Hlavní obsah

Brémy, aneb jižanská pohoda na severu Německa

Novinky, Německá turistická centrála/Publicis Prague

S prvními teplými slunečnými paprsky se i sever Německa proměňuje v přívětivý kraj se spoustou atraktivních míst, která ovšem zájmu návštěvníků mnohdy neprávem unikají. Podobně jsou na tom i Brémy, půlmiliónové město ve stínu nedalekého Hamburku. Přitom návštěva jeho historického centra s mnoha vinnými sklípky či odpočinek na břehu řeky Vezery se sklenkou v ruce nejednoho návštěvníka okouzlí téměř nefalšovanou jižanskou atmosférou.

Foto: Bremer Touristik Zentrale/Jochen Mönch

Vítejte v Brémách, městě plném historie.

Článek

Na kávu do čtvrti provazníků

Historie města Brémy sahá zhruba 1200 let zpátky. Její nádech vás zde bude provázet na každém kroku. Za návštěvu stojí čtvrť Schnoor, nejstarší část města, s dlážděnými uličkami lemovanými domky z 15. a 16. století. Původně tu prý žili provazníci, kteří zásobovali lany místní rybáře. Dnes tu mají návštěvníci možnost nakoupit například ručně vyráběné šperky nebo si vychutnat šálek kávy v některé z útulných kaváren. A pozor: téměř po celý rok jsou obchody v této čtvrti otevřené i v neděli, což je v jiných částech Německa, zejména těch jižních, nevídaný jev.

Foto: Bremer Touristik Zentrale/Ingrid Krause

Jedna z uliček historické čtvrti Schnoor - zdejší krámky mají otevřeno i v neděli, což každý turista jistě ocení

Dominanty Brém: radnice a socha Rolanda

Mezi největší dominanty Brém patří bezpochyby 600 let stará budova radnice, která je společně s nedalekou sochou bájného rytíře Rolanda zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Pozoruhodné je především její horní patro, kde lze obdivovat u stropu zavěšené repliky středověkých lodí. Jejich preciznost nemá obdoby. Samozřejmě zde nevisí náhodou. Připomínají totiž, že Brémy za svůj rozvoj v minulosti vděčily právě námořnímu obchodu.

Foto: Bremer Touristik Zentrale/Carsten Heidemann

Hlavní sál brémské radnice s modely středověkých lodí

Poklad radničního sklípku

Kromě vrchního patra radnice návštěvníky zajímá i to, co se skrývá v podzemí, v radničním sklípku. Není žádnou výjimkou, že kroky nejednoho turisty po návštěvě radnice vedou rovnou o pár poschodí níže, kde si lze v nezaměnitelné atmosféře více než půl tisíciletí starého sklípku vychutnat lahodná vína. Radniční sklípek ale skrývá ještě jeden poklad – nejstarší německé víno, ročník 1653. Je zajímavé, že i po tolika staletích je možné růžové víno pít. Tuto výsadu ale mají jen dva vyvolení – sklepmistr a starosta Brém.

Foto: Bremer Touristik Zentrale/Dietmar Banck

Brémský radniční sklípek

Zasloužený odpočinek na břehu řeky Vezery

Od radnice je to jen kousek na promenádu Schlachte, kde Brémy ukazují svou moderní a uvolněnou tvář. Na své si tu přijde opravdu každý. Návštěvníci mají možnost se projet na lodi nebo jen pozorovat okolí od vychlazeného brémského piva. V létě tu každou sobotu probíhají hudební vystoupení, sportovní události nebo veřejná grilování. A tradiční bleší trhy se tu konají dokonce celoročně.

Foto: Bremer Touristik Zentrale/Dietmar Banck

Promenáda Schlachte na břehu řeky Vezery je zejména za teplého počasí středem veškerého dění

Výlet do Bremerhavenu

Koho by nebavilo jen tak líně relaxovat na promenádě, může se vydat na výlet lodí do přímořského Bremerhavenu, přístavu na břehu Severního moře, jenž náleží Brémám. Pobřeží láká k dlouhým procházkám či projížďkám na kole, při kterých můžete pozorovat odplouvající lodě a představovat si, jaké to asi bylo, když se odsud dobrodruzi vydávali na své dlouhé cesty do Ameriky.

Poznejte všechna klimatická pásma za jediný den

Po procházce podél moře určitě nemůžete vynechat prohlídku jedné z největších místních atrakcí – muzea Klimahaus. Návštěvníci tu mají možnost na vlastní kůži zažít všechna klimatická pásma na Zemi. Chladné švýcarské louky střídá suchý a horký vzduch Saharské pouště, následovaný mrazem Antarktidy a dusným klimatem tropických oblastí. Zájemci si mohou zkusit třeba to, jak vypadá noční život v africkém deštném pralese nebo jak probíhá prudká bouřka na Samoe. A to vše pod jednou střechou v severoněmeckém městě.

Foto: Klimahaus Bremerhaven/Marcus Meyer

Klimahaus Bremerhaven - jediné místo, kde za den na vlastní kůži poznáte všechna podnebná pásma naší planety

Africké safari

Brémské okolí nabízí vyžití také pro milovníky zvířat. Ti si mohou zajet směrem na jih do Serengeti Parku, kde se jako mávnutím kouzelného proutku ocitnou přímo v srdci „černého kontinentu“. Nejde přitom jen o zoologickou zahradu, ale o skutečné safari, kde se všechna zvířata pohybují volně. Návštěvníci přitom mají na výběr z několika okruhů, během kterých pozorují buď zvířata africké savany nebo třeba opice žijící v korunách stromů. Komu by nestačil jeden den, má možnost přenocování v chatkách inspirovaných tradičními přístřešky kmene Masai Mara.

Další informace a tipy na dopravu

Po vlastní ose:

Nejkratší cestou je to z Prahy do Brém 617 km. Autem tuto trasu zdoláte za necelých šest hodin, nebudou-li po cestě uzavírky a kolony v okolí Drážďan, Lipska či Hannoveru.

Vlakem:

Cestu vlakem nedoporučujeme, a to z jednoho prostého důvodu: trvala by přes 8 hodin. V Hamburku se navíc musí přestupovat.

Autobusem:

Ještě delší je cesta autobusem, ta zabere téměř 10 hodin. Na rozdíl od vlaku se ale nemusí přestupovat, jelikož z Prahy nyní přímo do Brém jezdí zelené autobusy společnosti Flixbus. Při včasné rezervaci to navíc moc nestojí.

Letadlem:

Bezpochyby nejrychlejší je let z Prahy do Hamburku, kam létá například nízkonákladová společnost Eurowings. Za zvýhodněnou cenu si lze již s letenkou rezervovat auto v půjčovně, s nímž pak můžete ihned po přistání vyrazit na objevování severního Německa. Do Brém se z Hamburku lze dostat také vlakem, cesta trvá cca hodinu.

Serengeti Park: www.serengeti-park.de

Brémy - turistické informace: www.bremen-tourism.de

Vše o dovolené v Německu: www.germany.travel

Související témata:

Výběr článků

Načítám