Hlavní obsah

Nejvzácnější relikvii na Srí Lance se smíte uklonit, vidět ji ale nemůžete

Novinky, Pavel Dobrovský pro Delfín travel

O tom, že je Srí Lanka zasvěcená buddhismu, se přesvědčí každý návštěvník ostrova během prvních hodin pobytu. Řada památek a chrámů tvoří základy náboženství, které je od pohledu živé, nikoli zakonzervované jako v sousední Indii.

Foto: shutterstock.com

O tom, že je Srí Lanka zasvěcená buddhismu, nemůže být pochyb. Sochy Buddhy zde budete potkávat doslova na každém kroku.

Článek

V zemi starého učení

Stejně jako u ostatních náboženství i buddhisté rozlišují několik hlavních škol své víry a jejich podskupiny. Na Srí Lance se noříte do théravádské formy buddhismu, tedy do učení odvozeného od prvního koncilu po Buddhově smrti (přibližně kolem roku 450 př. n. l.). K „učení starších“, jak zní správný překlad školy, se hlásí kolem sedmdesáti procent obyvatel ostrova a silně zastoupené je i v Thajsku, Barmě, Laosu a Kambodži.

Foto: shutterstock.com

Buddhové v jeskyních

Buddhovy sochy v nejrůznějších pozicích shlížejí na návštěvníky všech klášterů a svatyň, nikde však nezažijete tak mystickou atmosféru jako v jeskyních u chrámu Dambulla. Přibližně osmdesáti rozlehlými, přesto trochu klaustrofobickými síněmi provrtaný pískovcový masív uprostřed ostrova ukrývá 153 soch Buddhy. Největší z nich měří 15 metrů. A když své zraky stočíte na stěny a stropy, napočítáte 1500 vyobrazení Buddhy.

Není divu, že jeskyně najdete na seznamu světového dědictví UNESCO. Nezapomeňte si kromě fotoaparátu vzít i stativ, protože jinak se málo osvětlené prostory špatně dokumentují.

Foto: shutterstock.com

Svatý strom

Klášterní komplex Mahavihara v severní části Srí Lanky patří mezi nejdůležitější poutní místa. Uprostřed zelených parků Mahamevnāwa a mezi rozlehlými jezery stojí fíkovník Jaya Sri Maha Bodhi. Zasazen byl roku 288 př. n. l. Jde tedy o nejstarší zasazený strom na světě. Poutníky přitahuje proto, že pochází z jižní větve stromu, pod kterým Buddha dosáhl osvícení.

Foto: shutterstock.com

U prastarých stup

Krátká procházka zahradami vás zavede k velkolepé stupě Ruvanvalisaya. Výška stupy přesahuje sto metrů a na obvod má rovných 290 metrů. Stala se tak jednou z nejvyšších lidských staveb na planetě a rozhodně nejvyšší stupou na Srí Lance. Opodál stojící Thuparamaya, byť komornější, má jako první buddhistická stupa na ostrově zvláštní hodnotu, a dokonce v ní byla uchovávána Buddhova klíční kost. Obě stupy se nejlépe fotí k večeru, kdy bílá barva kupolí odráží rudý svit zapadajícího slunce.

Foto: shutterstock.com

Cestou opičího krále

Zcela odlišnou atmosféru zažijete v pralese kolem hory Ritigala. V zarostlém klášteře mniši již nežijí, výlet ke zbytkům jejich příbytků a výstup na vrchol Ritigaly však patří k jedinečným zážitkům. Flóra a fauna Srí Lanky kolem vás rozehrají divadlo, při němž si snadno představíte, jak zde kdysi opičí bůh Hanuman upustil kus Himálaje. Proto prý na vrcholu, 766 metrů vysokém, rostou exotické a léčivé rostliny.

Foto: shutterstock.com

Místo setkání

Další důležitý návštěvník ostrova, tentokrát lidský, se jmenoval Mahinda Thera. Syn indického krále Ašóky přinesl na Srí Lanku učení Buddhy a přesvědčil krále Devanampiya Tissu přijmout oficiálně náboženství pro celý jeho lid.

Místo jejich setkání Mihintale je proto zaplněno stupami a posvátnými místy. Bohaté archeologické naleziště má klíčový historický význam a některé jeho části jsou cílem poutníků. Na vrcholku skály Aradhana Gala prý Mahinda přistál, když z Indie přiletěl, a proto se podél kovového zábradlí buddhisté vytahují na horu i za deštivého a větrného počasí.

Foto: shutterstock.com

Život pod nohama

Rozlehlé struktury staveb a spirituální místa přitahují oči jako magnety. Nezapomínejte se však dívat i na detaily. Často se nachází přímo pod nohama jako třeba měsíční kameny – půlkruhové desky na začátcích schodišť. Přestože se vyskytují na mnoha místech buddhistického světa, právě na Srí Lance dosáhly ornamentální dokonalosti. Čtyři zvířata, slon, kůň, lev a býk, představují narození, stárnutí, nemoc a smrt. Lotos uprostřed je Buddha a celý obrazec znázorňuje cestu z kolotoče zrození a umírání (samsára) do nirvány, tedy místa, které je z opakování života vyňato.

Foto: shutterstock.com

Trojúhelník úžasu

Buddhistické monumenty dobře doplňuje proslavený kulturní trojúhelník, tedy města Anuradhapura, Polonnaruwa a Kandy. Právě v nich bylo sepsáno Buddhovo učení do souhrnného textu Tripitaka a nalézá se zde Buddhův zub. Ten je ale ostře hlídaný, takže ho neuvidíte. Namísto toho se můžete vrhnout do mumraje v chrámech nebo se zajít podívat na místa, kde se natáčel filmový hit Indiana Jones. Anebo si jen tak sedněte, dejte si čaj a užívejte si atmosféru jednoho z nejkrásnějších ostrovů světa.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel objevit úchvatnou Srí Lanku. Perla Indického oceánu, jak se ostrovu trefně přezdívá, láká na divokou a nespoutanou přírodu i na krásné pláže. Poznáte prastaré chrámy chráněné UNESCO, ale i rozlehlé čajovníkové plantáže, z jejichž pronikavě zelené barvy přechází zrak.

Srí Lanka je zkrátka rájem na zemi a vy se o tom můžete na vlastní oči přesvědčit. Užijete si toulky v překrásné rezervaci Yala, kde se setkáte s mnoha exotickými druhy zvířat. Prozkoumáte četné buddhistické památky, které lákají svou krásou a mystickou atmosférou. A na závěr dovolené si skvěle odpočinete ve 4* resortu přímo u pláže!

Související témata:

Výběr článků

Načítám