Hlavní obsah

Destinace měsíce: Perla Pacifiku Lima žije oslavami

Novinky, Eva Farfánová Barriosová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro většinu turistů mířících do Peru jsou hlavní atrakcí slavné ruiny Machu Picchu. Lima, metropole s přezdívkou Perla Pacifiku či Město králů, z jejich stínu vystupuje vždy v lednu, kdy velkolepě slaví své „narozeniny“.

Foto: shutterstock.com

Pobřeží Tichého oceánu a moderní limská čtvrť Miraflores

Článek

Málo měst na světě se může pochlubit přesným datem svého založení. Alespoň ta evropská ne. Výjimkou jsou velká latinskoamerická města založená španělskými dobyvateli na místě původních indiánských sídlišť. Tak to také bylo v případě Limy.

Foto: shutterstock.com

Předkolumbovský chrám Pucllana s 25 metrů vysokou pyramidou z nepálených cihel se nachází přímo v limské čtvrti Miraflores.

Údolí tří řek, v němž se Lima rozkládá, bylo začátkem 16. století hustě obydleno Inky, kterým vládl náčelník Taulichusco. Jeho hlavní sídlo, palác obklopený různě velkými chrámy, se nacházelo na březích řeky Rímac.

Také Španělům, kteří tehdy incké území získali pro svou korunu, se toto strategické místo velmi zalíbilo. Leželo blízko nejlepšího přístavu na celém západním pobřeží Jižní Ameriky, takže se zdálo perfektní k založení hlavního města právě dobyté země.

Hlavní hvězda celého kontinentu

A tak 18. ledna roku 1535 (prý to vycházelo na pondělí) šedesát devět Španělů konalo zakládací mši v prostoru mezi palácem Taulichusca a chrámem Puma Inti. Brzy potom byl náčelníkův palác zbořen a na jeho místě si Francisco Pizarro, dobyvatel říše Inků, nechal postavit svůj palác, který se stal sídlem peruánské vlády.

Foto: shutterstock.com

Sídlo peruánského prezidenta a vlády, které je známé jako Pizzarův dům.

Rovněž incká pyramida byla srovnána se zemí a místo ní vyrostla dnešní katedrála a turisty oblíbený arcibiskupský palác.

Foto: shutterstock.com

Římskokatolická katedrála Svatého Jana na náměstí Plaza Mayor v Limě.

V následujících letech se Lima stala centrem, odkud byla ovládána skoro celá Jižní Amerika. Díky svému bohatství a luxusu dostala vzkvétající metropole plná zahrad a parků přezdívku „Perla Pacifiku“.

Foto: shutterstock.com

Limské pláže u čtvrti Miraflores.

Dodnes si zachovala okouzlující historické centrum a četné stavby v koloniálním stylu si vysloužily zápis do seznamu kulturních památek UNESCO.

Foto: shutterstock.com

Dům v koloniálním stylu v centru peruánské Limy.

V polovině 20. století se město sice bouřlivě rozrostlo o méně honosné čtvrti na svazích okolních kopců, centru ani blízkému pobřeží Tichého oceánu s nádhernými plážemi to ovšem na půvabu neubralo.

V polovině 20. století se město sice bouřlivě rozrostlo o méně honosné čtvrti na svazích okolních kopců, centru ani blízkému pobřeží Tichého oceánu s nádhernými plážemi to ovšem na půvabu neubralo.

Dnes v metropoli žije téměř devět miliónů lidí, což představuje třetinu obyvatel celé země, a každého 18. ledna slaví s velkou pompou další výročí založení svého města Španěly. Velkolepý půlnoční ohňostroj přitom nesmí chybět.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Po stopách dávných civilizací

Opravdového poznání Limy, a mýtického Peru vůbec, dosáhnete jedině na poznávacím zájezdu Po stopách dávných civilizací. Naše průvodkyně Eva Farfánová Barriosová vedla v Peru hned několik archeologických výzkumů s významnými objevy a je autorkou řady odborných knih o Peru. Tato výprava se tak stane zcela výjimečným zážitkem.

Vzrušují vás záhadné obrazce na planině Nazca, tají se vám dech nad stavební dokonalostí ztraceného města Inků Machu Picchu, nebo již dlouho toužíte plout po jezeře Titicaca? Ukrývá se snad právě zde bájné El Dorado? Neváhejte ani chviličku a vydejte se s námi na jedinečnou cestu, na které budete mít ojedinělou možnost nahlédnout pod roušku tajemství těchto prastarých civilizací. Ale nejen to, během zájezdu se dozvíte mnoho zajímavostí ze života dávných i současných obyvatel této nádherné země, a to často i velmi pikantních.

Reklama

Výběr článků

Načítám