Hlavní obsah

Do Braniborska za odpočinkem

Novinky, Německá turistická centrála/TMB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Udělejte něco pro tělo i duši. Uvolněte se. Zapomeňte na stres. Vyrazte na venkov. Nebo jen někam do tepla, když už je venku tak chladno. Spousta možností odpočinku čeká na návštěvníky v okolí německé metropole Berlína: v Braniborsku je totiž lázeňská tradice stará již téměř 300 let a za tu dobu se zde plně rozvinulo devět lázeňských měst.

Foto: Kur- und Gradiertherme Bad Wilsnack

Lázeňská a wellness turistika má v Braniborsku dlouhou tradici

Článek

Bad Saarow

Lázeňské středisko Bad Saarow se nachází v srdci přírody, a to zhruba hodinku jízdy východně od Berlína na břehu jezera Scharmützelsee. Zde se snoubí wellness, zdraví a příroda, jejíž krásu a nekonečnost si zde hosté vychutnávají plnými doušky. S výhledem na jezero Scharmützelsee máte jistotu, že se wellness stane zážitkem a prospěje i vašemu zdraví.

Foto: Therme Bad Saarow

Termální lázně v Bad Saarow

Jedinečnost zdejších procedur tkví v pouhých dvou léčivých přírodních zdrojích s přímo magickou silou: rašelině z oblasti Wierichwiesen a solance přímo z vlastního pramene Catharinenquelle. Těží z nich nejen ryze lázeňské procedury, ale také řada dalších wellness a uvolňovacích procedur. Léčivá solanka z pramene Catharinenquelle uvolňuje svaly a klouby, ulevuje i při chronických obtížích. Přírodní rašelina je zas nápomocna při léčbě bolestí kloubů, revmatických onemocněních či onemocněních páteře.

Foto: Therme Bad Saarow

Termální lázně v Bad Saarow

Lázeňské středisko Bad Saarow má ale ještě další trumf v rukávu. Už jen samotná poloha u jezera Scharmützelsee a ovzduší bohaté na minerály z něj činí ideální místo pro wellness pobyt.

Foto: Therme Bad Saarow

Termální lázně v Bad Saarow

Templin

O něco dále, v severní části spolkové země Braniborsko, se nachází další lázeňské městečko s názvem Templin. Zde jako by se člověk rázem ocitl v jiném světě. Zdejší lázně jsou vyhlášené vlastním přílivem a odlivem, vlnobitím, kanály s protiproudem… zkrátka místní ho začali nazývat takovým malým mořem Uckermarku. Tak se totiž tento kraj jmenuje.

Foto: Naturtherme Templin

Termální lázně Templin

Vaše namáhaná kůže se probudí k životu hned, jak se ponoříte do bazénku se solankou. Zvlášť vzrušující je pak vyrazit v zimě do venkovního bazénu. Pod vodou vám bude teplo a s hlavou čouhající do zimního chladu nad hladinou se budete moci kochat pohledem na jeskyni v umělém útesu, vodopád, gejzír a nechat se hýčkat masážními tryskami.

Foto: Naturtherme Templin

Termální lázně Templin

To pravé uvolnění pak přichází v sauně a přilehlých prostorách k odpočinku. Zde se hodí upozornit na pravidlo, s nímž člověk musí počítat ve všech saunách kdekoliv v celém Braniborsku: všechny jsou „textilfrei“, čili na plavky a ručníky zapomeňte.

Bad Wilsnack

V Bad Wilsnacku občas bývají hosté na pochybách, zda se ještě nacházejí na severozápadě Braniborska, nebo se nějakým záhadným způsobem teleportovali do Andalusie v jižním Španělsku. Zdejší lázeňské zařízení ji totiž každým coulem dokonale připomíná: dekorativní mramor, středomořské rostliny, teplé měkké tóny barev, pohodlná relaxační lehátka, azurově modrá vodní plocha a láska k detailu, to jsou základní předpoklady k tomu, aby se zde hosté cítili co nejlépe.

Foto: Kur- und Gradiertherme Bad Wilsnack

Termální lázně v Bad Wilsnack

Stejně jako u prvních zmíněných lázní i v Bad Wilsnacku mají provozovatelé lázní k dispozici vlastní pramen s vysokým podílem železa a jódu z hloubky 1018 m, o teplotě 39 stupňů Celsia a koncentraci minerálních solí 16 %. Tato solanka prospívá v zásadě celému tělu, zejména pozitivní vliv pak má na kůži, kterou zanechává příjemně hebkou a přispívá k její obnově. Pomáhá také při obtížích dýchacích cest, problémech s imunitním systémem a posiluje obranyschopnost organismu, především pak v zimním období.

Foto: Kur- und Gradiertherme Bad Wilsnack

Termální lázně v Bad Wilsnack

V lázeňském zařízení v Bad Wilsnacku nechybí ani kanál s protiproudem, jímž se hosté mohou nechat unášet, přičemž nad hladinou je udrží silná koncentrace solanky. Na zabudovaných masážních lehátkách pak lze za naprostého uvolnění přímo z vody sledovat oblohu.

Foto: Kur- und Gradiertherme Bad Wilsnack

Termální lázně v Bad Wilsnack

Bad Wilsnack má současně jako jedno z mála lázeňských měst v celém Německu jeden unikát: zařízení na získávání solí s vysokou koncentrací obsahu jódu. Solanka se pomalu přečerpá na vrchol stavby z větviček, po nichž se nechá stékat dolů. Soli se uchytí na větvích, částečně se do nich vsáknou a voda se odpaří. Celé toto zařízení má úctyhodné rozměry – je 55 metrů dlouhé a 7,5 metru vysoké. Kolem něj byl vytvořen park s posezením, kde lze plnými doušky dýchat zdravý, solí provoněný vzduch. V provozu je celoročně kromě období velkých mrazů a silného větru.

Lázně a wellness v Braniborsku

Související odkazy:

SaarowTherme: Kromě rašeliny a léčivého pramene nabízí zdejší wellness zóna i další služby jako aquafit, nejrůznější zábaly, shiatsu nebo kalciovou koupel. Více zde.

Naturtherme Templin: Informace o veškerých službách lázní Templin najdete zde.

Kristall- und Gradiertherme Bad Wilsnack: Vše o unikátních lázních ve středomořském stylu najdete zde.

Více turistických informací o regionu okolo Berlína najdete na www.brandenburg-tourism.com

Dovolená v Německu:

Inspirujte se na www.germany.travel a objevte cíl Vaší příští dovolené či výletu!

Láká Vás dovolená v přírodě? Zkuste tento praktický vyhledávač ideálního místa pro dovolenou přesně dle Vašich představ.

Výběr článků

Načítám