Hlavní obsah

Jarní Berlín láká na mnoho zážitků

Novinky, Německá turistická centrála

Berlín na jaře opět ožívá a pro své návštěvníky chystá řadu zajímavostí: festivaly, oblíbené bleší trhy, akce pod širým nebem, plavby a mnoho dalšího. Jaro v Berlíně nabízí neuvěřitelné množství možností. Jakmile se oteplí, místní i návštěvníci vyrážejí do ulic. Tady je několik tipů pro ty, kteří na jaře rozhodnou do Berlína vyrazit.

Foto: DZT, Caspar Diederik

Berlín je kosmopolitní metropolí se širokou nabídkou pro turisty.

Článek

Slavnosti a festivaly

Co by byl Berlín bez svých světoznámých festivalů? Letošní sezónu zahájí 45. Berlínský jarní festival. Ten se bude konat od konce března do 19. dubna na ulici Kur Schummacher Damm. Jedná se o velkolepé slavnosti, které zahajují celou festivalovou sezónu. Návštěvníci se mohou těšit na celou řadu pouťových atrakcí, více než 60 stánků nabízejících nejen atraktivní zboží, ale také mnoho pochutin. 28. března a 18. dubna je pro všechny návštěvník připravena od 22 hodin světelná show.

Tip: ve středu jsou všechny atrakce pro děti za poloviční ceny

Foto: visitBerlin, Foto Günter Steffen

S jarem přichází i mnoho akcí pod širým nebem

Další akcí, která je oblíbená mezi místními i návštěvníky, je Karneval kultur (22.–25. 5. 2015). Každoročně karneval oslavující kulturní rozmanitost Berlína navštíví přes milion návštěvníků. Připraveno bude na 400 stánků, mnoho scén, na kterých se odehrají kulturní představení – hudební, pěvecká a taneční vystoupení. Návštěvníci se mohou těšit i na mezinárodní speciality z více než 80 zemí světa. A pak jsou tu také slavnostní průvody a další doprovodné akce.

V červnu se pak v Berlíně koná parádní hudební akce: Fête de la Musique (21. 6. 2015). V tento den se mohou do Berlína vydat všichni nadšení muzikanti – jakéhokoli věku, stylu, profesionálové i laici. Právě v tento červnový den je v Berlíně povoleno na veřejných prostranstvích, bez využití elektrického proudu a jakýchkoli zesilovačů, provozovat hudbu bez dalších omezení, a to v čase od 16 do 22 hodin.

Po 22. hodině pokračuje festival v místních podnicích. Ačkoli se festivalu účastní všechny berlínské čtvrti, nejvíce se toho pravidelně odehrává ve Spandau, na ulicích Revaler Strasse a Karl-Marx Allee, Friedrichstrasse, Unter den Linden a Rosa Luxemburg-Platz.

Foto: DZT, Caspar Diederik

Pravou jarní atmosféru vykouzlí kvetoucí stromy

Festival existuje od roku 1982, v současné době se ho účastní 340 měst po celém světě, Berlín je součástí festivalového dění od roku 1995.

Tip: Vstup zdarma.

Na konci června se koná festival Bergmannstrassenfest. Místem konání je proslulá, originální čtvrť s nádechem exotiky a alternativy – Kreuzberg. Na návštěvníky čeká jazz, hudební a kulturní akce – to vše se odehraje na několika scénách za přítomnosti 50 skupin. Kromě toho si budou moci návštěvníci vychutnat autentickou a rozmanitou atmosféru této zajímavé berlínské čtvrti, do které se v současnosti stěhuje čím dál tím více lidí.

Tip: Tři festivalové dny se konají od 26. do 28. 6. 2015

Foto: visitBerlin, Wolfgang Scholvien

Festival Bergmannstrassenfest je velmi oblíbený

Výpravy na lodích a parnících

Teplé jarní počasí přímo nahrává tomu, aby turisté poznali město z paluby lodi. Sezóna opět začne s Velikonocemi. Mnoho z plaveb provádí návštěvníky přímo středem Berlína, podél těch nejznámějších památek. Okolo Muzejního ostrova (UNESCO), kolem Reichstagu nebo podél romantických zámků v jižní části Berlína, při plavbě poznáte Berlín z úplně jiné stránky.

