Hlavní obsah

Jak si užít Thajsko: Tipy a doporučení pro pohodovou dovolenou

Novinky, Lenka Rejfířová pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Thajsko je lákavá exotika. Daleko od domova vás ale mohou překvapit jiné kulturní zvyklosti a další odlišnosti. Připravte se na ně už před odjezdem.

Foto: shutterstock.com

Exotické Thajsko nás Evropany může ledasčím překvapit. Plánujete-li cestu do této nezapomenutelné země, je dobré se na to připravit.

Článek

Kouzelné ostrovy, nádherné pláže, impozantní chrámy… Je spousta důvodů, proč si pro svou dovolenou vybrat právě Thajsko. Aby vás během pobytu nic nevyvedlo z míry, přinášíme vám praktická doporučení, jak v této krásné zemi pohodlně cestovat, výhodně nakupovat a bez omezení relaxovat.

Smlouvejte o všem a všude

V Thajsku se příjemně nakupuje a suvenýry, jídlo i oblečení získáte za dobrou cenu – stačí smlouvat. Vůbec se neostýchejte, Thajci to od vás přímo očekávají. Pokud si se svojí angličtinou příliš nevěříte, nevadí – většina prodejců má po ruce kalkulačku, jednoduše jim svoji požadovanou slevu vyťukejte. Začněte na polovině ceny.

Foto: shutterstock.com

BANGKOK THAILAND - 30 JULY Jatujak Market is biggest flea market in Thailand and available in both the traditional and modern handmade product on 30 July, 2016 at Jatujak Market B

Obchodník zhodnotí vaši nabídku a navrhne zhruba 70 % původní sumy. To odmítněte a stůjte si za svými 50 %. Prodavač potom nabídne zhruba 60 % ceny. V tuto chvíli můžete přijmout, anebo trvat na svém a vyzkoušet tzv. metodu odcházení. Zkrátka poděkujte a předstírejte, že jdete pryč. A tady začíná zábava – prodejce na vás bude pokřikovat vaši cenu, vy se vrátíte a pořídíte levné zboží. Jednoduché, že ano?

V Thajsku se smlouvá všude, včetně malých cestovních kanceláří nabízejících výlety a turistické atrakce. I tady chtějte slevu – nejlépe funguje množstevní.

Po vodě se cestuje nejlépe

Nejvýhodnějším přesunem, například mezi Bangkokem a jihem země, je cestování lodí. Trajekty jsou cenově přijatelnou a pohodlnou formou dopravy. V jízdence je často již zahrnut transfer z přístavu do hotelu a na lodi se podává thajské i západní občerstvení.

Foto: shutterstock.com

KO SAMUI, THAILAND - FEBRUARY 27 Lomprayah high speed catamaran arrival from Koh Tao to Koh Samui island, Thailand on february 27, 2014. Lomprayah is one of ferry companies in Gulf

Poměrně levné jsou i vnitrostátní lety, které šetří váš čas (k cestě na jihozápadní ostrovy tak můžete využít hodinu a půl trvající přelet Bangkok–Krabi). Aerolinky Bangkok Airways jsou spolehlivé a nabízejí výhodné akční letenky.

Foto: shutterstock.com

SAMUI, THAILAND - AUGUST 12 The small aircraft of Bangkok Airlines at maintenance at Samui Airport on August 12, 2011 in Samui, Thailand. Flights to Samui by Bangkok Air were estab

Autobusová doprava po Thajsku nás naopak neoslovila. I když místní cestovní agentury jdou s cenami hodně dolů, stejné je to bohužel i u kvality – autobusy jsou často bez klimatizace a WC. Někdy si vás dopravci mezi sebou v rámci jedné jízdenky přehazují z jednoho autobusu do druhého nebo jezdí vesničkami, a výsledný čas cesty se tak může značně odchýlit od původního jízdního řádu.

Pokud chcete využít autobusy, vždy se raději zeptejte v hotelu, jestli se jedná o prověřenou dopravní společnost a jak dlouho cesta trvá – nespoléhejte se pouze na informace od agentury.

Nenechte se zaskočit, když zazní: Boty dolů

Turisté už jsou zvyklí, že v mnoha exotických destinacích se musí při poznávání památek zahalovat. V Thajsku budete navíc i odkládat. V chrámech i pod širým nebem se země pod nohama uctívá jako svatá, a obuv tak musí pryč.

Foto: shutterstock.com

The tourist shoes at the temple. This picture is taken on 5 October 2016 at Doi Suthep (name) temple in Chiang Mai province , Thailand

Bosé pravidlo platí dokonce i v některých obchodech se suvenýry a oblečením – jako správný cestovatel tak dodržte místní zvyklosti a nebojte se, nikdo vám odložené boty neukradne (ale pro klid duše si je klidně vezměte s sebou do ruky).

Tip: Aby vás tento zvyk co nejméně omezoval, noste pohodlné boty, které se dají lehce zout a zase obout.

Místo lahví voda z automatu

Voda z kohoutku není v Thajsku vhodná ke každodenní konzumaci. Vzhledem k vysokým teplotám je ale třeba dodržovat zvýšený pitný režim. Náklady za nákup balené vody můžete částečně snížit díky tzv. vodomatům – i na menších ostrovech si z nich za drobný poplatek můžete dotáčet bezpečnou pitnou vodu do vlastní lahve. Místní to tak dělají také.

Co se týká stravování, je samozřejmě nejvýhodnější využít bohaté nabídky u pouličních stánků. Pro svačinu na celodenní výlet (sendvič, sušenky, ovoce) můžete zajít do obchodů Seven eleven (7/11), kde prodávají vše od potravin přes kosmetiku a alkohol až po základní léky. Tady také koupíte cestovní mini balení kosmetiky nebo opalovací krém.

Foto: shutterstock.com

PAI, THAILAND - April 10, 2016 7-Eleven in the evening in PAI, 7-Eleven is convenience store with largest number of outlets in Thailand

Příliš mnoho exotiky škodí

Thajské jídlo, především ve stáncích na ulici, je jedno z nejchutnějších na světě. Náš evropský zažívací systém ale není na tolik koření zvyklý, a tak je potřeba ochutnávat s citem – jednou za dva dny si dejte od thajských pokrmů přestávku. Vaše tělo to přijme s povděkem.

Foto: shutterstock.com

Top view of a Thai street food vendor in Bangkok, Thailand

A pozor – kostky ledu se vyrábějí z nefiltrované vody, a ta může způsobit nevolnosti, kterým je lepší se na dovolené vyhnout. Spoustu ledu vám budou nabízet v ovocných džusech, ledovém čaji a koktejlech smoothie. Rovnou požádejte prodejce, ať váš nápoj připraví bez něj. Možná si řekne o něco vyšší cenu, protože ledem tu drinky v podstatě nastavují, ale za uchránění před problémy to stojí.

Pokud vás přece jen potkají, první pomocí je návštěva obchodu Seven eleven. Tady koupíte živočišné uhlí (pod názvem Carbon, hned u pokladny), které na většinu zažívacích potíží zabere během dvou dnů. Samozřejmostí je dostatečné pití čisté vody a vyhýbání se pobytu na sluníčku.

Foto: shutterstock.com

Bangkok, Thailand - January 17, 2015 Unidentified Thai vendors selling variety of foods in local fresh market at Bangkok , Thailand.

Zůstaňte v klidu

Pokud je dovolená v Thajsku vaší první návštěvou Asie, po prvních dnech na vás může dolehnout kulturní šok: zouvání bot, zvláštní chutě a vůně a spousty chrámů, mnichů a prodejců pokřikujících na ulici, chaotická doprava a těžký vzduch v Bangkoku.

Nenechte se ale odlišnostmi vystresovat, vždyť cestujete právě proto, abyste poznali něco nového a získali neopakovatelné zážitky. Navíc Thajci jsou milí lidé, kteří se vždy snaží pomoci, pokud cokoli potřebujete.

Foto: shutterstock.com

Lampang - Mar 10 Undefined old woman face smiling at March 10, 2016 Lampang, Thailand.

Inzertní sdělení:

Vydejte se na poznávací zájezd plný flamenka, barev, koní, krásné přírody a bohaté historie – Andalusie ve víru vášní 55+.

Během zájezdu se podíváte i na největší jarní slavnost Andalusie Feria de Abril v Seville, poznáte úchvatné městečko Antequera, ochutnáte vynikající víno a mnoho dalšího.

● ● ● ●

Pojeďte s Delfín travel na nejúspěšnější poznávací zájezd do exotických zemí – Velký okruh jižním Thajskem.

Pro velký úspěch jsme přidali nový termín zájezdu v listopadu 2017.

Poznejte pláže, které patří k nejkrásnějším na světě, nádhernou přírodu, tajemnou atmosféru buddhistických chrámů a přesvědčte se, jak velmi je místní kuchyně návyková.

Související témata:

Výběr článků

Načítám