Hlavní obsah

Historie zahalená v lesku moderního Düsseldorfu

Novinky, Kamila Stojanovová, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno ze tří měst s nejlepší životní úrovní v Německu nezapomíná ani na turisty. Ačkoli je známé především svým moderním kabátem, není problém se vydat po stopách historie až do doby císaře Fridricha Barbarossy.

Foto: DZT/Rainer Kiedrowski

Düsseldorfský Medienhafen

Článek

Dobré místo pro život

Hlavní město spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Düsseldorf bylo v roce 2012 agenturou Mercer opět zařazeno mezi 10 světových měst s nejlepší životní úrovní, a to konkrétně na šesté místo. Spolu s Mnichovem, tradičně na prvním místě v Německu, a Frankfurtem nad Mohanem se řadí mezi tři nejkvalitnější německá města. Rovněž co se týče infrastruktury, probojoval se Düsseldorf mezi nejlepší desítku. Že je Düsseldorf dobrým místem k životu, je tedy jasné. Ale co od něj může čekat turista?

Foto: Düsseldorf Marketing & Tourismus GmbH

Düsseldorfská promenáda

Živé staré město

Ačkoli se většině lidí při pomyšlení na Düsseldorf pravděpodobně vybaví obrázek živého obchodního města se spoustou moderních budov, neměla by při návštěvě města na vašem pomyslném seznamu chybět prohlídka starého města. Ačkoli je maličké – rozkládá se na ploše zhruba půl čtverečního kilometru – má toho opravdu mnoho co nabídnout. Údajně víc než kterákoli jiná část města. Tomu svědčí i fakt, že na tak malé ploše najdete překvapivě velké množství hospůdek, restaurací a barů – celkem jich je kolem 260. Poté, co do starého města zavítáte, by vás už zřejmě nemělo překvapit, že si Düsseldorf vysloužil přezdívku „nejdelší výčepní pult na světě“.

Foto: Düsseldorf Marketing & Tourismus GmbH

Pivní zahrádka

Tip – Nejznámějším vestfálským pivem je svrchně kvašené polotmavé pivo Altbier. Pokud se vydáte do starého města – Altstadt –, můžete se vydat na komentovanou prohlídku pamětihodností starého centra spolu s výkladem o historii výroby piva Altbier v Düsseldorfu a místních domácích pivovarů.

Centrum kultury

Kromě gastronomie můžete v Düsseldorfu poznávat i kulturu a historii v mnoha místních muzeích a galeriích. Významná je sbírka galerie K20 – Kunstsammlung Nordrhein Westfalen – na náměstí Grabbeplatz. Díky uměleckým skvostům malířů jako Pablo Picasso, Henri Matisse nebo Piet Mondrian se řadí mezi galerie světového významu. Uměleckým dílem je i samotná budova galerie, kterou zdálky poznáte podle černé fasády vykládané žulou. Uměním každodenního života se zabývá galerie NRW-Forum, jež představuje užité umění, design, reklamu, architekturu či módu.

Foto: Jochen Keute

Umělecká galerie

V muzeu Kunstpalast pak kromě dalších expozic děl světoznámých autorů jako Dalí, Warhol či Rubens můžete navštívit i některý z mnoha koncertů v multifunkčním sálu Roberta Schumanna.

Tip – V letošním roce bude Düsseldorf opět hostit festival výtvarného umění Quadriennale, který se zde koná jednou za čtyři roky. Od 5. dubna do 10. srpna budou v düsseldorfských muzeích a galeriích k vidění expozice známých umělců, v K20 například budou moci návštěvníci spatřit díla Wassila Kandinského či Kasimira Malewitsche, v muzeu Kunstpalast bude výstava věnovaná vztahu umění a alchymie.

Foto: Düsseldorf Marketing & Tourismus GmbH

Rubensova díla

Kunsthalle Düsseldorf pak přenese slavný román George Orwella 1984 do roku 2084, čímž vzývá umělce, aby zde promítli své vidění současného společenského vývoje. Motto letošního Quadriennale zní: „Über das Morgen hinaus“ (anglicky Beyond Tomorrow).

Moderní Düsseldorf

Düsseldorf by měl zcela jistě nadchnout všechny obdivovatele moderní architektury. Snad nejznámější scenérií města je obrázek přístavu na břehu Rýna, jenž je obklopen moderními administrativními i obytnými budovami. Tato čtvrť se nazývá Medienhafen. Přestavby starého obchodního přístavu se ujali světoznámí architekti a nutno říct, že se poměrně vyřádili. Rozhodně nečekejte monotónní blok kancelářských budov, každá stavba je svým způsobem ojedinělá a poblíž nestojí žádná jiná, jež by se jí podobala. Medienhafen slibuje i kulinářské zážitky – to dokládá michelinskou hvězdou restaurace „Berens am Kai“. Ze starého města se sem dostanete po promenádě podél břehu Rýna, již lemují nespočetné kavárny a bary.

Foto: Jochen Keute

Zajímavá stavba v Medienhafenu

Zajímavost – Rýnská promenáda se nachází nad tunelem ukrývajícím rušnou silnici, která dlouhé roky znemožňovala obyvatelům města pohodlný přístup k řece. Je zhruba jeden a půl kilometru dlouhá a vybízí k procházkám či projížďkám na kole. Zejména v létě se stává velmi živým místem, ale i místem k odpočinku. Zdejší obří schody s výhledem na parníky plující po Rýnu, v němž se zrcadlí paprsky zapadajícího slunce, se staly oblíbeným místem setkávání mladých lidí.

Foto: Düsseldorf Marketing & Tourismus GmbH

Chvilka odpočinku při setkání s přáteli

Výkladní skříň světových značek

Jako každé větší město má i Düsseldorf svou vyhlášenou nákupní ulici. V Königsallee, zkráceně jen „Kö“, se pod košatými korunami kaštanů ukrývají luxusní butiky světoznámých značek a obchodní domy. Zde se v doprovodu nákupních asistentů často objevují i známé osobnosti, které se ubytovávají v místních luxusních hotelech.

Akce
Düsseldorfský karneval – několikrát do roka, zpravidla na podzim a na přelomu zimy a jara, se düsseldorfskými ulicemi prožene karnevalový průvod. Pokud chcete zažít barevný a rozjásaný Düsseldorf, měli byste vyrazit do města mezi 27. únorem a 3. březnem, kdy je karneval zakončen typickým průvodem Rosenmontagszug.
Düsseldorfský maratón – údajně jedna z nejrychlejších a nejkrásnějších tratí pro maratón v Německu je právě v Düsseldorfu. Letos se běžci vydají na 42,195 km dlouhý běh ulicemi 27. dubna.
Noc muzeí – 3. května 2014
Japonský den – 17. května 2014, tradičně se představí japonští podnikatelé, kteří v Düsseldorfu podnikají již celá desetiletí. Vrcholem jsou například přehlídky samurajského bojového umění, ale především ohňostroj nad Rýnem, o který se postarají mistři zábavní pyrotechniky přímo z Japonska.
Posvícení – od 11. do 20. července se bude v Düsseldorfu konat posvícení – největší posvícení na Rýnu, v rámci něhož jeho hladinu i břehy 18. července ozáří tradiční ohňostroj. Ten je navíc součástí akce „Rýn v plamenech“, do které se zapojují postupně všechna města na Rýnu se svými ohňostroji.

Zpět do 18. století

Vydáte-li se z centra města směrem na jih, měli byste narazit na zámek Benrath – údajně jeden z nejkrásnějších zahradních zámků 18. století. Rokokový zámek obklopují stejně pečlivě navržené a upravené zahrady o rozloze 60 hektarů. Kromě prohlídky interiéru zámku, jenž na člověka dýchne atmosféru dvorského života druhé poloviny 18. století, stojí za návštěvu zdejší přírodovědecké muzeum a muzeum evropského zahradního umění (Museum für Europäische Gartenkunst).

Foto: Andreas Kaster

Zámek Benrath

Ještě hlouběji do historie

Severní část města rovněž stojí za menší výlet. Čtvrť Kaiserswerth je oblíbeným místem pro odpočinek v každé roční době. Toto místo si oblíbil už císař Fridrich Barbarossa – dodnes zde můžete spatřit ruiny jeho mohutného císařského opevnění z 10. století. Místy přes čtyři metry silné kamenné zdi slouží mimo jiné jako kulisa pivním hospůdkám a kavárnám v jejich okolí. Ještě než se oddáte chvílím odpočinku s výhledem na řeku Rýn, můžete nakouknout do nedaleké románské baziliky St. Suitbertus. V regeneraci pak můžete pokračovat na palubě parníku, který vás zaveze zpět do centra města.

Tipy na cestu: Düsseldorf

Düsseldorf se pyšní označením „město krátkých vzdáleností“. Turisté jistě ocení, že se všude po městě dostanou bez problémů pěšky či na kole. Pro představu: z letiště k výstavišti dojdete pěšky za zhruba 10 minut a odtud trvá cesta do centra města už jen 15 minut chůze. Samotné centrum je pak prošpikováno cyklistickými stezkami. Kolo si můžete na celý den půjčit za 10 Euro.

Düsseldorf se pyšní označením „město krátkých vzdáleností“. Turisté jistě ocení, že se všude po městě dostanou bez problémů pěšky či na kole. Pro představu: z letiště k výstavišti dojdete pěšky za zhruba 10 minut a odtud trvá cesta do centra města už jen 15 minut chůze. Samotné centrum je pak prošpikováno cyklistickými stezkami. Kolo si můžete na celý den půjčit za 10 Euro.

Düsseldorf se pyšní označením „město krátkých vzdáleností“. Turisté jistě ocení, že se všude po městě dostanou bez problémů pěšky či na kole. Pro představu: z letiště k výstavišti dojdete pěšky za zhruba 10 minut a odtud trvá cesta do centra města už jen 15 minut chůze. Samotné centrum je pak prošpikováno cyklistickými stezkami. Kolo si můžete na celý den půjčit za 10 Euro. Jak se dostat do Düsseldorfu: Nejrychlejší cesta je letadlem – přímé lety z Prahy provozuje společnost Germanwings (od 30.3. 2014). Cesta vlakem je poněkud delší a s přestupy. Může být ale výhodná, pokud plánujete delší cestu s návštěvou různých německých měst. Cesta autem přes Norimberk, Würzburg, Frankfurt a Kolín vám zabere necelých 7 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám