Hlavní obsah

Bamberk - historické město s duší

Novinky, Kamila Stojanovová, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středověké památky, baroko bratrů Dietzenhoferů a pivovary – to je bavorské město Bamberk. Frankové ho nazývali svým Římem, dnes zaujímá Bamberk významné místo na seznamu kulturního dědictví UNESCO, na kterém je zapsán od roku 1993.

Foto: Bamberg Tourismus Congress Service

Světové dědictví UNESCO - Bamberk

Článek

„Město na sedmi kopcích“ získalo své výsadní postavení už na počátku 11. století, kdy ho císař Jindřich II. povýšil na biskupství. Brzy se město stalo nezávislé na papežském stolci a místní biskup se stal svrchovaným pánem. Z této doby také pocházejí významné pamětihodnosti a právem se říká, že nabízí jednu z nejzachovalejších sbírek raně středověkých památek z dob Svaté říše římské.

Foto: BAMBERG Tourismus & Kongress Service

Odpočinek a osvěžení u bavorského piva

Na seznamu UNESCO jsou zapsány tři historické městské části Bamberku a památkově chráněno je tak více než tisíc budov. Nejstarší část města vystavěnou na sedmi kopcích představuje Bergstadt. Na každém z kopců se nachází jedna z dominant – tou nejvýznamnější je bezesporu císařský dóm sv. Petra a Jiří. Počátek jeho stavby se datuje už do roku 1002 a i přesto, že pár let po své dostavbě několikrát vyhořel, dochoval si své pozdně románské a raně gotické prvky dodnes. Ze stejné doby pochází i klášter sv. Michaela. Jelikož ho ale stihl tragický osud při silném zemětřesení a později i požáru, můžeme dnes obdivovat zásluhou bratrů Dietzenhoferů především jeho monumentální barokní přestavbu. Obdivuhodný je nejen při pohledu zvenčí. Uvnitř kláštera se ukrývají bohaté nástěnné malby. Z  terasovitých zahrad se pak skýtá výhled na celé město.

Foto: Bamberg.info

Bamberský dom

Jestliže Bergstadt představoval pro místní obyvatele Řím, pak střed města, tzv. Inselstadt, nacházející se na umělém ostrově si nemohl vysloužit jiné označení než „Malé Benátky“. Původně se zde nacházela rybářská osada a svůj obchodní ráz si tato část Bamberku se svými hrázděnými středověkými domy zachovala dodnes. Typický středověký vzhled si zachovala i místní stará radnice zdobená bohatými freskami. Její vznik a vlastně i vznik celého umělého ostrova je opředen pověstmi. Biskup údajně nechtěl měšťanům dát k dispozici místo na výstavbu radnice, a tak se obyvatelé rozhodli vytvořit pro radnici umělý ostrov na řece Regnitz. Poslední historickou část Gärtnerstadt představují staré domy a dvorky zelinářů, kde se zelenina pěstuje i v současnosti.

Foto: Bamberg.info

Malé Benátky v Bavorsku

Bamberk nabízí ale mnohem víc než jen architektonické památky. Po celý rok se zde konají koncerty a festivaly vážné huby, ale na své si přijdou zejména milovníci piva. V samotném Bamberku se totiž nachází celkem devět pivovarů a spolu s dalšími šedesáti v nejbližším okolí produkují celkem přes 400 druhů piva. Pivovarské restaurace a výčepy tak potkáte opravdu na každém kroku. Co by člověk neměl vynechat, je místní pivní specialita – tzv. „nakuřované pivo“ (Rauchbier). Tento pivní skvost vznikl náhodou zhruba před čtyřmi sty lety chybou při zpracování ječmene. Dnes je z něj jedno z největších lákadel turistů.

Foto: DZT, G. Marth

Bamberská radnice

Pokud vám příběh města Bamberk něco připomíná, pak se nemýlíte. Bamberk bývá totiž často srovnáván s Prahou. Jeho poloha na zmíněných sedmi kopcích se nápadně podobá tomu, jak kdysi v dávných dobách vzniklo naše hlavní město. Most podobný tomu Karlovu, ani komplex rozlehlý jako Pražský hrad zde sice nenajdete, přece jen má Bamberk jen zhruba 70 tisíc obyvatel, ale rozhodně má co nabídnout. Ať už se rozhodnete pátrat po stopách středověké civilizace, obdivovat krásu památek různých architektonických slohů, zajít do muzea, na koncert, nebo navštívit pivní festival, rozhodně vás Bamberk nezklame.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám