Hlavní obsah

Lyžovat v létě? Na bruslařské dráze ve Flaemingu je možné všechno

Novinky, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože léto nabízí samo o sobě příležitost pro mnoho sportů, možná se nejednomu lyžaři v létě zasteskne po sjíždění sněhem zasněžených sjezdovek. Známá bruslařská dráha v braniborském Flaemingu vášnivým lyžařům a běžkařům proto nabízí i sportovní vyžití na letních kolečkových lyžích. Nečekejte tedy až do zimy a vydejte se na lyže i v letních měsících k našim sousedům.

Foto: Landkreis Teltow-Fläming

Letní lyžování ve Flaemingu – závod na kolečkových lyžích

Článek

Pověstný „černý led“

Při slovním spojení „severské sportovní disciplíny“ se člověku nejprve vybaví sníh. Přestože se ho v regionu Flaeming nevyskytuje obzvláště v letních měsících mnoho, hrají takzvané „severské sporty“ v hlavní bruslařské sezóně ve Flaemingu velkou roli. „Černý led“ – neboli skvěle upravený asfalt – přijede v letní sezóně k letnímu tréninku využít jak spousta volnočasových bruslařů, tak i velký počet profesionálních sportovců včetně sportovních škol.

Zimní sporty v létě?

Severské sportovní disciplíny na kolečkách vznikly z toho důvodu, aby běžkaři mohli vykonávat svůj oblíbený sport i přes léto. Původně slovo „nordic“ (v překladu nordický, severský) znamená „být s hůlkami v přírodě na cestách“.

Dnes si můžete vybrat z velké škály původně zimních sportů, které se dají na dlouhé flaemingské asfaltce provozovat. Je jedno, pro jaký se nakonec rozhodnete, u všech vydáte velké množství energie, aniž byste těžce zatěžovali klouby. Není tak divu, že letní varianty původně zimních sportů nacházejí čím dál tím více přívrženců.

Kolečkové lyže i běžky

Například jízda na kolečkových klasických či crossových lyžích je vhodná jak pro rodinnou zábavu, tak pro fitness i sportovní trénink. Jediný rozdíl spočívá v tom, že u kolečkového lyžování máte botu a lyži zvlášť, zatímco u crossových kolečkových lyží je bota součástí lyže, stejně jako například u klasických kolečkových bruslí. U obou variant se člověk pohybuje na vzduchem napuštěných kolech. Novější lyže nabízejí vysokou stabilitu a mají dobře fungující brzdicí systém.

Foto: Landkreis Teltow-Fläming

Trénink na kolečkových lyžích si ve Flaemingu můžete užít celoročně!

Klasické kolečkové běžecké lyže se podobají zkráceným zimním lyžím. Zadní pojistka zabraňuje, aby se člověk mohl odstrkovat dozadu. Člověk tak může krásně „klouzat“ po asfaltce a vychutnávat si letní krajinu. Jedná se zde o stejný pohyb jako při jízdě na klasických zimních běžkách. Dnes je na trhu už velká škála různých modelů, vhodných jak pro začátečníky, tak pro zkušené běžkaře.

U klasických kolečkových běžek člověk trénuje přesně jako profesionální běžkaři a biatlonisté z televize. Vrcholoví sportovci letní variantu tohoto sportu využívají k zimní přípravě. Žádný jiný letní sport jim tak dobrý trénink neposkytne. Jistota a zkušenost v jiné zimní sportovní disciplíně jsou předpokladem.

Sportovní tým v Braniborsku

Sportovní nadšenci a braniborský sportovní tým „Nordisch aktiv Berlin Brandenburg“ na bruslařské dráze ve Flaemingu pravidelně pořádají sportovní akce. Tento tým vznikl na popud německého lyžařského svazu a jeho konceptu „nordic aktiv“.

Tento koncept zahrnuje všechny severské vytrvalostní sporty, které umožňují celoroční šetrný trénink celého těla. Hlavní myšlenkou tohoto konceptu je, aby sportovci mohli i původně zimní sporty provozovat po celý rok venku v přírodě.

Pro zájemce sportovní tým nabízí v bruslařské aréně Jüterbog spousty kurzů. Navíc tu má člověk možnost podstoupit jak zdravotní, tak vytrvalostní testy. Stejně tak si tu může vyzkoušet i laserovou zbraň na biatlon.

Závod na kolečkových lyžích

Každoročně se též na bruslařské dráze ve Flaemingu pořádá závod na kolečkových lyžích konaný německým výrobcem bruslařských lyží DMS. Tento rok se závod uskuteční již potřinácté, poslední srpnový víkend 25.–27. srpna v bruslařské aréně Jüterbog.

Národní mužstva všech zemí trénují několik desítek let na kolečkových bruslích německé značky DMS. Také vrcholoví sportovci se tohoto závodu účastní.

Foto: Landkreis Teltow-Fläming

Závodníci na každoročním závodě na kolečkových bruslích

Všichni, kteří mají chuť a zájem původně zimní sporty vyzkoušet i v jejich letní variantě, jsou srdečně na bruslařskou dráhu ve Flaemingu zváni. Hladký asfalt a dlouhé dráhy k tomu přímo vybízejí.

Nabídka kurzů a účast na závodu

Více informací o kurzech či sportovních a zdravotních testech naleznete na: www.nordisch-aktiv.de

Více informací o účasti na závodu na kolečkových lyžích, obdržíte na: www.dms-skiroller.de

Výběr článků

Načítám