Hlavní obsah

Německo, země automobilů

Novinky, Německá turistická centrála

Německé vozy jsou světoznámé. Značky jako VW, Mercedes-Benz, Porsche, Opel, Audi a BMW jsou synonymem výborné kvality a inovace a významně spoluvytvářejí obraz Německa jako zajímavé turistické destinace.

Foto: Hockenheimring

Automobiloví nadšenci vyjeli se svým miláčkem na závodní okruh.

Článek

Zajímavé zážitky a informace, které se týkají automobilů a techniky, nabízí více než 200 zábavních parků a muzeí po celém Německu.

Například firma Volkswagen vytvořila v blízkosti svého hlavního sídla ve Wolfsburgu tematický park, který návštěvníkům nabízí různé volnočasové aktivity.

Foto: Autostadt Wolfsburg

Jedním z lákadel pro milovníky automobilů je i Wolfsburg

V areálu o rozloze 25 hektarů s parkovou úpravou si ve městě automobilů přijdou na své nejen techničtí nadšenci a fanoušci multimédií, ale také zájemci o umění i ti, kteří chtějí jen relaxovat.

Pokud se sami odhodláte stát se závodníky, poskytne vám adrenalinové a akční zážitky pět velkých závodišť, mezi nimi i okruhy Nürburgring a Hockenheimring, na nichž se jezdí Velká cena.

Foto: Nuerburgring Automotive GmbH, Urner

Rychlou jízdu zažijí návštěvníci na Nürburgringu

Zajímavé zážitky při jízdě vám nabízí i více než 150 prázdninových tras po celém Německu, které vedou fascinující krajinou i zajímavými regiony. Návštěvě mnoha zajímavých akcí, srazů autoveteránů a motoristických závodů tedy nestojí nic v cestě.

Milníky historie automobilů v Německu

Vše začalo přesně před 125 lety s tříkolkou vybavenou benzínovým motorem… Německá historie automobilů je stejně rozmanitá jako modely a značky, které zde vznikly.

Zde je pár zajímavých mezníků

1886 Carl-Friedrich Benz staví svůj první benzínový automobil, tříkolku se spalovacím motorem a elektrickým žhavením, kterou si nechává patentovat.

1887 Zcela nezávisle na Carlu Benzovi staví automobil také Gottlieb Daimler z Cannstattu, který zakládá společnost Daimler-Motoren-Gesellschaft.

Foto: Daimler AG

Muzeum Mercedes Benz je plné veteránů

1888 Nejúspěšnější marketingová akce na světě: Bertha Benzová podniká se svými syny první „dálkovou jízdu“ z Mannheimu do Pforzheimu (cca 45 km) a dokazuje tím využitelnost tohoto „povozu bez koně“ v každodenním životě.

1897 V hotelu Bristol v Berlíně se koná první Mezinárodní výstava automobilů (IAA). Obdivovat je zde možné osm „motorových vozů“.

1916 Založení závodu na výrobu letadel Bayerische Flugzeug-Werke (BFW). Areál podniku BFW přebírá o šest let později závod Bayrische Motoren-Werke (BMW).

Foto: Daimler AG

Další lahůdkou je i tento vůz

1926 Fúzí společností Daimler Motorengesellschaft a Benz & Cie. vzniká Daimler-Benz AG.

1945 Ve Wolfsburgu sjíždí z pásu první Volkswagen Brouk. Až do zastavení výroby v roce 2002 je Brouk nejprodávanějším automobilem na světě.

1950 Zahájení sériové výroby autobusu Volkswagen typu 2 T1 („Bulli“). Poptávka je tak veliká, že už o šest let později je v Hannoveru zřízen samostatný závod.

50. léta V poválečném období dominují v ulicích cenově výhodné malé automobily, jako např. BMW Isetta.

1957 Původní závod Audi vyrábí už jako automobilka VEB Automobilwerk Zwickau první Trabant. Tento malý východoněmecký vůz má karosérii z duroplastu, a proto je také s oblibou nazýván přezdívkou „BMV“ neboli bakelitové motorové vozidlo.

1963 Poprvé vyroben snad nejznámější německý sportovní vůz – Porsche 911.

1991 Znovusjednocením Německa končí éra východoněmeckých automobilů. Poslední „Trabík“ sjíždí z výrobní linky 30. dubna a míří rovnou do muzea.

„Kouzlo rychlosti“

Na vyznavače rychlé jízdy, pasivní diváky i odvážlivce čeká v Německu řada stánků motoristického sportu. Závodní okruhy a autodromy lákají bohatým programem, od Formule 1 až po Velkou cenu silničních motocyklů.

Německo je zemí mistrů světa v rychlosti! Dokázal to Michael Schumacher a také Sebastian Vettel. Zažijte napínavý závod na závodních dráhách světové třídy.

Foto: Hockenheimring

Na závodních okruzích se konají i zajímavé akce, třeba noční show

Že byste si raději za volant sedli sami a vyzkoušeli některou ze známých závodních drah na vlastní kůži, anebo se po ní nechali svézt nějakým zkušeným automobilovým závodníkem? V Německu, zemi automobilů a motocyklů, najdete dostatek příležitostí.

