Hlavní obsah

Německo plné zajímavých akcí

Novinky, E.H., Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo je živá turistická destinace, po celý rok se zde koná mnoho zajímavých akcí, které lákají nejen místní, ale i návštěvníky. Dlouhou tradici mají různé poutě, hudební akce, městské slavnosti, na své si ale přijdou milovníci sportovních událostí i gastronomických festivalů. Zde jsou některé z nich.

Foto: Brandenburgische Sommerkonzerte GmbH Foto Andreas Zihler

Gershwin Piano Quartett Copy Right

Článek

Braniborské letní koncerty hostují na 30 místech

Brandenburgischen Sommerkonzerte (Braniborské letní koncerty) od 7. června do 7. září nabízejí kromě koncertů klasické hudby rovněž obsáhlý doprovodný program. K němu patří různá čtení, prohlídky historických pamětihodností, vesniček, kostelů a zámků, ale také projížďky kočárem či procházky. Od roku 1990 festival hostuje na celkem 30 místech ve spolkové zemi Braniborsko.

Tento rok navazuje festival na první zemskou výstavu „Prusko a Sasko – scény jednoho sousedství“. V Dobelurg-Kirchhain v Dolní Lužici se budou konat koncerty Německého symfonického orchestru z Berlína a orchestru z lipského Gewandhaus.

Foto: DZT,Stiftung Preissische Schlösser und Gärten Berlin-Brandenburg, M.Pasdzior

Zámek v Postupimi

U příležitosti zahájení Braniborských letních koncertů 7. června bude v postupimském kostele Erlöserkirche dirigovat Evan Christ orchestr Státního divadla Cottbus. Hudební cesta vede z amerických Apalačských hor skladatele Aarona Coplanda až do orientálního pohádkového světa 1000 a jedné noci plného fantazie od Nikolaje Rimského-Korsakova. Dalším vrcholem je vystoupení finského pianisty a skladatele Olliho Mustonena 26. července 2014 v kostele Laurentiuskirche v Rheinsbergu.

Tip: Navštivte zahrady a zámky v Postupimi, které jsou zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO.

Störtebeker Festspiele na baltském ostrově Rujana

Přírodní pódium Ralswiek severně od Bergenu, hlavního města ostrova Rujana v Meklenbursku-Předních Pomořanech, věnuje už dlouhá léta svůj letní festival dobrodružstvím legendárních Pirátů a korzárů Klause Störtebekera (nar. 1360, zemřel údajně 1401 v Hamburku). Kapitán mořských zloduchů činil Severní a Baltské moře nebezpečnými a přepadával lodě hanzy, obchodního a městského spolku.

Foto: Störtebeker Festspiele GmbH Co Foto_Manfred Schulze-Alex

Festival na Rujáně

Od 21. června do 6. září 2014 tato legenda během festivalu  Störtebeker Festspiele mezi zámkem Ralswiek a mělčinami opět ožívá. Denně kromě neděle se sejde více než 150 účinkujících a se svými neskutečnými kaskadérskými kousky a ohromujícími efekty, spoustou koní a čtyřmi loděmi okouzlí všechny návštěvníky. Na konec nad Velkou jasmundskou mělčinou zazáří ohňostroj.

Foto: DZT,Messerschmidt, Joachim

Ostrov Rujána v Baltském moři

Tip: Vypravte se na trochu jinou letní dovolenou k Baltskému moři, čekají vás nekonečně dlouhé písečné pláže a nepřeberná nabídka vodních sportů.

Helgoland zve u příležitosti 80. ročníku Nordseewoche k regatě na širém moři

Od 6. do 9. června 2014 pořádá ostrov Helgoland u šlesvicko-holštýnského pobřeží již po 80. Nordseewoche (Týden Severního moře). U příležitosti této největší německé regaty na širém moři se o svatodušních svátcích sejde okolo 1500 jachtařů a nespočet zvědavců, aby zažili 13 soutěžních rozjížděk na světové úrovni.

