Hlavní obsah

Za cyklistikou, zvířaty a hodováním do braniborského Schorfheide

Novinky, Německá turistická centrála/Tourismusmarketing Brandenburg GmbH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouhou hodinu jízdy na sever od Berlína leží okres Barnim. Jelikož ho protínají dálkové cyklotrasy jako Berlin-Usedom Radweg, je vhodným cílem zejména pro cyklisty.

Foto: TMB-Fotoarchiv/Lehmann

Jezero Werbellinsee

Článek

Pozorování zvířat a krajiny v Schorfheide

Foto: Zoo Eberswalde

Tygři v Zoo Eberswalde

Spolu s lesní oblastí Schorfheide není Barnim oblíbený jen díky kvalitní síti cyklostezek, kromě toho je tu k vidění i spousta zvířat, třeba divocí lvi a tygři v Zoo Eberswalde. Nebo zubři a vlci ve Wildparku Schorfheide. Hned vedle nich si můžete i zašplhat v lanovém centru.

Foto: Wildpark Schorfheide

Vlci ve Wildpark Schorfheide

Úchvatný výhled na rozsáhlou zalesněnou krajinu se vám naskytne na vyhlídce Biorama v Joachimsthalu. Z plošiny umístěné na střeše bývalého vodojemu dohlédnete za jasného počasí až na berlínskou televizní věž. Ale i tak se zde člověku naskytne úžasný pohled, především na krajinu vzniklou již v době ledové, která je dnes biosférickou rezervací UNESCO s názvem Schorfheide-Chorin (přístupná od dubna do října, jindy po předchozí dohodě).

Foto: TMB Fotoarchiv/Zibell

Rozhledna Biorama

Jezero Werbellinsee

Pokud se odtud vydáte autem na krátký výlet, po třiceti minutách jízdy se můžete dostat třeba ke břehu jezera Werbellinsee. Jedno z nejkrásnějších jezer Braniborska, rozprostírající se přímo v lesích, má na délku něco kolem 13 kilometrů. Na jeho severním konci se nachází rybárna a restaurace Arttisch. Hosté jsou zde usazeni k dlouhé tabuli, kam je jim v miskách servírováno stejné, nicméně velmi chutné jídlo. Zdejší vynikající kuchyně, tzv. crossover cuisine, staví jak na místních specialitách, tak na vlivech jiných národů a kultur. Veškeré suroviny však pocházejí od místních producentů.

Kdo se chce dozvědět více o historii oblasti Schorfheide, která už odnepaměti sloužila a stále slouží lovu, by měl navštívit lovecký zámeček Groß Schönebeck. Je zde totiž k vidění expozice na téma „Lov a moc“, bohužel jen v němčině, ale na požádání jsou k dispozici i prohlídky v angličtině.

A ještě jeden tip: Kdo se zajímá o kulturu a historii, neměl by vynechat návštěvu kláštera Chorin.

Barokní perla Neuzelle s novým muzeem

Klášter Neuzelle je vzdálen od Prahy sotva 4 hodiny jízdy. Klášteru se také říká „kousek Bavorska v Braniborsku“, neboť to tak alespoň na někoho může působit. Stavba pochází ze 13. století a říká se jí také „barokní div Braniborska“.

Foto: TMB-Fotoarchiv

Klášter Neuzelle

Vedle skvostného barokního oltáře je zde nově od roku 2015 k vidění i muzeum. Jeho hlavním lákadlem jsou neuzellské pašijové výjevy ze svatého hrobu, jež byly v uplynulých desetiletích pracně restaurovány. Tyto překrásné malby byly od 16. století využívány během pašijového týdne a velikonočních liturgií jako oltářové a divadelní kulisy, především pak na jihu Německa a v Alpách. Vyobrazovaly utrpení, pochování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

Foto: Archiv

Pašijové výjevy z Neuzelle

Neuzellské pašijové výjevy platí dnes co do velikosti, rozsahu a uměleckého zpracování v celé Evropě za jedinečné, proto jsou také nejcennějším uměleckým dílem vystavovaným v neuzellském klášteře. V 18. a 19. století se velkolepé barokní pašijové hry odehrávaly přímo v Neuzelle. Nejnovější je vyobrazení scény „Křížová cesta Ježíšova“ na pozadí s kulisou „Město“. Před tímto pozadím je umístěno celkem 8 dřevěných desek, jež vyobrazují Ježíše nesoucího kříž a obklopeného vojáky, kteří mu uštědřují rány. Nejen tento výjev, ale i scéna „Jidášův polibek“ jsou od roku 2015 ve zdejším muzeu k vidění na stálo.

Neuzelle není známé jen díky pašijím, ale také díky pivu. Vaří se zde totiž pivo Neuzeller Klosterbräu. Jen pár kroků od kláštera má pivovar i vlastní prodejnu. K dostání je několik druhů piva. Určitě se tam zastavte. Prohlídky pivovaru jsou možné od ledna do března.

Další informace: www.braniborsko.cz

Další informace a zajímavosti

Informace o Braniborsku v češtině: www.braniborsko.cz

Cyklostezka Berlín-Usedom: www.berlin-usedom-radweginfo.de

Zoo Eberswalde: zoo.eberswalde.de

Wildpark Schorfheide: www.wildpark-schorfheide.de

Vyhlídka Biorama: www.biorama-projekt.org

Rybárna u jezera Werbellinsee: www.fischerei-werbellinsee.de

Restaurace Arttisch: www.arttisch.com

Klášter Chorin: www.kloster-chorin.org

Klášter Neuzelle: www.stift-neuzelle.de

Klášterní pivovar Neuzelle: www.klosterbrauerei.com

Výběr článků

Načítám