Hlavní obsah

Francký, knížecí, přívětivý: Würzburg

Novinky, Německá turistická centrála

Würzburg, nejkrásnější souznění dějin, kultury a vína. Rezidenční a univerzitní město, rozložené po obou březích Mohanu, s atmosférou plnou života a roztomilým šarmem, proslavené coby středisko franckého vinařství, patří se svými početnými pamětihodnostmi mezi nejkrásnější, nejpohostinnější a – jedním slovem – nejkouzelnější města v celém Německu.

Foto: Würzburg CTW

Francký Würzburg má bohatou historii a svou atmosférou může připomenout třeba i Prahu.

Článek

Město pro všechny smysly

Staré biskupské sídlo a mladé univerzitní město: Würzburg je obecně vnímán jako barokní město s jižanským nádechem a franckou pohodou. Tváři Würzburgu dominují mistrovská díla architektonického umění různých epoch a slohů, k životu zde neodmyslitelně patří umění, kultura a francké víno, které šíří atmosféru oslovující všechny smysly.

Foto: Würzburg CTW/Andreas Bestle

Würzburg se rozkládá na březích řeky Mohan (Main)

Památka UNESCO nebo Röntgenova laboratoř

Würzburg nabízí příležitost k úchvatné a strhující objevné výpravě časem a slohy: Rezidence, zapsaná v seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO, a tvrz Marienberg jsou jakožto dominanty Würzburgu poměrně dobře známy, toto město však nabízí daleko, daleko více: např. i největší sbírku děl gotického řezbáře Riemenschneidera na světě.

Foto: DZT/Foto-Design Ernst Wrba

Úchvatná barokní rezidence je zapsána na seznamu Světového dědictví UNESCO

Komplex věží Dómu a baziliky Neumünster, věž radnice Grafeneckart a kostela Käppele. 180 metrů dlouhý Starý mohanský most s impozantními sochami svatých. Anebo, o něco současnější, původní laboratoř, ve které Wilhelm Conrad Röntgen objevil paprsky, které dodnes nesou jeho jméno.

Foto: Würzburg CTW

Další významnou památkou je pevnost Marienberg

Křesťanská tematika a světští umělci

Obě vzpínající se věže dómu sv. Kiliána ukazují již z dálky cestu ke vchodu. Tato čtvrtá největší románská církevní stavba o celkové délce 105 metrů a fasádě se dvěma věžemi, kterou nechal vystavět biskup Bruno roku 1040, je jedním z hlavních ukázek německého stavebního umění z dob saských králů.

Foto: DZT/Jochen Keute

K rezidenci náleží i překrásné zahrady

V muzeu u dómu je vystaveno kolem 300 obrazů a soch uplynulého tisíciletí. Fascinující je jeho koncepce: křesťanská tematika, zpracovaná moderními a současnými – i z části v NDR působícími – umělci jako Ernst Barlach, Joseph Beuys, Otto Dix, Dina Draeger, Käthe Kollwitz, Wolfgang Mattheuer, Werner Tübke či Andy Warhol je zde bezprostředně konfrontována s pojetím starých mistrů – za všechny uveďme jména jako Tilman Riemenschneider, Georg Anton Urlaub, Johann Peter Wagner a Johann Zick.

Foto: Würzburg CTW/Andreas Bestle

Würzburg je krásný i v zimě

Světské umění pro světové publikum

O něco modernější je expozice muzea v Kulturním špejcharu u starého přístavu, která na 3 500 m2 představuje umění od 19. století až do současnosti. A to v podobě dvou sbírek mezinárodní třídy: Městské sbírky, mj. s díly tvůrců jako Stephan Balkenhol, Carl Grossberg, Magdalena Jetelová, Camill Leberer, Emy Roeder a Max Slevogt, a sbírky evropského umění z období kolem roku 1945, mj. s tvorbou umělců jako  Hans Arp, Max Bill, Anthony Caro, Günter Fruhtrunk, Richard Paul Lohse, Bridget Riley a Victor Vasarely.

Foto: Würzburg CTW/Andreas Bestle

Kulturní špejchar je místem, kde se střetávají různé formy umění

Světské umění pro světové publikum je k vidění i v Kulturním špejcharu, oceněném řadou vyznamenání a obsahujícím sbírku Ruppert: konkrétní umění v jedinečném prostředí. Sbírka antického umění pak na své objevitele čeká v Muzeu Martina von Wagnera.

Foto: Würzburg CTW/Andreas Bestle

Císařský sál würzburské rezidence je dějištěm mnoha hudebních akcí

Přes Mohan vede most z kamene

Na místě dnešního mostu stál úplně první kamenný most na území Německa, jehož vznik se datuje do roku 1120. Jeho chatrný stav si vynutil v 15. století zbourání. Úkol postavit most nový připadl staviteli Hansi von Königshofen. Zhruba v roce 1730 byl most vyzdoben nádhernými barokními sochami svatých vysokými 4,5 metru.

Foto: Würzburg CTW/Andreas Bestle

Po kamenném mostu přes Mohan se pohodlně dostanete přímo do historického jádra města

Kulinářské zářitky na francký způsob

Ať už se vydáte na ten či onen břeh Mohanu, tak nejen rustikální lokály a tradiční vinárny s regionální franckou kuchyní, ale i špičkové mezinárodní restaurace, kterým se hned tak něco nevyrovná, najdete všude. A že tu k jídlu neodmyslitelně patří klasické francké víno, tzv. Bocksbeutel, je samozřejmostí. Konec konců mluvíme o Würzburgu.

Jak se dostat do Würzburgu

Pokud vyrazíte autem z Prahy, bude vás čekat 400 km. Můžete se ale svézt autobusem do Norimberka a odtud pokračovat vlakem, taková cesta potrvá zhruba 5 hodin.

Tip pro zvídavé cestovatele:

Ve Würzburgu je počátek snad nejoblíbenější německé prázdninové stezky - Romantische Straße (Romantická stezka) - která na svých 400 km spojuje řadu krásných míst. Více se o nich dočtete na stránkách Německé turistické centrály.

Související témata:

Výběr článků

Načítám