Hlavní obsah

Braniborsko křížem krážem

Novinky, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Braniborsko je turistickým rájem - nabízí řadu možností, jak zde trávit volný čas. Kultura, příroda, aktivity, dobrodružství, pohoda i relax. Dovolenou v Braniborsku si můžete naplánovat přesně podle svého gusta.

Foto: TMB,J. Boldt, SPSG

Zámek Sanssouci v Postupimi

Článek

Flaeming Skate – ráj bruslařů

Braniborsko je rájem pro milovníky aktivní dovolené. Ideálním místem, které zbožňují především bruslaři, je Flaeming Skate, který je vzdálený jen hodinku cesty od Berlína. Zdejší krajinu si mohou milovníci tohoto sportu obkroužit na sedmi okruzích, jejichž délka dosahuje úctyhodných 230 km.

Foto: Landkreis TF

Flaeming Skate pro všechny

Kdo už měl to štěstí a jednotlivé okruhy si projel, krásy krajiny okolo Flaemingu už zná: louky, rozsáhlá pole, lesy, které nabízejí stín a příjemné osvěžení, a také maličká a malebná městečka, která jsou typická pro celé Braniborsko. Po celé trase je spousta možností, kde se může vyhládlý a žíznivý bruslař po své dávce kilometrů skvěle osvěžit a doplnit sílu a energii na zbývající úseky trasy.

Tip: Okruh se velmi dobře hodí jak pro bruslaře, tak samozřejmě i pro cyklisty, kteří vyhledávají nenáročný terén mimo silnice. Mimo okruh je možné navštívit další volnočasové atraktivity -  koupaliště, muzea, mlýny nebo chráněné přírodní krajiny.

Postupimské zámky

V Postupimi, hlavním městě spolkové země Braniborsko, německy Brandenburg, se nachází celkově 17 zámků. Mezi nimi nechybí ani slavné zámky Cecilienhof, Babelsberg, Marmorpalais a nejznámější zámek Sanssouci, letní rezidence krále Fridricha II. V letošním roce se v areálu zámku Sanssouci koná i zajímavá výstava pod širým nebem – Paradiesapfel (rajské jablko).

Foto: DZT

Sluneční brána na zámku Sanssouci

Ale nejen zámky stojí v Postupimi za vidění. Doporučení hodná je i návštěva samotného města a procházka historickým centrem, obdivovat zde můžete půvabnou holandskou čtvrť. Tu nechal pro holandské řemeslníky postavit král Fridrich Vilém I., celkem se jednalo o 150 cihlovým domů. Dnes tato čtvrť představuje jedinou dochovanou holandskou čtvrť v Evropě mimo území Holandska.

Foto: Boettcher, TMB-Fotoarchiv

Holandská čtvrť

A navštívit můžete také spoustu kaváren a restaurací, mnoho z nich nabízí i regionální produkty. Projdete-li zdejší Braniborskou bránou, která vzpomíná na vítězná tažení Fridricha Velikého, jste již o krůček blíž k zámku Sanssouci. Nedaleko od historického centra leží i další zajímavost – ruská kolonie Alexandrowka. Ta pochází již z roku 1826, kdy ji nechal na počest vzájemného přátelství s ruským carem Alexandrem postavit pruský král Fridrich Vilém III. Jedná se o 13 dřevěných, bohatě zdobených budov, které jsou dnes součástí světového dědictví UNESCO.

Foto: DZT

Historické centrum Postupimi

A pro ty, kteří rádi objevují města z ptačí perspektivy, máme další tipy. Krásný výhled na město nabízí třeba kostel sv. Petra a Pavla nebo Belvedér na Pfingstbergu, zdejším nejvyšším místě. Právě tady se nachází také skvělá restaurace Kades, kde si můžete pochutnat na místních specialitách.

Tip: pokud se sem vydáte, doporučujeme cyklistickou výpravu na kole, areály zdejších zahrad jsou natolik rozsáhlé, že díky kolu ušetříte potřebný čas a energii pro další aktivity

Průmyslová kultura a muzea

Ale není to jen krásná příroda a kulturní zajímavosti, co láká do Braniborska německé i zahraniční turisty. Také v oblasti průmyslové kultury má region okolo Berlína co nabídnout. Na severu, přibližně hodinu jízdy od Berlína, se nachází technická památka, zajímavost, chcete-li, kterou každoročně navštíví asi půl miliónu návštěvníků.

Foto: TMB, Fotoarchiv Korall

Lodě zvednou jako pírko

Oč se jedná? O lodní zdvihadlo, tzv. Schiffshebewerk Niederfinow, na havelsko-oderském kanále, který lodím umožňuje překonat 36metrový výškový rozdíl.  Zdvihadlo si  můžete na vlastní kůži vyzkoušet na palubě osobních lodí.

Tip: jen kousek odtud se nachází historický klášter Chorin pocházející ze 13. století, který je skvělým dokladem období tzv. cihlové gotiky

Kromě technických atraktivit se v této oblasti nachází také zajímavá muzea. Jedním z nich je Museumspark Rüdershof nacházející se jižně od Berlína. V tomto muzeu se můžete vydat na cestu do minulosti, do období před 240 milióny let.

Foto: Museumspark Ruedersdorf

Muzeum v Rüdersdorfu

Rüdersdorf je největším vápencovým lomem v Evropě. O vývoji závodu, ve kterém se ještě dnes těží, informuje muzejní park. V „domě kamenů“ je stálá expozice pojednávající o geologii vápencových nalezišť v Rüdersdorfu a nabízí pohled do „obrázkové knihy historie Země“.

Muzejní park navíc nabízí historické a geologické prohlídky bývalým povrchovým dolem, sběr fosilií, mediálně-pedagogické nabídky a projížďky v Landroveru nebo na horském kole.

Sklu, jeho vzniku a historii se věnuje další zajímavé muzeum – Museumsdorf Baruth. Zdejší sklárny se pyšní 300letou historií, která začala již roku 1716. Od té doby zde postupně vzniklo skleněné království plné hal s pecemi, brusírnami, vznikla zde však také škola a penzion, zázemí pro pracovníky a skleněná zahrada.

Foto: Museum und Glasstudio Baruther Glashuette

Umění sklenářů můžete sledovat z bezprostřední blízkosti

Protože právě zde dnes žije řada šikovných sklářů, foukačů skla a dalších řemeslníků, pro které je výroba a tvarování skla koníčkem a prací zároveň. Ve zdejších dílnách vytvářejí jak jedinečné originály, tak malé série, které z tohoto místa činí živoucí manufakturu. Ve starém vesnickém konzumu můžete najít a nakoupit regionální produkty.

Foto: Museum und Glasstudio Baruther Glashuette

Originální kousky i malé série

Kromě muzea lze ve vesnici navštívit muzejní obchod, hřiště pro děti, na více než 10 obchůdků s kvalitním uměleckým a řemeslným zbožím, hostinec, muzejní ubytovnu i rybník na koupání. Oblíbené „Kaffe und Kuchen“ tedy zákusek a dobrou kávu si můžete vychutnat třeba v keramické dílně a kavárně Töpferei-Café.

Tip: Ve zdejších dílnách si můžete sami vyrobit skleněnou baňku, samozřejmě pod dohledem zdejších zkušených sklářů

Tipy na cestu do Braniborska

Flaeming Skate

  • skvělé možnosti pro bruslaře nabízí Erlebnishof Werder nebo Eichenkranz v Kolzenburg

Postupim

  • kde se dobře najíte: restaurace Kades

Braniborsko

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám