Hlavní obsah

Top lyžování pro rodiny s dětmi: Bavorský les

Novinky, Německá turistická cenrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Bavorského lesa můžete vyrazit po celý rok. Jedinečným kouzlem oplývá především v zimě, kdy si zde může celá rodina užít parádní zimní dovolenou plnou aktivit v přírodě – lyžování, běžkování, výpravy na sněžnicích… Stačí si jen vybrat a užít si kouzlo okamžiku.

Foto: JIŘÍ ŠEFRNA

Zasněžený vrholek Velkého Javoru

Článek

Arber – nejmodernější lyžařská oblast Bavorského lesa

Díky své výšce 4777 stop je Javor nazýván Mont Blanc Bavorského lesa. Nová šestimístná sedačková lanovka a moderní šestimístná kabinková lanovka dopraví návštěvníky během čtyř minut téměř na vrchol.

Foto: Tourismusverband Ostbayern e.V.

Lyžování si tady užijí malí i velcí návštěvníci

Odtud se rozbíhají sjezdovky různých délek a stupňů obtížnosti s velkolepým výhledem na Bavorský les a Šumavu. Kromě toho je tady možnost sjet nádhernou stezkou do pět kilometrů vzdáleného městečka Bodenmais.

Zimní sport na Velkém Javoru v Bavorském lese

Lyžařské, karvingové a snowboardové školy nabízejí kromě speciálních kurzů pro děti i všechny ostatní možné kurzy lyžování.  Ve střediscích běžeckého lyžování Bretterschachten a Scheibe na hosty čeká 90 km běžeckých tras.

V lyžařském středisku na Velkém Javoru naleznou začátečníci i profesionálové vynikající podmínky, díky kterým si užijí spoustu zábavy.  Na Velkém Javoru se dokonce již několik desetiletí pořádají i světová mistrovství v běhu na lyžích. Ty, kteří jsou na lyžích nebo na prkně jako ryba ve vodě, určitě potěší dvě zdejší černé sjezdovky.

Foto: Tourismusverband Ostbayern e.V.

V mezičase je třeba si odpočinout a užít si sluníčko

Závodní sjezdovka FIS a nová sjezdovka světového poháru turistům umožní sportovní lyžování a karving. Tyto sjezdovky jsou zároveň tréninkovými tratěmi místního střediska závodního lyžování.

Na ty méně zkušené či méně odvážné čekají čtyři sjezdovky střední obtížnosti a úplní začátečníci si mohou osvojit nebo prohloubit své dovednosti na třech lehkých sjezdovkách.

Dětské centrum ArBär Kinderand

Malí lyžaři začátečníci se základům mohou naučit v části nazvané ArBär-Kinderland a na sjezdovce Thurnhof. Pro malé návštěvníky je zde všechno připraveno: od pohyblivých koberců přes atrakce až po vytopené místnosti, kde se mohou malí sportovci ohřát a nabrat sílu před další lekcí lyžování.

Foto: Tourismusverband Ostbayern e.V.

Ani malí návštěvníci se nudit nebudou

Celkem na děti čekají pohyblivé pásy o délkách 15 m, 30 m, 70 m, a dokonce i 100 m. Vstup do Kinderlandu začíná přímo na sluneční terase hospůdky Thurnhofstüberl. Odtud mají rodiče své ratolesti stále na dohled. Školka pro nejmenší děti je přímo vedle dětského hřiště ArBär Kinderland.

První kouzelný koberec Brzké narození by měl pomoci nejmenším lyžařům, kteří se teprve učí chodit na lyžích, brzy si zvyknout na přepravní pásy. Druhý kouzelný koberec vede již přímo nahoru do nového dětského areálu na Javoru.

Foto: Rudi Simeth, Tourismusverband Ostbayern e.V.

Když napadne čerstvý sníh a mrzne, vyplatí se vydat i na výpravu na sněžnicích

Na ploché části pro začátečníky se dětí učí první obloučky a troufají si již na 3. nebo 4. přepravní pás. Díky pohyblivým kobercům přichází pokrok v lyžování rychleji než bez nich. Tento areál je mezi rodinami velmi oblíben.

Maskot Javoru, mezi dětmi velmi oblíbený medvěd ArBär, poskytl své jméno pro tento nový ArBär – Kinderland.

Sáňkařské dráhy pro celou rodinu

Úplně nová je také krátká sáňkařská dráha na dětském hřišti. Její použití je velmi jednoduché.

Nejprve dojedete přepravními pásy k nejvyššímu bodu dětského hřiště. Odtud je to jen 20 metrů k nástupnímu místu nové dětské sáňkařské dráhy, kde se přímo vstupuje do velké sáňkařské dráhy. Obě sáňkařské dráhy mají společný konec.

Foto: Bayern Marketing Tourismus GmbH

Odpočinout a občerstvit se můžete v horských chatách

Sáňkařská dráha dlouhá 1200 metrů nabízí zábavu nejen dětem, ale i dospělým. Na vrchol se sáňkaři dostanou šestisedačkovou lanovkou Sonnenhang a odtud je možné sjet na sáňkách na nové sáňkářské dráze až hospůdce Thurnhofstüberl.

Autobus pro sáňkaře návštěvníky bezplatně doveze zpět k sedačkové lanovce Sonnenhang. Pak už si mohou návštěvníci užívat sáňkování tak dlouho, jak jen budou chtít.

Tip: Půjčovna sáněk se nachází v dolní stanici sedačkové lanovky Sonnenhang.

Rodinný krosový park na sjezdovce Thurnhof

Velký Javor, vysoký 1456 metrů, je nejvyšší horou Bavorského lesa. Jeho poloha a výška zaručují dostatek sněhu. Opravdovou zábavu si lyžaři užijí v cross parku, ten je plný různých zvlnění terénu, skokanských můstků a dalších nástrah, na nichž si mohou jak lyžaři, tak snowboardisté procvičit svůj cit pro lyže či prkno.

Rodinný krosový park obsahuje především zábavné vlny a jen malé skoky. Vypadá to skoro jako malý boardercross park. Tento poměrně jednoduchý krosový park je velmi oblíben u dětí a mládeže –prostě proto, že nabízí skutečně skvělou zábavu, zároveň ale není nebezpečný.

Součástí parku sice nejsou velké skoky, ale díky tomu mají i začátečníci velmi dobrý pocit a nemusí se bát, protože měkké vlny a kopce jsou skvěle sjízdné, případně velmi snadno objízdné. Navíc ostré zatáčky a malé skoky zvýší potěšení z jízdy.

Závodní atmosféru si děti mohou užít hned vedle cross parku, tady se nachází dětský obří slalom, na kterém jsou dokonce dvě časomíry, opravdová startovní budka a také cílová dráha. Trasy vedou paralelně vedle sebe, takže nic nebrání tomu, aby si návštěvníci mohli dopřát nějaký ten závodní zážitek.

Přednosti Velkého Javoru

Zabodovat u vás Velký Javor může prostřednictvím moderních vleků, výkonných zasněžovacích zařízení a také vynikajícími podmínkami pro lyžování.

Foto: Günter Moser, Tourismusverband Ostbayern e.V.

Užít si můžete i romantiku

Kromě sjezdovky si hosté mohou vybrat z celé řady zdejších gastronomických a restauračních zařízení. I kvalita servisu je na Velkém Javoru opravdu mimořádně vysoká. V areálu byl zaveden nový online servis na vstupenky, k dispozici je také inovativní aplikace a nacházejí se zde také dvě nové moderní půjčovny s vybavením pro lyžaře a snowboardisty.

Další zajímavostí je bezbariérový přístup na horské chaty, ty zaručují i panoramatické výhledy na zelenou střechu Evropy, nelyžaři si mohou Bavorský les užít třeba na sněžnicích. Na výběr je zde nespočet zajímavých tras, které vás zavedou i do míst, kam se lyžaři nedostanou.

Inzertní sdělení

Hotel Lindenwirt – Bavorský les

  • podle Geo Saison patří k nejkrásnějším hotelům v Evropě
  • v srdci Bavorského lesu s mnoha volnočasovými nabídkami
  • velmi příjemná kombinace moderního a alpského interiéru, příjemně jednoduché a bez zbytečného kýče, ideální i pro rodiny s dětmi
  • wellness zóna – prostorné relaxační místnosti, hliněná sauna, finská sauna, solná pára, otevřená kamna, bazén, občerstvení a finská srubová sauna v zahradě
  • vynikající gurmánská kuchyně, regionální pokrmy

Hotel Lindenwert

info@hotel-lindenwirt.de

Mitterdorf – oáza pro rodiny s dětmi

Lyžování v nadmořské výšce 850–1139 m n. m. řadí Mitterdorf mezi nejvýše položené areály na Šumavě. Překrásné výhledy, široké, bezpečné, rychlé či pomalé sjezdovky. Lyžování bez front po celou zimu.

Foto: Mitterdorf

Lyžařská škola v Mitterdorfu

Lyžování pro malé i velké vyznavače zimních sportů

V Rodinném středisku zimních sportů Mitterdorf si na své přijdou jak všichni lyžaři, tak i milovníci snowboardingu. Neustálé kontroly kvality a dobrý servis jsou zárukou vynikajících sjezdových podmínek, jež činí pobyt v Mitterdorfu opravdovým zážitkem pro velké i malé vyznavače zimních sportů.

Foto: Mitterdorf

Děti se naučí základům lyžování zábavnou formou

Užijte si bavorský „ledovec“

Oblast Bavorského lesu okolo Almbergu (1139 m) bývá často označována jako ledovec Bavorského lesa, a to především díky tomu, že je zde téměř naprostá jistota sněhové pokrývky.

Foto: Mitterdorf

Zkušenější se mohou vydat na závodní slalom

Moderní zasněžovací zařízení na téměř všech tratích – vyjma Kisslingeabfahrt  – jsou zárukou, že sjezdovky s dostatečnou sněhovou pokrývkou jsou perfektně připraveny. V této krásně položené lyžařské oblasti, ve které se výborně cítí zejména začátečníci a rodiny s dětmi, si můžete být téměř absolutně jisti, že v období mezi Vánocemi a březnem si skvěle zalyžujete.

Foto: Mitterdorf

I mezi lyžováním si děti užijí spoustu zábavy

Tip: Novinka! Sáňkařská a bobová dráha! 200 m dlouhý zastřešený pás vyveze sáňkaře pohodlně na start.

Co areál nabízí?

Pět lyžařských vleků (kotvy), jedna sedačková lanovka, čtyři pohyblivé koberce a jedna dvousedačková lanovka jsou schopny zajistit provoz pro 8000 osob za hodinu. Pro běžkaře je zde připraveno 25 km tras. Tři lyžařské školy nabízejí kurzy pro všechny věkové kategorie v oblasti alpského lyžovaní a běhu na lyžích. Půjčovna lyží, dvě opravny lyží, jedna přímo na svazích, druhá pak v Mitterdorfu. Parkoviště pro 700 osobních automobilů a 20 autobusů je k dispozici zdarma.

Tip: večerní lyžování každou středu a pátek

Tipy na cestu: Bavorský les

Tourismusverband Ostbayern e.V.

Tel.: 0049 (0) 941 585 39-0

Tel.: 0049 (0) 941 585 39-0 Webovka: cz.bayerischer-wald.de   

E-mail: info@bayerischer-wald.de

 O bavorsku hezky česky na www.bavorsko.eu

Více o Mitterdorfu zde

Reklama

Výběr článků

Načítám