Foto: Motorsport Arena Ochsersleben

Návštěvníci i se mohou těšit i na klasické závody

Nabídka závodních tratí je velmi pestrá. Ať už máte zájem o jízdu na motocyklu, v cestovním automobilu nebo o trénink v terénu, najde se tu pro každého něco.

„Automobilové muzejní světy“

Automobilky s dlouholetou tradicí i nadšení soukromí sběratelé – automobiloví nadšenci z celého Německa vás zvou na objevnou cestu dějinami automobilu.

Vstupte do multimediálního světa velkých automobilových koncernů a vydejte se po stopách legendárních vozů.

Foto: BMW AG

Budova BMW v Mnichově ohromí i svou architekturou

Otevřete brány historie automobilového konstruktérského umu, slibující napínavé putování až do současnosti. Řada muzeí automobilů a motocyklů, prezentujících láskyplně sestavené sbírky, učiní z návštěvy Německa neobyčejný zážitek.

Poznejte podrobněji fascinující dějiny výroby automobilů v Německu, ikony velkých kultovních značek nebo historické rarity.

Skleněná manufaktura v Drážďanech

Manufaktura značky Volkswagen si rychle získala renomé. Nejen že si návštěvníci mohou proces vzniku automobilů této značky prohlédnout z bezprostřední blízkosti, seznámit se mohou také s novinkami, které tato značka chystá pro své uživatele, a příležitostně si zde užít i nějakou tu výstavu nebo koncert – od klasické hudby až po hip hop.

Foto: VW AG

Skleněná manufaktura je potěšením pro malé i velké

Pro budoucí majitele aut této značky, kteří si svého miláčka vyzvedávají právě zde, je připraven speciální program.

Autostadt Wolfsburg

Také ve Wolfsburgu vznikl zábavný, tematický svět, který je zasvěcen značce Volkswagen. Park o rozloze 25 hektarů zaručuje zábavu pro všechny návštěvníky – čeká na ně zajímavá architektura, design, příroda a řada atrakcí – od výstav automobilů až po umělecké výstavy a filmové projekce.

Foto: Autostadt Wolfsburg

Ve Wolfsburgu nahlédnete i do minulosti značky

Nepřehlédnutelnou dominantou celého areálu je 8 tematických pavilónů zasvěcených jedné konkrétní značce automobilu spadajícímu pod tento koncern a dvě vysoké, skleněné věže, v nichž se nachází několik stovek zbrusu nových automobilů. Tyto věže jsou večer nádherně nasvíceny. Nejen umělecký zážitek zaručen!

BMW Welt a BMW Museum

I v Mnichově se můžete těšit na jedinečný zážitek – továrna, muzeum, místo konání akcí, zážitkový svět – to vše představuje zdejší BMW Welt a BMW Museum. Právě zde se také dozvíte mnoho zajímavostí o více než 90leté historii této značky automobilu.

Foto: BMW AG

BMW kolekce hezky na jednom místě

Součástí je i rozsáhlá výstava automobilů této značky, které si zdejší návštěvníci mohou prohlédnout z bezprostřední blízkosti. A není to jen muzeum se stálou expozicí, během roku se zde koná i nespočet akcí pro milovníky nejen motorismu, ale i umění, sportu nebo třeba hudby.

Audi v Ingolstadtu a Neckarsulmu

Návštěvnická centra v Ingolstadtu, kde téměř na žádné jiné auto nenarazíte, a v Neckarsulmu spojuje jeden element – automobily značky Audi. Nabízejí atraktivní kombinaci služeb a akcí pro stávající i budoucí návštěvníky, které představují jak automobily, tak jedinečnou architekturu.

Foto: Audi AG

I Audi myslí na fanoušky své značky a přiravilo zajímavou výstavu

Hosté zdejších center se tak mohou vydat na procházku do minulosti a zároveň nahlédnout i do budoucnosti této značky. Součástí nabídky je i řada tematických prohlídek, při kterých si hosté mohou prohlédnout i celý proces vzniku těchto automobilů.

Mercedes-Benz Museum

Muzeum Mercedes-Benz ve Stuttgartu nabízí nejen pohled na 125letou historii těchto vozů, obdivuhodná je i architektura zdejších budov.  Muzeum je díky tomu rozděleno do dvou okružních tras, jedna nabízí návštěvníkům pohled do minulosti, ta druhá zase představuje jednotlivé kolekce automobilů.

Foto: Daimler AG

Budovu muzea Mercedes Benz nepřehlédnete

K vidění je zde na 1450 exponátů, které dokumentují historii, současnost a zároveň i naznačují budoucnost této značky.

Muzeum Porsche

A pak je tady ještě muzeum zasvěcené značce Porsche. Muzeum nelze přehlédnout již při samotném příjezdu – budova má totiž nezvyklou architekturu, zvenku se zdá, že se vznáší nad zemí.

Foto: Porsche AG

V muzeu Porsche na vás čeká exkluzivní zážitek

Uvnitř muzea se nachází 80 vozů této značky a celá řada dalších menších exponátů. Pro milovníky a znalce jen malá ukázka toho, na co se mohou těšit – Porsche 356, 550, 911 a 917, opomenout nelze ani proslulé Porsche Pink Pig.

Země automobilů pro malé i velké

Zajímavé tipy se dočtete na www.germany.travel

Související témata:

Výběr článků

Načítám