Foto: Stockmaritime/Hinrich Franck

Nordseewoche

Mnoho návštěvníků oceňuje kromě kvalitního programu plachtění také rodinnou atmosféru, která panuje na rudých útesech a v bílém písečném zálivu sousedního ostrova Düne, který od roku 1890 patří k Německu.

Jelikož Helgoland v roce 1720 přišel o svá přírodní kotviště kvůli přílivové vlně zvané Sylvester, nechal císař Vilém II. vybudovat 35 námořních mil před Cuxhavenem umělou marinu. Dnes se o své plachtící hosty intenzivně stará přes 1000 obyvatel ostrova.

Tip: Helgoland je jen jedním z německých ostrovů ležících v Severním moři, které nabízejí skvělé podmínky pro letní dovolenou.

Hudba z doby Kostnického koncilu

Hudební festival v rámci 600. jubilea Kostnického koncilu u Bodamského jezera prezentuje od 19. do 22. června hudební kulturu evropské avantgardy okolo roku 1400.

Čtyři znamenité koncerty nechají ožít dvorskou a sakrální hudbu středověku. Ke slyšení budou gregoriánské chorály, duchovní hudba k nešporám a dvě mše, ale také hlasité tony městských pištců a hráčů na šalmaje, trumpety a bubínky.

Foto: Stadt Konstanz

Kostnice u Bodamského jezera

V křížové chodbě kostnického kláštera se budou ansámbly „Les Haulz et les Baz“ z Freiburgu a „Ordo Virtutum“ z Tübingenu věnovat rozmanitým harmoniím staré hudby. Z Francie je očekávána skupina „Tetraktys“. Z Itálie jsou na programu „La Reverdie“.

Tip: V Kostnici můžete navštívit muzeum Jana Husa, vypravit se odtud na Bodamské jezero a prozkoumávat i další zajímavosti v okolí, jako je třeba ostrov Reichenau, Mainau, nebo městečka Lindau a Friedrichshafen.

Podzim ve znamení znovusjednocení Německa

Pod heslem „Podzim ´89 – zlom k demokracii“ vzpomíná město Lipsko každoročně na události kolem revoluce v bývalé NDR, která vedla ke znovusjednocení Německa. 9. října 2014 bude jedním z vrcholů Festival světel. Od 9. do 13. října 2014 se k tomu ještě navíc v Lipsku koná Dlouhý kulturní víkend.

Foto: Leipzig Tourismus und Marketing GmbH

Festival světel v Lipsku

Původně se zaměřovaly mírové modlitby v lipském kostele Sv. Mikuláše proti závodům ve zbrojení mezi Východem a Západem. Od jara 1989 se sem sjížděli lidé z celé bývalé NDR a za provolávání „My jsme národ!“ táhli skrz Lipsko. 9. října 1989 se sešlo přes 70 000 občanů na náměstí ve starém městě. Z Lipska byly staženy pořádkové služby. V Berlíně byla otevřena zeď – následovalo otevření vnitroněmecké hranice. V roce 1990 došlo ke znovusjednocení.

Foto: LMT Schmidt

Památník bitvy národů

Také mimo rámec oslav výročí revoluce se v Lipsku různými způsoby vzpomíná na nejrůznější události. Výstava „Svoboda! Jednota! Pomník!“ („Freiheit! Einheit! Denkmal!“) od 24. září 2014 do 4. ledna 2015 v muzeu Stadtgeschichtliche Museum Leipzig dokumentuje diskuse kolem plánovaného pomníku svobody a jednoty.,

Od 1. do 6. června 2014 zve nadace Stiftung Friedliche Revolution do Lipska na divadelní festival Revolutionale. Výzva „perform your visions!“ má mladé lidi z celé Evropy povzbudit k tomu, aby skrze divadelní prkna představili svoje vlastní politické ideje občanské společnosti, spravedlnosti a svobody

Tip: V Lipsku můžete navštívit i zdejší proslulou ZOO, památník bitvy národů, vypravit se na kole na prohlídku okolní jezerní krajiny nebo si užít nakupování ve zdejších obchodních pasážích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám