Hlavní obsah

Vietnamské Hue potěší milovníky historie i nadšené gurmány

Novinky, Tomáš Procházka pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho vody uplynulo ve Voňavé řece (Song Huong) od doby, kdy v Hue vládla poslední vietnamská dynastie Nguyen (1802–1945). Její nesmazatelné stopy jsou ale dodnes dobrým důvodem, proč bývalé hlavní město a jeho okolí navštívit.

Foto: shutterstock.com

Hue bývalo dříve hlavním městem Vietnamu. Díky tomu se zde nachází mnoho historických památek z doby panovnické dynastie.

Článek

Po stopách posledních císařů

Historické město Hue se nachází ve středním Vietnamu severně od města Danang či turisticky známějšího Hoi An. Hlavním lákadlem pro návštěvníky je centrum s Citadelou a paláci panovnické rodiny či několik velkolepých komplexů císařských hrobek. Jedinečnou atmosféru nezkazí ani fakt, že Zakázané město a mnohé další památky byly vážně zdevastovány během vietnamské války v 70. letech minulého století. Nicméně i tak se dostaly na seznam UNESCO a jejich obnova vytrvale pokračuje.

Foto: shutterstock.com

Pozůstatky války, ale i hrobky vietnamských vládců

Kromě milovníků historie Hue osloví i více romanticky zaměřené duše. Nabízí nekonečné hodiny toulek po nejbližším okolí. Najdete zde desítky opuštěných hrobek ukrytých v labyrintu polních cest mezi všudypřítomnými rýžovými poli a vodními kanály. Někteří cestovatelé venkovské prostředí kolem Hue přirovnávají ke kouzelnému městečku Ninh Binh v severní části země, ale obě tato místa mají svá nezaměnitelná kouzla. Spojuje je to, že vám ukážou reálný obraz vietnamského venkova.

Foto: shutterstock.com

Směrem na sever můžete navštívit města Dong Ha a Dong Hoi. Turisté sem jezdí hlavně kvůli největší jeskyni světa Hang Son Doong, nacházející se nedaleko Dong Hoi. Ostatní návštěvníci zpravidla chtějí vidět demilitarizované pásmo, jež je poblíž města Dong Ha. Toto pásmo oddělovalo Severní a Jižní Vietnam mezi lety 1954–1975 a bylo svědky krvavých bojů.

Foto: shutterstock.com

Na své si přijdou i milovníci pláží a přírody

Nechcete-li se zdržovat pouze ve městě a jeho blízkém okolí, můžete vyrazit o kousek dál a prozkoumat divoký národní park Bach Ma nebo jednu z nejhezčích pláží středního Vietnamu, pláž Thuan An. Národní park leží přibližně 40 kilometrů jižně od Hue a je dobře přístupný. Najdete v něm panenskou přírodu včetně unikátní fauny a flóry. Na pláž je to z města ještě blíže. Sotva 14 kilometrů od Hue se nachází tento ostrůvek klidu, kam zatím turistický průmysl vůbec nedorazil. Drahé hotely ani řady stejných slunečníků zde rozhodně nečekejte.

Foto: shutterstock.com

Na hranici dvou světů

Jihozápadně od města se jako had táhne pohoří Truong Son tvořící hranici s Laosem. Nádherná a turisticky málo vyhledávaná oblast, jež je domovem desítek různých národnostních menšin, přímo svádí k návštěvě, pokud jako základnu zvolíte právě Hue. Přírodní hradbou, která nejen pomyslně v dávné historii oddělovala vietnamské mocnosti (jižní Čampu a severní Dai Viet), je průsmyk Hai Van. Díky němu má Severní a Jižní Vietnam odlišné klima. Silnice vedoucí přes tento průsmyk nabízí nádherné výhledy do okolí a najdete ji několik desítek kilometrů jižně od Hue.

Foto: shutterstock.com

Ochutnejte kousek vietnamské kultury

V Hue se ukázkově mísí vlivy jihu i severu, což mimo jiné pocítíte také na vlastní chuťové pohárky. Do vyhlášeného místa vietnamské gastronomie by se toulavé nohy gurmána měly rozhodně vydat. Během 150 let přítomnosti císařské dynastie Nguyen se ve městě vytvořila unikátní gastronomická kultura, která zdejším pokrmům dala nezaměnitelnou chuť a především vzhled. Místní speciality často nádherně lahodí oku, ale zaručeně potěší nejen váš zrak. Jednou z nejznámějších dobrot je Bun Bo Hue, vývar podobný slavné polévce pho, ale s jiným druhem nudlí a odlišnou chutí. Desítky dalších jednohubek i klasických pouličních jídel najdete ve změti uliček, kde vám jednotlivé vývařovny naservírují koktejl unikátní vietnamské kultury.

Foto: shutterstock.com

Rozhodnete-li se do Hue a jeho okolí vydat, nezapomeňte si určitě přibalit pláštěnku. Tropické přeháňky jsou zde na denním pořádku a počasí je těžko předvídatelné. V horku středního Vietnamu ale krátká sprška nikdy není na škodu.

Inzertní sdělení:

Splňte si sny o exotické dovolené a vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel do Thajska. Čekají na vás jedny z nejkrásnějších pláží na světě, na nichž si dokonale odpočinete od všedních starostí. Kromě relaxace si užijete i objevování půvabů thajské přírody, která vás svou rozmanitostí a krásou jistě chytí za srdce.

Využijte naši akci a zaplaťte zálohu za zájezd pouze 7000 Kč za osobu! Nabídka platí při koupi zájezdu na rok 2018 pouze do 31. 8. 2017. Nenechte si ujít jedinečnou příležitost a vydejte se na dovolenou, po jaké jste vždy toužili.

Související témata:

Výběr článků

Načítám