

Šinkanzen projíždějící v blízkosti hory Fudži.

Článek

Tradiční tvář země reprezentují prastaré chrámy a svatyně, kimona, sumo, čajový obřad, ale také specifický vztah k přírodě. Ten Japonci demonstrují především zvelebováním prostoru ve svém bezprostředním okolí. Proslulé jsou propracované úpravy veřejných parků a zahrad.

Foto: shutterstock.com

Miromachi Zen at serene.Kinkakuji Temple,kyoto,Japan(The Golden Pavilion)

Při architektonických konstrukcích se často využívá přírodních materiálů, zejména dřeva. Naplno se uplatňuje smysl pro jemný detail.

Vlak, který se stal turistickou atrakcí

Zaměřme se ale na moderní tvář Země vycházejícího slunce. Pohyb po Japonsku cestovatelům velmi usnadní známá vysokorychlostní železnice šinkanzen. Vlaky na některých tratích dosahují rychlostí blížících se 300 km/h.

Foto: shutterstock.com

Shinkansen (Bullet Train) in Rural Yonezawa

První cestující se v nich svezli už v roce 1964 a dnes linky podélně propojují, kromě ostrova Šikoku, téměř celé území od nejjižnějšího ostrova Kjúšú po severní Hokkaidó. Tam byla jedna z linek prodloužena v roce 2016, a to i pomocí více než 50 kilometrů dlouhého tunelu Seikan (z toho 23 kilometrů vede pod mořským dnem). Několik měsíců se dokonce jednalo o nejdelší tunel svého druhu na světě.

Milovníci železniční dopravy nemusí vyzkoušet jen šinkanzen, i cesta lokálními tratěmi je zážitkem. V hlavním městě Tokiu si projeďte nejlépe linku Jamanote, na níž vlaky obkrouží centrum tokijské aglomerace s frekvencí dvě a půl minuty v dopravní špičce.

Foto: shutterstock.com

Passenger in train, Yamanote line

Ve víru virtuální zábavy

Hustě obydlená města jsou hnacím motorem japonské modernity. V noci se rozsvítí tisíci světel a zářícími neóny.

Foto: shutterstock.com

Akihabara

Právě večerní doba láká k návštěvě tokijské čtvrti Akihabara, která je proslulým centrem zábavy, především té virtuální. Nachází se v ní nepřeberné množství videoheren, obchodů s elektronikou a hračkami všeho druhu. Je to také středobod kultu manga, specifického japonského komiksu, a animovaných filmů obdobného ražení známých pod označením anime.

Stylové „miniaturní“ ubytování

Japonci jsou mistři miniaturizace. Začali s tím již před staletími rozvinutím původně čínských znalostí pěstování bonsají a pokračují dodnes v řadě odvětví, a to nejen v elektronice a robotizaci, ale třeba i v bytové kultuře. Turisté mohou k přespání využít tzv. kapslových hotelů. Jedná se o v řadě umístěné kapsle, buňky o velikosti tak akorát pro lůžko. Nelze se v nich většinou ani vzpřímeně posadit.

Foto: shutterstock.com

Capsule Hotels

Česká stavba symbolem Hirošimy

Za patrně nejvýznamnější českou stopou v moderním Japonsku je třeba vyrazit do Hirošimy. Od počátku 20. století zde stojí železobetonový objekt Průmyslového paláce od náchodského rodáka, architekta Jana Letzela.

Foto: shutterstock.com

Atomic Bomb Dome

Poté, co stavba přestála výbuch atomové bomby v srpnu 1945, stala se celosvětovým symbolem krutosti války a válečného utrpení.

Inzertní sdělení:

NOVINKA

Vydejte se s cestovní kanceláří Delín travel do země ohně a ledu. Objevte ISLAND.

Island odjakživa fascinuje lidstvo ohromující nespoutanou přírodou. Na poznávacím zájezdu Cesta do země ohně a ledu uvidíte gejzíry tryskající do ohromných výšek, ledovcové laguny a fjordy, ale také krátery a lávová pole či zelené pláně s pasoucími se divokými poníky.

Na závěr vás čeká relax v nejznámnějším geotermálním koupališti planety - Modré laguně.

Výběr článků

Načítám