Hlavní obsah

S triatlonem v Lužici začala parta novinářů, dnes je z něj akce roku

Novinky, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve východoněmecké Hoyerswerdě si jednoho dne řekla parta kolegů z redakce místních novin, že by bylo celkem zajímavé zpestřit si „okurkovou sezónu“ nějakým tím sportováním. S vidinou vlastní neporazitelnosti uspořádali štafetový triatlon. Netušili však, že o čtvrtstoletí později se za ním do německé Lužice budou sjíždět sportovci i celé rodiny z širokého okolí.

Foto: jp.janawersch

Zkuste poměřit síly za hranicemi, triatlon KnappenMan v německé Lohse se blíží.

Článek

Nové místo

Vyhlášený lužický triatlon, kterému se v kruzích sportovců familiárně říká „ten rychlý lužický triatlon“, se dnes jmenuje KnappenMan. Koná se obvykle poslední víkend v srpnu, letos tedy připadá na 27. a 28. srpna. Oproti předchozím letům, kdy se konal u jezera Knappen See, jež mu dalo i svůj název, se start letošního ročníku přesunul do obce Lohsa na jezeře Dreiweiberner See.

Foto: jp.janawersch

Připraveni ke startu

Rekreanti potkávají olympioniky

Lužický triatlon není jen tak ledajaká provinční akce. Za svou existenci si KnappenMan vybudoval skvělou pověst mezi vrcholovými sportovci, čemuž dopomáhá i fakt, že splňuje veškeré olympijské parametry. Proto tu můžete jako rekreační sportovec či rodinka na dovolené potkat i několikanásobného medailistu z mistrovství světa v triatlonu Maika Petzolda, člena německé zlaté olympijské štafety v biatlonu Michaela Rösche nebo také vycházející triatlonovou hvězdu Marka Thomschkeho, který se tento týden díky vítězství v závodu Iron Man v Anglii kvalifikoval na mistrovství světa. Markus absolvoval svůj první závod přesně před šestnácti lety právě v Lužici. Ale nebojte, pořadatelé myslí i na „obyčejné lidi“ a zařazují do programu i kratší vzdálenosti, které by měl zvládnout každý, kdo je alespoň trochu v kondici.

Foto: jp.janawersch

Na kole lesem

Prostředí bývalé důlní oblasti

Od založení závodu skupinkou novinářů z Hoyerswerdy uplynula už dlouhá doba a je to znát i na krajině. Z původní měsíční krajiny zdevastované těžbou hnědého uhlí je dnes největší uměle vytvořená jezerní krajina Evropy, kam jezdí Němci, Češi i Poláci na dovolenou. A lidi sem táhnou i sportovní akce, jako je KnappenMan. Podle pořadatelů se závodníci i diváci mohou v novém dějišti, kterým je jezero Dreiweiberner See, těšit na křišťálově čistou vodu a rovinatý profil tras pro běh i kolo. To přímo vyzývá k pokoření časových rekordů. Právě proto má KnappenMan pověst velmi rychlého závodu.

Foto: jp.janawersch

Triatlon KnappenMan je známý pro svou rychlost

Ideální místo pro aktivní dovolenou a trénink

Jak již bylo naznačeno, Lužická jezera dnes lákají čím dál více turistů, kteří rádi tráví svůj volný čas aktivně. Vyhledávají je tedy jak rodiny s dětmi, tak i sportovci, kteří sem jezdí trénovat. Rozloha vodní plochy jezer nemá v Evropě obdoby a vybízí jak k odpočinku, tak k zlepšování osobních časů v běhu i cyklistice na místních stezkách s novým a dobře udržovaným povrchem. Od českých hranic je to navíc co by kamenem dohodil, takže se perfektní dovolená u vody nyní stává ještě dostupnější.

Foto: jp.janawersch

V cíli

Užitečné odkazy

KnappenMan, Lohsa, Německo: 27. až 28. srpna 2016

Více informací o závodu KnappenMan a přihlášky na www.knappenman.de

Vše o Lužické jezerní krajině najdete na www.lausitzerseenland.de/cz

Inspiraci pro dovolenou v přírodě najdete na www.germany.travel/enjoy

Výběr článků

Načítám