Hlavní obsah

Hanzovní dny v Lübecku – historie i současnost na jednom místě

Novinky, Kamila Stojanovová, Německá turistická centrála

Lübeck – středověký tahoun obchodu, přístavní město a líheň intelektuálů – otevírá své brány návštěvníkům nejen během hanzovních dnů. Pohostinnost čeká návštěvníky i o pár kilometrů dál v Travemünde na pobřeží Baltského moře.

Foto: Die LUEBECKER MUSEEN-scr

Symbol Lübecku – Holštýnská brána

Článek

  Návrat k tradicím

Po obnovení středověkého spolku obchodních měst na pobřeží Severního a Baltského moře v roce 1980 se ve členských městech každoročně konají hanzovní dny. Společným úkolem těchto měst je pečovat o ducha hanzovních tradic v rámci tohoto kulturního společenství. Hostitelem letošního 34. ročníku hanzovních dnů je právě město Lübeck.

„Hanzovní den nabízí jedinečnou možnost prezentovat nejen tradice, kulturu a historii, ale především i současnost Lübecku. Městu to přinese jak kulturní, tak hospodářský impuls,“ tvrdí starosta města Bernd Saxe. Letos je očekáváno přes 750 000 návštěvníků.

Foto: LTM-scr

Hanzovní dny v Lübecku 2014

Hanzovní dny – přehlídka tradic hanzovních měst

Co vlastně může člověk od návštěvy hanzovních dnů očekávat? V den zahájení, tedy 22. května, se uskuteční pochod delegací všech hanzovních měst. To je spojeno s přehlídkou jejich nejrůznějších tradic, od záležitostí kulturního rázu až po prezentaci kulinářských specialit. To vše se odehrává v centru města v okolí Holštýnské brány – nejznámější památky města – a dalších památek Lübecku, města se statutem světového kulturního dědictví UNESCO.  Až do 25. května, kdy hanzovní dny končí, budou moci návštěvníci kromě veřejných výstav a kulturních událostí navštívit i samotné obyvatele Lübecku.

Foto: DZT/Marth, Gundhard

Panorama Lübecku

Akce a tipy:
34. Internationaler Hansetag – mezinárodní den hanzy: 22.5. – 25.5.2014

Lübeck – pohostinný a přátelský

Hanzovní dny jsou rozhodně ideální příležitostí, jak poznat nejen samotný Lübeck, ale i jeho způsob života a pohostinnost zdejších obyvatel. V rámci akce pojmenované „Lübeck-Salon“ mohou registrovaní návštěvníci zavítat přímo do domácností místních obyvatel, či mezi přátelské studenty do jejich spolků na kávu či čaj a pochoutky domácí výroby. V ulicích města pak bude možné narazit na mladé lidi v tričku s nápisem „Lübeck-Lotsen“. Ti vás zajisté srdečně přivítají, poskytnou vám veškeré informace týkající se jak hanzovních dnů, tak i historie hanzy, hanzovního města Lübecku a ukážou vám významná místa i méně známá zákoutí.

Foto: LTM/Uwe Freitag-scr

Lübecká radnice

Muzea v Lübecku:
Buddenbrookhausdům, jímž se inspiroval Thomas Mann
Museum Holstentorvýstava autentických modelů lodí, historie hanzovního města
Günter Grass-Hausvěnováno literárním i výtvarným dílům Güntera Grasse
Willy-Brandt-Hausmuzeum věnované životu bývalého německého kancléře a novodobým dějinám SRN, které zásadně ovlivnil
Museumsquartier St. Annenhistorie a umění města
Museum für Natur und Umweltpříroda a životní prostředí
Museum Behnhaus Drägerhausvýtvarné umění 18. a 19. století, klasická moderna
Museumhafenmuzejní přístav

Závan středověké atmosféry přístavního města

V Lübecku je toho k vidění opravdu hodně. Od známých scenérií v okolí Holštýnské brány přes nejrůznější středověká opevnění až po křivolaké uličky s domy obchodníků z dob středověku – období, kdy byl Lübeck centrem evropského obchodu a stál v čele celého spolku hanzovních měst. Jelikož se jedná o přístavní město, narazíte zde na spoustu stánků a obchůdků s rybami a rybími specialitami. Vše je zaručeně čerstvé. O tom se konec konců můžete přesvědčit na vlastní oči v rybářském přístavu Travemünde – jediném přístupu Lübecku k moři – o několik kilometrů dál směrem k pobřeží, kde rybáři prodávají čerstvě ulovené ryby přímo ze svých loděk.

Foto: ostsee.de/INFO GmbH

Pláž v Travemünde

Travemünde – výspa hanzovního města a drsné pláže

Dominantou pobřeží je téměř 115 metrů vysoký maják z červených cihel – Leuchtturm Travemünde, který je sice od 70. let v pomyslném důchodu, nicméně zcela zaslouženě, jelikož do té doby oznamoval námořníkům mířícím do Lübecku blízkost pevniny dlouhých 450 let. Jedná se zároveň o nejstarší maják v Německu. Dodnes dochovaná budova pochází z 16. století, zmínky o existenci naváděcího světla v této oblasti jsou ještě o pár staletí starší. Dnes se zde nachází muzeum námořnictví.

Foto: LTM/K.E. Voegele-scr

Travemündské molo s majákem

Travemünde:
Travemünde JAZZTmezinárodní jazzový a swingový festival, kromě živých vystoupení je možné během festivalu ochutnat spoustu místních specialit: 6.6. – 9.6.2014
Travemünder Wochenejvětší výstava lodí na světě spojená se závody v plachtění, ročně ji navštíví okolo milionu návštěvníků, letos se koná již 125. ročník: 18.7. – 27.7.2014
Travemünder Fischerfestfestival tradičního rybaření a rybích specialit: 29.8.-31.8.2014

Nezapomenutelné jsou však procházky po zdejších drsných plážích s typickými plážovými koši chránícími proti větrem zvířenému písku či prohlídka impozantní více než 100 let staré zaoceánské plachetnice Passat.

Foto: LTM/K.E. Voegele-scr

Travemünder Woche - sportovní událost roku

Výkladní skříň typicky severské architektury

Ale zpět do centra Lübecku. Zde vás uvítá již zmíněná mohutná Holštýnská brána s pověstnými věžemi z 15. století. Původně měla sloužit jak reprezentativním, tak obranným účelům. Další dominantou je sedm věží celkem pěti kostelů nacházejících se ve starém centru města. Většina z nich je více než 750 let stará a vyznačují se svým vzhledem typickým pro sever Německa – mají vysoké štíhlé věže z červených cihel. Pokud se odvážíte vystoupat na vrchol 50 metrů vysoké věže kostela St. Petri, naskytne se vám úchvatný výhled na celé město a při dobrém počasí budete moci spatřit i zčeřené vlny Baltského moře.

Foto: LTM/Reinhard Kruschel-scr

Architektura červených cihel - tzv. cihlová gotika

 Lübecký marcipán

Pokud jste už někdy slyšeli spojení „lübecký marcipán“, pak jste slyšeli dobře. V Lübecku sídlí jeden z nejznámějších a nejlepších výrobců tradičního marcipánu – Niederegger. Zde v roce 1777 začala výroba marcipánu, jenž dobyl svět díky obchodním kontaktům města. Firma je dodnes rodinným podnikem potomků zakladatele Georga Niedereggera. Pokud se rozhodnete Lübeck navštívit, určitě by byla chyba na tuto jeho chloubu zapomenout. V Niederegger-Café přímo v srdci města vás provedou historií výroby marcipánu. Klíčový byl vliv orientu – díky mezinárodnímu obchodu se sem už před staletími začaly dovážet mandle, základní surovina pro výrobu těchto sladkostí.

Foto: Thorsten Wulff-scr

Muzeum G. Grasse v Lübecku

Lübeck – líheň intelektuálů světového významu

Milovníky historie potěší rovněž četná muzea. Za zmínku stojí především muzea pojící se ke jménům zdejších nejznámějších rodáků: spisovatelů Thomase Manna a Güntera Grasse a bývalého spolkového kancléře Willyho Brandta. Pokud se člověk krátce zamyslí nad tím, co tato jména kromě místa narození spojuje, pak si řekne, že to snad ani není možné. Všichni tři zmínění pánové jsou totiž nositeli Nobelovy ceny. Na začátek roku 2015 je rovněž naplánované otevření zcela ojedinělého Evropského muzea hanzy.

Stezka cihlové gotiky

Tato prázdninová stezka (Ferienstraße) propoje na svých bezmála 1500 kilometrech architektonické skvosty z období středověku postavené ve stylu tzv. cihlové gotiky. Památky se nacházejí na území tří států - Německa, Polska a Dánska, jedná se tedy o oblasti, kde se ve středověku rozprostírala města významného společenství v oblasti Baltského a Severního moře - Hanza. Z německých měst je možné zmínit např. Wismar, Stralsund (UNESCO), Lüneburg, Schleswig, nebo Schwerin.

Praktické informace

Autem: Praha - Lübeck: 659 km (6 - 7 hodin)

Autem: Praha - Lübeck: 659 km (6 - 7 hodin) Vlakem: Praha - Lübeck: 7,5 - 8 hodin

Autem: Praha - Lübeck: 659 km (6 - 7 hodin) Vlakem: Praha - Lübeck: 7,5 - 8 hodin Parkování:výhodné přímo u Holštýnské brány (přejdete řeku a jste v historickém centru)

Infocentrum: Holstentorplatz 1, pondělí až pátek 9-18:00, sobota. 10-16:00

Související témata:

Výběr článků

Načítám