Hlavní obsah

Galapágy – Noemova archa Tichého oceánu

Novinky, Martin Zeman, Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galapágy neboli želví ostrovy se nacházejí tisíc kilometrů západně od pobřeží Ekvádoru. Tvoří je 13 ostrovů a více než 200 malých ostrůvků či skalních výběžků. Dříve sloužily jako útočiště pirátů, dnes se stávají rájem turistů a přírodovědců.

Foto: shutterstock.com

Dospělý jedinec lachtana galapážského dosahuje hmotnosti až 70 kilogramů.

Článek

Souostroví sopečného původu objevil již v roce 1535 panamský biskup Tomás de Berlanga. Největší slávu ostrovům však zajistil až v roce 1835 příjezd přírodovědce Charlese Darwina, který zde načerpal vědomosti pro svou revoluční teorii o původu a vzniku biologických druhů. Před pěti milióny let se Galapágy díky vulkanické činnosti v podstatě vynořily z moře.

Foto: shutterstock.com

.

Ačkoli zůstaly obklopeny nekonečným oceánem, a tedy bez kontaktu s pevninou, i na tyto ostrovy pronikl život. Jako dopravní prostředky mu posloužili ptáci, vítr či mořské proudy, které na kmenech stromů dopravily na ostrovy plody, semena a plazy. Ti se dokázali přizpůsobit rozdílným podmínkám proti americkému kontinentu. Díky tomu dnes můžeme na Galapágách obdivovat na 50 zvířecích a 550 rostlinných druhů, které nikde jinde na světě nelze spatřit.

Foto: shutterstock.com

Charles Darwin si tak nemohl nevšimnout, že leguán mořský je výborným plavcem a hledá svou potravu v moři, ačkoli to žádný z jeho příbuzných v jiných částech světa nedokáže. Zdejší kormorán je zase jediným nelétajícím mořským ptákem, ale zato vyniká coby skvělý plavec.

Foto: shutterstock.com

Tučňáci galapážští, jejichž předci připlavali ze studených jižních moří, se adaptovali na místní teplé klima a jsou tak jediným druhem hnízdícím v blízkosti rovníku. Jako další důkaz Darwinovi posloužily pěnkavy, kterých se zde nalézá hned 13 druhů, ale přitom všechny mají společného předka.

Foto: shutterstock.com

V dnešní době jsou Galapágy přístupné nejen pro vědce, ale i pro běžné turisty, kterých sem každoročně zavítá přes sto tisíc. Na ostrově Baltra se nachází hlavní letiště celého souostroví. Vybudovali ho Američané již za druhé světové války a dnes je vstupní branou do tohoto přírodního ráje. Většina turistů se ubytuje hned na sousedním ostrově Santa Cruz v největším městě a přístavu Galapág Puerto Ayora. Zde žije drtivá většina z 26 000 stálých obyvatel ostrovů. Na ostrově Santa Cruz se nachází i vědecká stanice pojmenovaná po Charlesi Darwinovi, jejíž pracovníci se snaží uchovat křehkou rovnováhu přírodních podmínek na ostrovech či zachraňují zvířecí druhy, které se kvůli lidské přítomnosti již téměř podařilo vyhubit.

Foto: shutterstock.com

Jedná se především o želvy sloní. Před příchodem člověka jich na ostrovech žilo obrovské množství, ale díky snadnému lovu se jejich počet snížil na kritickou hranici. Přežilo pouze několik jedinců, které se daří na stanici rozmnožovat, a želvy tak mohou být navráceny zpět do svého přirozeného prostředí.

Foto: shutterstock.com

Takové štěstí neměl bohužel samotář George, asi nejslavnější želva Galapág. Býval jediným žijícím zástupcem podruhu želv sloních (Chelonoidis abingdonii) vyskytujícího se pouze na ostrově Pinta. Zemřel v roce 2012 a s jeho odchodem vyhynul i celý poddruh.

K častým cílům návštěvníků ostrova Santa Cruz patří překrásná pláž Tortuga Bay, kde je možné si zaplavat s mořskými leguány a při troše štěstí spatřit i želvy sloní.

Foto: shutterstock.com

K poznání dalších ostrovů je třeba si zakoupit lodní výlety u místních agentur. Jedním z nejatraktivnějších cílů je ostrov Santa Fe, kde turisté mohou obdivovat četné ptačí kolonie a navíc si zašnorchlovat s lachtany, rejnoky či mořskými želvami.

Foto: shutterstock.com

Většina agentur nabízí během výletu i možnost rybolovu, což bývá pro rybářské nadšence nezapomenutelný zážitek. Dalším ostrovem, který stojí za návštěvu, je Bartolomé, jenž se nachází u východního pobřeží mnohem většího ostrova Santiago. Během plavby je možné pozorovat delfíny či manty obrovské.

Foto: shutterstock.com

Z nejvyššího bodu ostrova Bartolomé se naskýtají vůbec nejkrásnější výhledy na souostroví, které by neměly uniknout hledáčku fotoaparátu žádného turisty směřujícího na Galapágy. Dojem z objevení ztraceného ráje umocní pozorování mořských leguánů, lávových ještěrek či kolonií tučňáků. Je velkou výzvou pro člověka, aby dokázal tento křehký ráj ztracený ve vlnách Tichého oceánu zachovat i budoucím generacím.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Ověřte si evoluční teorii na Galapágách přímo na vlastní oči. Vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel do Ekvádoru a v rámci fakultativního výletu objevte i tento jedinečný kout země.

Ekvádor – nejrozmanitější země naší planety, která si doposud zachovala svůj indiánský charakter. Na každém kroku budete fascinováni zdejší panenskou přírodou a pestrostí všudypřítomných barev, které jako by zrcadlily vřelou povahu místních obyvatel.

⚫  ⚫  ⚫  ⚫  ⚫

USA - VELKÝ OKRUH „DIVOKÝM ZÁPADEM” 55+

Vypravte se s Delfín travel na „divoký západ” obdivovat životem překypující velkoměsta v čele s Los Angeles, nakouknout pod pokličku mistrů filmového umění v Universal Studios či zkusit štěstí v některém z vyhlášených kasin v Las Vegas. Zároveň poznáte rozlehlost a neuvěřitelnou rozmanitost místní krajiny, kterou zde v němém úžasu objevovali již první osadníci.

Nevynecháte Grand Canyon ani dech beroucí Monument Valley a spoustu dalších jedinečných přírodních parků. Samozřejmě se podíváte i do zachovalého typického městečka z dob Divokého západu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám