Hlavní obsah

Sjednocené Německo 25 let poté

Novinky, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnešní datum znamená pro Spolkovou republiku Německo významné jubileum. Právě dnes, třetího října, uplynulo přesně čtvrt století od sjednocení SRN a NDR. Obšírná pojednání a rozpravy nad historickým a politickým významem této události pro Německo, Evropu i zbytek světa ponechme povolanějším. Pojďme si ale představit 25 pohledů na sjednocené Německo coby atraktivní turistickou zemi, která nabízí mnohé historické, architektonické i přírodní zajímavosti a rozhodně stojí za návštěvu.

Foto: DZT/Gianluca Santoni

Německo a Berlín 25 let po sjednocení

Článek

Pohled 1: Hotspot Berlin – kde má jednota mnoho tváří

Před 25 lety se Berlín stal opět hlavním městem sjednoceného Německa. Od té doby vyrostl v pestrou metropoli, kde se fascinujícím způsobem mísí historie, kultura a kreativita.

Foto: DZT/Caspar Diederik

Pohled 2: Německá jednota – věž coby svědectví

Rozdělení a znovusjednocení Německa je vymezeno dvěma událostmi, které změnily svět: stavbou Berlínské zdi započatou 13. srpna 1961 a jejím pádem 9. listopadu 1989. Jedním z pozůstatků upomínajících na rozdělení země je pohraniční strážní věž NDR na náměstí Potsdamer Platz, která se dochovala jako jediná svého druhu.

Foto: DZT/Mike Corey

Pohled 3: Kostel Panny Marie v Drážďanech (Frauenkirche)

Postaven mezi lety 1726 a 1743. Zničen v roce 1945. Rekonstruován od roku 1994. Znovusjednocení Německa před 25 lety a obnovení kostela Panny Marie v Drážďanech k sobě neodmyslitelně patří. Dnes tento kostel platí za symbol německé jednoty a je úchvatným důkazem občanské angažovanosti.

Foto: DZT/Mike Corey

Pohled 4: Festival světla v Lipsku – oslava německé jednoty

Jednou z velkolepých událostí, které vzpomínají na pád Berlínské zdi, je tzv. Festival světla v Lipsku. Konkrétně ale vzpomíná na událost, která pádu o měsíc předcházela – tou je demonstrace více než 70 000 lidí v centru Lipska. Ti se za provolávání hesla „Wir sind das Volk“ postavili na odpor tehdejším bezpečnostním složkám komunistické diktatury SED.

Foto: Dirk Brzoska

Pohled 5: Creative Germany – umění bez hranic

Pětadvacet let po sjednocení platí turistická země Německo za inovativní zemi s neustále se rozvíjející kulturou a kreativním prostředím. Ze světově uznávaného „made in Germany“ se tak stává „created in Germany“.

Foto: DZT/Mike Corey

Pohled 6: Bauhaus – této formě vyjádření rozumí celý svět

Milovníci průkopnického designu mají od německého sjednocení před 25 lety nový cíl pro čerpání inspirace i prosté obdivování: Dessau coby hlavní město Bauhausu.

Foto: DZT/Mike Corey

Pohled 7: Národní park Hainich – kousek pralesa v srdci Německa

Největší souvislý bučinový porost Evropy byl po desetiletí uzavřenou vojenskou oblastí. Dnes, čtvrt století po sjednocení, je národní park Hainich nejmladší přírodní rezervací UNESCO v Německu.

Foto: DZT/Caspar Diederik

Pohled 8: Spreewald – Vodní ráj s orlovci říčními a nekonečnými plavbami

Ve fascinující jezerní krajině biosférické rezervace Spreewald protkané nekonečnými kilometry kanálů a malých vodních toků se dokonce i pošta ještě částečně rozváží na dřevěných člunech. V loňském roce oslavila rezervace své 20. výročí.

Foto: DZT/Mike Corey

Pohled 9: Zelený pás – německá jednota přírodním zážitkem

Kde objevovat vzácné druhy orchidejí a téměř vyhynulé druhy zvířat? Třeba podél tzv. Zeleného pásu vedoucího napříč Německem místy, kde ještě před 25 lety železná opona dělila dva společenské systémy.

Foto: DZT/Caspar Diederik

Pohled 10: Luther, jehož teze pohnuly světem

Rebelský mnich, profesor a reformátor je jedním z největších Němců. Brzy tomu bude 500 let, kdy Martin Luther publikoval svých slavných 95 tezí na dveřích wittenberského hradního kostela.

Foto: Bildarchiv Monheim GmbH/Wartburg-Stiftung

Pohled 11: Ostrov Rujána – zářivě bílé křídové útesy a elegantní promenády

Od sjednocení před 25 lety je Rujána největším ze všech 51 ostrovů Německa. Zdejším nejznámějším obrázkem jsou strmé křídové útesy.

Foto: DZT/Caspar Diederik

Pohled 12: Mělčinové moře – přírodní památka UNESCO, kde se výrazně střídá odliv a příliv

Mělčinové moře představuje naprosto jedinečnou vodní krajinu s mimořádnou druhovou pestrostí. Milióny tažných ptáků se zde před zimou zastavují na své cestě do teplých krajin.

Foto: DZT/Caspar Diederik

Pohled 13: Hamburk – hrdé hanzovní město s historií a vizemi

Brána do světa. Perla severu. Největší mořský přístav Německa. Když chce někdo popsat Hamburk, obvykle nemusí pro superlativy chodit daleko. Obdivuhodný rozvoj během posledních 25 let ještě umocnil atraktivitu tohoto hanzovního města.

Foto: DZT/Mike Corey

Pohled 14: Brémy – námořní tradice a futuristické světy vědění

Hanzovní a přístavní město – tak lze nejlépe charakterizovat dvě sesterská města Brémy a Bremerhaven. V obou městech vznikly nové turistické atrakce jako Deutsches Auswandererhaus Bremerhaven, Klimahaus® Bremerhaven a Universum® Bremen, které skvěle doplňují zdejší historické památky.

Foto: DZT/Caspar Diederik

Pohled 15: Autostadt – jízda snů tematickým parkem mobility

Jakkoli je nyní Wolfsburg skloňován ve spojitosti s kauzou koncernu VW, automobilový průmysl k Německu jednoduše patří a návštěvnická centra jednotlivých automobilek platí za nejnavštěvovanější turistické atrakce v Německu vůbec. Zejména zážitkový park Autostadt Wolfsburg prostě stojí za vidění.

Foto: DZT/Caspar Diederik

Pohled 16: Frankfurt – jediné německé „Skyline“

Během posledních 25 let vznikly ve Frankfurtu ohromující mrakodrapy, které tvoří jediné německé panorama svého druhu. Ve Frankfurtu ale narazíte i na tradice. Příkladem je staré město v okolí radnice či rodný dům Johanna Wolfganga von Goetha.

Foto: DZT/Mike Corey

Pohled 17: Porúří – od těžby uhlí k hlavnímu městu kultury

S pádem Berlínské zdi se rovněž v Porúří otevřely nové horizonty. Dechberoucí přeměna jednoho z největších industriálních regionů Evropy se stala symbolem uplynulých desetiletí. Kde ještě v šedesátých letech krajinu pustošily těžební stroje, nyní vedle kultury bují i pestrá flóra a fauna.

Foto: Stiftung Zollverein Essen/Frank Vinken

Pohled 18: Země vína – kde mladí vinaři překvapují kvalitou

25 let po sjednocení je nyní v Německu celkem 13 vinařských oblastí. Největší z nich je region Rheinhessen ve spolkové zemi Porýní-Falc, kde dospívá nová generace vinařů, uchvacující milovníky vína po celém světě.

Foto: DZT/Mike Corey

Pohled 19: Europa-park – celý kontinent v jednom tematickém parku

S neustále novými produkty a atrakcemi se Europa-Park v Rustu nedaleko Freiburgu vyvinul v největší zábavní park Německa. Dnes je zde interaktivně inscenováno 13 evropských zemí.

Foto: DZT/Caspar Diederik

Pohled 20: Hutě Völklingen – světově unikátní industriální památník

Ještě nedávno před pádem Berlínské zdi se zde zpracovávala železná ruda ze sárských dolů. V roce 1994 však byla odstartována nová kariéra již zaniklé hutě, která byla jako první památka svého druhu zapsána na seznam UNESCO.

Foto: TZS/Helmut Scheuer

Pohled 21: Dunaj. Řeka, která vypráví příběhy.

Dunaj na své cestě z Německa do Černého moře protéká více zeměmi než kterákoli jiná řeka světa. Před pádem Berlínské zdi se celkem deset z nich nacházelo za železnou oponou.

Foto: DZT/Caspar Diederik

Pohled 22: Zdraví a wellness – relaxace made in Germany

Více než 1000 wellness a beauty hotelů, přes 350 lázní a ozdravných zařízení a zhruba 2000 klinik nejrůznějšího zaměření – 25 let po sjednocení je Německo turistickým cílem s léčivým účinkem.

Foto: Therme Erding GmbH

Pohled 23: Aktivní dovolená – když je cesta cílem

Od pádu zdi a sjednocení se síť cyklostezek a pěších turistických tras rozšířila o mnohé další, krásné úseky. Na své si v Německu přijdou i fandové horolezectví, geocachingu, surfingu nebo lyžování.

Foto: DZT/Caspar Diederik

Pohled 24: Turistická země Německo – ráj nákupů

S pádem zdi se na mapě Německa vyrojily nové cíle vhodné pro milovníky nákupů. Ať už ve městě, v outletovém centru, nebo na tradičním trhu – turistická země Německo je, co se týče nakupování, jednou z předních světových destinací.

Foto: Designoutlet Wolfsburg

Pohled 25: Přírodní krásy bez hranic – fascinující sousedství

Fascinující turistické cíle vznikly i na východních hranicích Německa, ať už s Českou republikou, nebo Polskem. Některá města a přírodní oblasti je dnes konečně možné obdivovat jako celek. To se týká i měst, příkladem může být malebný Zhořelec (Görlitz/Zgorzelec) na pomezí s Polskem, který je mimo jiné i velmi oblíbenou kulisou světových filmařů (točily se zde např. filmy jako Hanebný pancharti a Grandhotel Budapešť).

Foto: Verband Deutscher Naturparke e.V./Bernd Tannenberger

Výběr článků

Načítám