Hlavní obsah

Nejkrásnější treky Německa

Novinky, Německá turistická centrála

Německý turistický časopis „Wandermagazin“ provedl v roce 2015 u svých čtenářů průzkum, při němž bylo možné hlasovat o nejkrásnějších stezkách pro pěší turistiku v Německu. Průzkumu se účastnilo celkem na 16 800 čtenářů. Podívejte se na výsledky.

Foto: Thüringer Tourismus GmbH/Rasmus Schübel

Nordicwalking v Německu

Článek

Vrchovina Eifel – absolutní špička v pěší turistice

První příčky již tradičně obsadily trasy vedoucí vrchovinou Eifel v západním Německu, na území spolkových zemí Severní Porýní-Vestfálsko a Porýní-Falc.

Foto: Eifel Tourismus GmbH/Dominik Ketz Fotografie

Vrchovina Eifel

Však komu by se nelíbila, když je z jihu vymezena Moselou, známou pro svá romantická údolí se svahy porostlými vinicemi, a z východu zase Rýnem, jehož pověst je obdobná. Na západě vrchovina Eifel pozvolna přechází v Ardeny. Nejvyšším vrcholem je zde Hohe Acht s nadmořskou výškou 747 m.

Foto: Udo Petschnigg

Hrad Pyrmont

V kategorii „jednodenní trek“ i „vícedenní trek“ se na prvních dvou příčkách umístily trasy „Pyrmonter Felsensteig“ a „Eifelsteig“ vedoucí z Cách (Aachen) do Trevíru (Trier). Obě dvě nadchnou především dechberoucí atmosférou rozlehlé krajiny.

Foto: Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH/Dominik Ketz Fotografie

Rozhledna s výhledem na Eifelskou vrchovinu

Vícedenní trek po Bavorsku

Na přední příčky v kategorii vícedenních treků se umístila také Zlatá stezka (Goldsteig) v Bavorsku. Ta je pro našince zajímavá především tím, že její podstatná část vede velmi blízko podél hranic s Českou republikou, konkrétně z Pasova (Passau) do Schwandorfu, odtud pak mírně odbočí do vnitrozemí směrem na Bayreuth, odkud se lze do Pasova vrátit buď stejnou cestou, nebo zvolit ve Schwandorfu odbočku na Řezno (Regensburg) a cestou přes Deggendorf tak okruh uzavřít. Určitě také přijde vhod, že mezi všemi zmíněnými městy lze využít vlakovou dopravu.

Foto: Tourismuszentrale Oberpfälzer Wald

Zlatá stezka Goldsteig vede skrze kraj zvaný Hornofalcký les nedaleko českých hranic

S tzv. Bayern-Ticketem můžete cestovat celý den a pokud cestujete ve skupině, tak vyjde cena na jednotlivce poměrně výhodně. To samé platí, pokud byste trek chtěli zahájit ve Schwandorfu. Sem se totiž lze dostat vlakem přímo z Česka spojem Praha-Mnichov a využít při tom celodenní regionální jízdenky Plzeňský kraj + Bavorsko, která vyjde na 275 Kč. Pokud tedy nejste vyloženě nadšenec a rádi si cestu zkrátíte i nějakým tím dopravním prostředkem, máte možnost.

Foto: Landratsamt Cham/Stefan Gruber

Zlatá stezka Goldsteig vede i napříč Bavorským lesem

Přesvědčte se o kvalitě německých turistických stezek

Další ocenění byla vybraným turistickým stezkám udělena 5. září u příležitosti veletrhu pěší turistiky TourNatur v Düsseldorfu. Německý svaz pěší turistiky každoročně hodnotí stezky ve dvanácti spolkových zemích a uděluje jim certifikát kvality. Všechny dohromady pak najdete pod označením „Qualitätswege Wanderbares Deutschland“. V současnosti je takto certifikovaných zhruba 13 400 kilometrů pěších turistických stezek. Přesvědčte se o jejich kvalitě sami a poznejte pestrou německou krajinu plnou pro mnohé až překvapivého množství přírodních krás a zajímavostí.

Foto: DZT/Björn Hänssler

Dobrodružnější verzi pěší turistiky je možno v zimě provozovat v Alpách se sněžnicemi na nohou

Další obrázky naleznete v galerii tohoto článku.

Pěší turistika v Německu

Více informací o pěší turistice v Německu najdete třeba na www.germany.travel

Tamtéž je ke stažení také brožura o pěší turistice v angličtině a němčině.

Všechny stezky oceněné Německým svazem pěší turistiky certifikátem kvality naleznete na www.wanderbares-deutschland.de

Výběr článků

Načítám