Hlavní obsah

Když vás lenošení na plážích Goa omrzí, vyrazte ke slavným ruinám v Hampi

Novinky, Gabriela Pšeničková a Josef Rubeš pro Delfín travel

Pláže na riviéře v Goa jsou sice jako stvořené k lenošení, ale do Indie se přece nejezdí jen ležet na lehátku… Můžete si tady užít slunce, moře a zároveň se vypravit po stopách starobylé kultury a nasávat mystickou atmosféru.

Foto: Archiv autorů

Indie není jen o lenošení na slunci. Vyplatí se navštívit i starobylé památky, jako je například vesnice Hampi.

Článek

Neváhejte přitom překročit hranice státu Goa. Byl by hřích nenavštívit vesnici Hampi na jižním břehu řeky Tungabhadry ve státě Karnátaka. Ruiny hlavního města zaniklé Vidžajanagarské říše zde leží uprostřed banánových plantáží a právem patří na seznam světového dědictví UNESCO.

Foto: Archiv autorů

Kouzlo prastarého královského města

Chrámy, dlážděné bulváry, starobylá tržiště, královské lázně, sloní stáje, paláce a pevnosti, pozůstatky akvaduktů a ruiny kamenných budov – to je jen zlomek z více než 500 památek, kterými se může dychtivý turista kochat a které činí toto místo zcela unikátním. Krásy Vidžajanagaru v pozadí se skalnatými kopci s obrovskými kameny, které jako by vzdorovaly zemské přitažlivosti, můžete objevovat při dlouhých procházkách. Pohodlnější je ale zapůjčit si za drobný finanční obnos kolo nebo se nechat po památkách provézt tuk-tukem.

Foto: Archiv autorů

Nejznámějším poutním místem a dominantou Hampi je chrám Virupaksha zasvěcený bohu Šivovi. Původně byl postaven jako malá svatyně, která se časem rozrostla do nádherného obřího a architektonicky bohatého chrámu ozdobeného vysokou bránou a množstvím božských a mytologických postav. Budete-li mít štěstí, narazíte na chrámového slona, kterého můžete nakrmit ovocem. Dáte-li mu peníze, požehná vám (pohladí vás po hlavě) svým chobotem.

Foto: shutterstock.com

V listopadu bazar v Hampi ožívá

Od chrámu Virupaksha vede hlavní, asi kilometr dlouhá třída Hampi Bazaar po obou stranách lemovaná řadou starých pavilónů, jenž kdysi bývaly součástí velmi oblíbeného trhu. Kromě denní prohlídky sem zkuste vyrazit i po setmění, kdy dostávají historické budovy zcela nový rozměr.

Foto: shutterstock.com

Na bazaru naleznete také obrovskou sochu býka Nandina (podle mytologie na něm jezdil bůh Šiva) a otevřené prostranství, které slouží jako hlavní scéna každoročního festivalu Vijaya Utsav. Unikátní festival pořádaný na oslavu a připomínku dob dávno minulých má velmi bohatý program s plejádou předních umělců ze všech koutů Indie. Okázalá přehlídka plná hudby, divadla, tance, živých průvodů a zářivých světelných show se koná vždy v listopadu a má opravdu nezapomenutelnou atmosféru.

Foto: shutterstock.com

Po stopách opičího boha

Jako završení zdejších zážitků si můžete půjčit motocykl a vypravit se na druhý břeh řeky Tungabhadry ke kopci Anjanadri. Na jeho vrcholu stojí Anjana Matha Temple (Monkey temple) – chrám hinduistického boha Hanumána. Výstup je poměrně náročný, ale to, co nahoře objevíte, stojí za zdolání stovek schodů. Z chrámu se nabízí až neskutečně nádherný panoramatický výhled na celé Hampi, jeho památky i okolí se všemi farmičkami, rýžovými políčky a banánovými sady. Zvlášť podmanivé jsou tu východy a západy slunce.

Foto: shutterstock.com

Jak už sám přídomek – Monkey temple – napovídá, na cestě vás budou doprovázet opice. Hlídejte si své osobní věci, opičky jsou sice roztomilé, ale velmi rychlé. Můžete pro ně předem nakoupit banány, nicméně buďte opatrní a raději je moc neškádlete.

Foto: shutterstock.com

Exoticky voňavá exkurze

Nejen milovníky indického koření zláká návštěva Tropical Spice Plantation – biofarmy na břehu jezera Arekere blízko Ponda. Vstupné zahrnuje prohlídku, během níž se seznámíte s celou řadou koření i s jeho léčivými účinky – s cayenským pepřem, skořicí, kardamomem, koriandrem, vanilkou, hřebíčkem, a to přímo na plantážích, kde je uvidíte růst. Prohlédnete si také sady s banány, kokosy, papájou, ananasy nebo oříšky kešu. Mimo to vás čeká ochutnávka jídla servírovaného na banánových listech a místní pálenky (chutná podobně jako mexická tequila, ale neobsahuje tolik alkoholu) či indického čaje Chai připravovaného s mlékem a kořením.

Foto: shutterstock.com

Báječný exotický zážitek dotváří mnoho druhů ptáků, kteří na plantážích žijí, nebo „shower elephant“ – sloní sprcha, která vás za poplatek osvěží v horkém počasí. Jen zdejšímu obchodu se s klidným svědomím vyhněte, většinu koření, olejů a dalšího zboží nakoupíte i jinde a za nižší ceny.

Úchvatná podívaná uprostřed tropické džungle

Další výpravu si naplánujte k jednomu z nejhezčích a nejvyšších vodopádů v Indii Dudhsagar Falls s celkovou výškou přes 300 metrů. Jeho jméno v překladu znamená „moře mléka“ podle mlhavého oparu a bílé pěny, které čtyřstupňový vodopád vytváří. Pohled na proudy vody kaskádovitě padající do zeleného pralesa je opravdu úchvatný. A překvapení skýtá i horní část vodopádu, přes kterou vede stará železniční trať.

Foto: shutterstock.com

Ale nepředbíhejme. Nejdříve je potřeba dostat se do vesničky Colem. Tam si najměte džíp s řidičem, který vás k vodopádům přiblíží (pěšky je to několikahodinový výlet). Už samotná 45minutová jízda stojí za to. Projíždíte přes říčky a kameny malebnou krajinou s krásným průsmykem a soutěskou. K vodopádu pak dojdete necelý kilometr lesní cestou – i tady narazíte na skupinky opic. Na místě si pak můžete zapůjčit koupací vesty, zaplavat si s rybami v jezírcích přímo pod vodopádem nebo si tu uspořádat romantický piknik.

Foto: Archiv autorů

Toto je jen nepatrný vzorek z míst, která by vám při dovolené na indické riviéře Goa neměla uniknout. Indie je opravdu neuvěřitelně krásná… Nebo spíš krásně neuvěřitelná.

Inzertní sdělení:

Sníte o úžasné exotické dovolené a návštěvě legendárního Machu Picchu? S cestovní kanceláří Delfín travel si své sny můžete hravě splnit. Vydejte se s námi poznat čarovnou krajinu plnou úchvatných památek, které nám zanechaly dnes již neexistující civilizace. Připravili jsme pro vás nový termín na rok 2018!

Uvidíte záhadné obrazce na planině Nazca, navštívíte jeden za nejhlubších kaňonů světa Colca a jako třešnička na dortu samozřejmě nebude chybět slibované Machu Picchu. To vše ve spojení s panenskou a nezničenou přírodou a dobrosrdečnou povahou místních obyvatel.

Související témata:

Výběr článků

Načítám