Hlavní obsah

Da Lat – město věčného jara a úchvatné přírody

Novinky, Tomáš Procházka pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osvěžující zastávku při cestě po Vietnamu si udělejte v horách přibližně 300 kilometrů severovýchodně od Hočiminova města. Příjemné horské klima Da Latu, vzpomínky na francouzskou koloniální minulost a překrásné scenérie vás okouzlí natolik, že zpět dolů do horké vietnamské nížiny se vám chtít už nebude.

Foto: shutterstock.com

Město Da Lat leží v horách a je obklopeno kouzelnou přírodou.

Článek

Při toulkách po okolí města Da Lat ve výšce přibližně 1 500 m n. m. se vám nesmazatelně vryje do paměti podmanivá vůně borovic valící se po zelených kopcích a také nekonečné skleníky plné barevných květin od růží až po orchideje, jejichž pěstování se v unikátních klimatických podmínkách mimořádně daří. Celoročně příjemných 25 °C přes den a na Vietnam nezvykle chladných 10 °C v noci je ideální pozvánkou pro ty, které únavné tropické vedro odrazovalo od náročnějších výletů za krásami vietnamské přírody. Kromě nich si tady přijdou na své i sportovci. Zejména golfisté či horští cyklisté různých úrovní jsou v Da Latu vítáni.

Foto: shutterstock.com

Kouzelné vodopády a výhledy, na které nezapomenete

Zdejší krajina oplývá nádhernými vodopády a na některých z nich jsou zajímavé nejen přírodní scenérie. Například k úpatí vodopádu Datanla se dostanete po zvláštní horské dráze vedoucí údolím z prudkého kopce. Jeho návštěva se tak bude líbit všem milovníkům dobrodružství, zábavy a lehkého adrenalinu.

Foto: shutterstock.com

Zcela odlišný zážitek z čisté přírody bez turistických atrakcí vás čeká u slavných Sloních vodopádů, asi 28 kilometrů od města Da Lat. Když sem zavítáte v období dostatku vody, nabídnou vám ohromující podívanou. Cestou se navíc můžete zastavit v nedaleké továrně na výrobu hedvábných látek.

Foto: shutterstock.com

Pokud budete mít čas navštívit pouze jeden ze zdejších vodopádů, pak doporučujeme krásný sedmistupňový Pongour. Sice si k němu musíte zajet nejdál, přibližně 45 kilometrů, ale je opravdu působivý.

Foto: shutterstock.com

Ve vrchovině středního Vietnamu se často setkáte s tzv. Easy riders, motorkáři, kteří vás za úplatu provezou po okolí. Délku i druh cesty si s nimi domluvíte sami. Většina vodopádů může být součástí těchto vyjížděk, ale všechny zmiňované jsou dostupné i po vlastní ose.

Kýč jak bič. Údolí lásky je jen pro silné povahy

Určitě nezapomeňte, že celá oblast střední vrchoviny je známá také díky unikátnímu etnickému rozložení. Desítky různých vietnamských menšin obývají vesnice kolem Da Latu. Naplánujte si jejich návštěvu, s vhodným průvodcem poznáte zajímavé kulturní tradice, jež tito lidé stále dodržují. Určitě ochutnejte místní alkoholickou specialitu ruou can. Fermentovaný nápoj z rýže doplněný bylinkami a kořením se pije bambusovými brčky z velkých hliněných džbánů.

Foto: shutterstock.com

Kromě tradičních vesnic jsou lákadlem pro turisty krásné zajímavé hory, lanovka nad jezerem nebo proslulé Údolí lásky. Tato vyhledávaná atrakce mísí nádhernou přírodu s tím největším kýčem, jaký si dokážete představit. Cestujete-li ve dvou, nekonečné množství (nejen) srdíčkových rekvizit vám umožní pořídit „perfektní“ zamilované fotky jako z valentýnského katalogu. Vrcholem výletu může být projížďka na jezeře v labutí loďce, během níž se na vás z okolních skal povalí libé tóny vietnamských romantických písní.

Foto: shutterstock.com

Lovecká vila posledního císaře a šílený dům

Stále viditelné pozůstatky koloniální architektury nezapřou, že Da Lat sloužil jako letní sídlo francouzských kolonizátorů v době jejich největší slávy. Důkazem jsou nádherné honosné vily. Nicméně město bylo a je populární i u Vietnamců samotných. Většinou se sem dnes vydávají zamilované páry. Tráví zde líbánky a s oblibou nakupují pro ně exotické ovoce jako lesní plody a jahody, které se v této lokalitě stejně jako květiny pěstují ve velkém.

Foto: shutterstock.com

V Da Latu se také nachází lovecké sídlo posledního vietnamského císaře Bao Daie. Budete-li mít čas, určitě se tam zajděte podívat. Uděláte si představu o luxusu, v jakém Bao Dai žil, a díky trofejím také o bohatství živočišných druhů v okolních lesích.

Foto: shutterstock.com

Další hojně navštěvovanou atrakcí je Hang Nga, spíše známá pod trefným názvem Crazy house neboli Bláznivý dům. Svébytné architektonické dílko slavné vietnamské umělkyně Dang Viet Nga nemá ve světě obdoby. Fanoušci bizarností se v propletenci chodbiček, můstků a pokojů mohou dokonce ubytovat.

Foto: shutterstock.com

Da Latu se také často přezdívá Švýcarsko Vietnamu. Snadná dostupnost z přímořského letoviska Nha Trang i pouhých pár hodin jízdy z Hočiminova města láká k návštěvě. Navzdory poměrně velkému počtu turistů se ve městě nebudete cítit stísněně a hluk vietnamských velkoměst vystřídá chladný horský vánek a vůně nám tak dobře známých borovic.

Inzertní sdělení:

Pojeďte do Thajska s cestovní kanceláří Delfín travel. Pokud si chcete užít koupání na bělostných plážích i poznávání půvabů asijské kultury, je pro vás náš poznávací zájezd jako stvořený. Poznáte rušný Bangkok, ale i překrásné ostrovy jižního Thajska. Užijete si místní kuchyni, která je pověstná po celém světě, nebo třeba thajské masáže, které si můžete dopřávat kdekoliv a kdykoliv.

Těšit se můžete na koupání a slunění na jedněch z nejkrásnějších pláží světa. Můžeme vám zaručit, že domů se vrátíte nejen nabití novými zážitky, ale i skvěle odpočinutí a s dostatkem sil na dlouhou českou zimu!

Související témata:

Výběr článků

Načítám