Hlavní obsah

Kam v létě na kola: Berchtesgadensko láká rekreační cyklisty i sportovce

Novinky, Německá turistická centrála/Berchtesgadener Land Tourismus GmbH

Berchtesgadensko je doslova rájem pro ty, kdo se rádi prohánějí po horách na dvou kolech a holdují prudkým sjezdům. Najdou se tu však i místa pro pohodové výlety. Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější trasy.

Foto: Berchtesgadener Land Tourismus GmbH

Do Berchtesgadenska na kola? Proč ne!

Článek

Připravte se na cestu

Pětadvacet. Tolik je přesně v Berchtesgadensku tras pro horskou cykloturistiku. Pro pohodáře se hodí například trasa mezi horskými chatami, ti otrlejší se mohou vydat rovnou kolem Watzmannu, nejvyšší hory Berchtesgadenských Alp. Všechny trasy jsou dobře značené, takže se nikdo nemusí bát, že by zabloudil. K tomu navíc dopomáhá i dostatek informací, které může každý načerpat již před cestou. Tím máme na mysli interaktivní mapu celého regionu na webu, kde se lze dopodrobna seznámit s tím, co vás čeká a nemine. A nově vám usnadní plánování také možnost stáhnout si z webu GPS profil libovolné trasy do vašeho cyklopočítače. Kromě toho vám webová aplikace také spočítá, kolik zhruba kalorií na té či oné trase spálíte.

Foto: Berchtesgadener Land Tourismus GmbH

Horská usedlost Bindalm

Trasa pro pohodáře a začátečníky

Zatímco na severu Berchtesgadenska je terén jen mírně zvlněný a vybízí k dlouhým pohodovým vyjížďkám, na jihu, kde se rozkládá stejnojmenný národní park, se cyklostezky vinou již ryze alpskou krajinou. Mezi začátečníky a rekreačními cyklisty je oblíbený okruh „Ettenberg-Runde“, který začíná v Marktschellenbergu. Odtud trasa vede podél strmé jižní stěny pověstmi opředené hory Untersberg. Cestou je možné se občerstvit v malé hospůdce a obdivovat staré alpské usedlosti. Zpátky k výchozímu bodu dorazíte po 11 kilometrech a zdolání 490 výškových metrů.

Foto: Berchtesgadener Land Tourismus GmbH

Kostelík Maria Ettenberg

Trasa pro sportovně založené rodiny

O něco lepší kondici už ale budete potřebovat na okruh „Hollenbachalm-Runde“. Ten je dlouhý 21 kilometrů a překonává 700 výškových metrů. Za námahu ale budete odměněni možností spojit výlet na kole s koupáním. Díky tomu je tato trasa oblíbená u rodin s dětmi, kterým není sportování cizí. Na okruh se lze vydat z lázeňského střediska Bad Reichenhall, odkud vede lesní stezka až k horské chatě Hollenbachalm. Zdejší občerstvení je vyhlášené široko daleko, a proto je zastávka tady povinností. Cestou zpátky se pak můžete osvěžit v idylickém jezeře Thumsee.

Foto: Berchtesgadener Land Tourismus GmbH

Osvěžení v jezeře

Trasa za památkami

Kdo by rád spojil cykloturistiku s poznáváním historie zdejšího kraje, pro toho je tu okruh „Kehlsteinrunde“. Má bezmála 30 kilometrů a převýšení činí celých 1220 metrů. Tato trasa propojuje historicky nejvýznamnější místa regionu. Pokud vyrazíte od zimního stadiónu v Berchtesgadenu, poputujete nejdříve k muzeu „Dokumentation Obersalzberg“, tedy na místo, kde dříve bývalo venkovské sídlo nacistické smetánky. Poté serpentinami vystoupáte až na vrchol Kehlstein k proslulému „Orlímu hnízdu“. Tedy přesněji řečeno dojedete k parkovišti, kde je nutné kola odstavit a odtud se až k bývalému Hitlerovu sídlu projít pěšky asi dvacet minut.

Foto: Berchtesgadener Land Tourismus GmbH

Vzhůru do hor!

Trasa pro náročné

Trasa vedoucí k horské chatě Kallbrunnalm se hodí pro náročné požitkáře. Na této chatě, nebo spíše usedlosti, totiž žije 30 farmářů (15 německých a 15 rakouských), kteří v okolí pasou svá stáda krav. Díky tomu je pohoštění na chatě vždy čerstvé a jednoduše vynikající. Cesta sem vede údolím Klausbachstal a průsmykem Hirschbichlpass, potom kolem výběžku Kammerlinhhorn až k cíli. Až po 32 kilometrech a 1050 výškových metrech dorazíte nahoru, odměnou vám bude neopakovatelný pohled na okolní hory.

Foto: Berchtesgadener Land Tourismus GmbH

Kallbrunnalm

Trasa pro ostřílené horaly a sportovce

Ještě úchvatnější, zato ale opravdu náročný je panoramatický okruh s názvem „Rund um den Hohen Göll“ čili okolo masivu jménem Hoher Göll na východním okraji Berchdesgadenska, jehož vrcholem prochází německo-rakouská hranice. Délka 53 kilometrů a převýšení 1690 metrů hovoří za vše. Na tuto trasu budete potřebovat nejen kondici, ale také dobrou techniku. Start a cíl se nachází v Obersalzbergu. Odtud se jede údolími Salzachtal a Bluntautal až k jezeru Bluntausee. Tady ještě cesta vypadá pohodově a zcela neškodně, brzy ale začne jít do tuhého, jelikož od chat Jochalmen až vysoko položenému Stahlhaus, kde se v zimě scházejí skupinky skialpinistů, je to pěkný stoupák. Po cestě okolo jezera Königssee k chatám Königsbergalm a Königsbachalm pak cyklisty provází úchvatné výhledy na okolní alpské vrcholy. Na konci cesty pak v hostinci Vordebrand čeká jako zasloužená odměna orosený radler.

Inzertní sdělení

Letní pohodová dovolená v Berchtesgadensku s cykloturistikou

•    3 noci se snídaní v útulném penziónu obklopeném alpskými vrcholy

•    zapůjčení elektrokola na 1 den

•    plavba lodí po jezeře Königssee do St. Bartholomä a zpět

Užitečné odkazy

Další informace o cyklotrasách v Berchtesgadensku naleznete na www.bglt.de

Bezplatnou brožuru se všemi cyklostezkami stáhnete nebo objednáte zde. Kromě toho tu najdete i další informace a katalogy.

Hledáte další tipy na aktivní dovolenou? Šikovný rádce na www.germany.travel/enjoy vám ukáže, která oblast Německa se k vám nejlépe hodí.

Výběr článků

Načítám