Foto: visitberlin,W. Scholvien

V Berlíně si mohou návštěvníci užít i výletní plavby

Nemusíte se však spoléhat jen na velká turistická plavidla, v Berlíně jsou k zapůjčení i menší loďky a veslice, na okolních jezerech i plachetnice – to již vyžaduje zkušenosti. K nejoblíbenějším jezerům v blízkosti Berlína patří již desítky let Wannsee, to je prostě klasika. Navíc u něj zastavuje i linka S Bahnu, tudíž jste zde z centra za chvíli.

Foto: visitberlin,W. Scholvien

Wannsee je oblíbeným výletním cílem

Kavárny, restaurace, pivní zahrádky

Berlín je metropole kosmopolitní, čemuž naprosto odpovídá i rozmanitost zdejší kulinářské nabídky. Ať už jde o rychlé občerstvení, regionální speciality, vysokou gastronomii, exotická jídla, vegetariánské speciality, nebo jen drink, v Berlíně si vybere každý. A to přesně podle své chuti, nálady a možností.

Foto: visitberlin, Philip Koschel

Berlín slibuje originální kulinářské zážitky

Jaro pak přímo nahrává tomu, že si mnoho restaurací a kaváren otevírá své zahrádky, kde můžete posedět, vychutnat si to či ono a pozorovat okolní dění.  O víkendu místní milují dlouhé snídaně a brunche, možností, kde je tady nabízí, je opravdu nespočet. Milovníci piva se pak mohou těšit na pivní zahrádky.

Foto: visitberlin, Philip Kuschel

Jednou ze zdejších specialit je Currywurst

Tip: Kromě toho, že zde můžete ochutnat Currywurst na mnoho způsobů, můžete se vydat i do muzea věnovaného této specialitě.

Bleší trhy a tržnice

Bleší trhy k Berlínu neodmyslitelně patří, konají se zde pravidelně a na mnoha různých místech. Lidé zde mohou nakoupit různé drobnosti, a pokud hledají, mohou objevit i skryté poklady. K dostání jsou knihy, oblečení, umělecké předměty, nábytek, … stačí se jen obrnit trpělivostí a pustit se do hledání.

Bleší trhy i klasické trhy konající se zde s železnou pravidelností patří k oblíbené společenské aktivitě. Místní berou návštěvu trhů jako příležitost, vyrazit do ulic, potkat své známé a strávit nějaký ten čas venku. Pokud najdou něco, co se jim hodí a líbí, je to jen přidanou hodnotou těchto výprav.

Foto: visitBerlin, Foto Günter Steffen

Návštěva bleších trhů patří k oblíbeným víkendovým aktivitám

Nejen bleší trhy, ale i tržnice jsou trendem poslední doby. Ve čtvrti Kreuzberg v ulici Eisenbahnstraße  byla v říjnu 2011 otevřena tržnice, která zde však existovala již před více než 100 lety. Každý den kromě neděle jsou zde k dostání kulinářské speciality, v pátek a o sobotách se navíc konají ještě každotýdenní trhy nabízející nepřeberné množství čerstvého zboží.

Foto: visitberlin, P. Koschel

Na trzích je k dostání regionální a sezónní zboží

Čtvrtky jsou ve znamení kulinářské soutěže, tzv. Streetfood Thursday. Každý čtvrtek večer od 17 do 22 hodin se zde otevřou stánky, které nabízí mnoho zajímavých kulinářských zážitků, opravdovými vítězi jsou však návštěvníci, kteří mají možnost si na jednom místě pochutnat na specialitách, kvůli kterým by jindy museli jezdit křížem krážem po celém Berlíně.

Každou třetí neděli v měsíci se v tržnici koná „Breakfast Market“. Návštěvníci budou nadšeni ze snídaňové nabídky nabízených produktů (káva, pečivo, nože, konvice, kuchařky,…). Snídaňové menu je nabízeno po celou neděli – ochutnat je možné lokální speciality, výrobky pekařů a cukrářů. Ačkoli se jedná o snídaňovou akci, nezřídka se stává, že se návštěvníci zdrží až do odpoledne.

Foto: Naschmarkt - Sweet Berlin-Markthalle Neun

V kreuzberské tržnici se koná oblíbený trh s pamlsky

Trh pro mlsouny, které potěší především malé návštěvníky a všechny, kteří milují sladké, se v tržnici koná pravidelně jednou za čtvrtletí. K prodeji je vše, co se hodí k mlsání, převládají sice sladkosti, ale slaných a pikantních pamlsků zde bývá také celkem dost. Celé mlsání se pak odehrává v duchu „slow food“, dbá se totiž i na kvalitu nabízeného zboží, proto jsou používány pouze kvalitní, čisté a férové suroviny.

Tip: Trh pro mlsouny se koná 22. 3. 2015.

Foto: Naschmarkt - Sweet Berlin-Markthalle Neun

K dostání jsou různé originální pochutiny

Příležitostí pro nakupování je v Berlíně spousta, oblíbenými nákupními třídami jsou Kurfürsterdamm, Friedrichstraße, Hackescher Markt, Schloss Straße, Schönhauser Allee, Alexanderpaltz, apod.

Parky, zahrady a zámky

Jakmile se začne všechno zelenat a objeví se první květy, pak se vyplatí vydat se do některých z berlínských zahrad a parků. V okolí Berlína se v městečkách ležících na Havole bude konat celonárodní zahrádkářská výstava, BUGA 2015,možnost navštívit ji mají návštěvníci od dubna do října letošního roku.

Foto: visitBerlin, Foto Wolfgang Scholvien

V Berlíně se nachází i velké množství parků

Zajímavé jsou i zdejší zahrady světa s unikátní architekturou, v nichž se koná i proslulý festival květů. Zahrady jako z pohádky se nachází u zámku Charlottenburg. Od jara budou v provozu i lodě, které dopraví návštěvníky na ostrůvek Pfaueninsel, na kterém se nachází půvabný bílý zámek, jenž je součástí světového dědictví UNESCO.Ten je obklopen malebným parkem a zahradami.

Foto: Gärten der Welt Berlin Marzahn-Hellersdorf, Grün Berlin

V Zahradách světa, konkrétně v té Japonské, se koná festival květů

Při poznávaní zdejších parků by návštěvníci neměli vynechat Berlínskou zoo a Tierpark. Výpravy za poznáním parků a zahrad se dají perfektně spojit s návštěvou zdejších zámků.

Cyklostezky a hotely vhodné pro cyklisty

Jen lehce zvlněná krajina Berlína je ideální pro cyklisty: turisté se mohou po Berlíně prohánět individuálně (je zde řada cenově dostupných půjčoven), nebo se zúčastnit některého z nabízených výletů s místním průvodcem. K dispozici je přehledná mapa pro cyklisty, která jim umožní si výlet naplánovat přesně podle svého, trasy mají vždy nějaké konkrétní téma. Návštěvníci se tak mohou vydat třeba okolo jezer nebo po stopách Berlínské zdi.

Foto: visitberlin, Rasmus

Na kole se v Berlíně prohánějí i malé děti

V Berlíně se nachází i řada hotelů, která je zaměřeny přímo na požadavky hosta – cyklistu. Uskladnění kola pak v těchto hotelech není žádný problém.

Tip: Nevěříte si na kole, pak vyzkoušejte e-trike. Je stabilní a na elektropohon, takže se vlastně vůbec nenadřete.

Tipy na cestu: Berlín

Berlín

Nakupování

Kultura

Přehled zámků v berlínském okolí

Tradice a zvyky v Německu

Zajímavé výstavy v Berlíně

Aktivní dovolená

Cyklistika v Berlíně

Počasí Vám nepřeje? Nevadí! Zde je několik tipů, jak se zabavit

Další německá města

Jak se tam dostat?

Autobusem: jízdenky za výhodné ceny nabízí Eurolines, do 31. 3. jsou k dostání i jízdenky 1+1 (platí jeden, jedou dva)

Vlakem: při včasném nákupu můžete využít akčních nabídek DB Bahn, více zde

Výběr článků

Načítám