Hlavní obsah

Dortmund – kde se vařila ocel, teče chutné pivo

Novinky, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dortmundské a jejich město poznamenala tvrdá dřina. Ocel, uhlí a pivo proslavily Dortmund po celém světě. Dnes tu však již žádní horníci nefárají, i oheň ve vysokých pecích vyhasl. Za starými časy však ještě opona nespadla definitivně – monumenty někdejší průmyslové výroby dostaly novou náplň práce: jsou památníkem, muzeem a jevištěm v jedné osobě.

Foto: Walter Fischer

Malí návštěvníci se zde na chvíli mohou proměnit v horníky.

Článek

Ve znamení oceli

Dortmund se rozvíjel ve znamení ocelářského průmyslu, a přesto dokázal včas zareagovat na varovné znamení času – v ekonomice, zábavě i kultuře. Kultura je také katalyzátorem nového Dortmundu, který je dnes synonymem hudby a nové životní kultury a zasazuje se o rozvoj umění a tvůrčího ducha. Tento fakt podtrhla i skvělá role, kterou Dortmund sehrál v roce 2010, kdy žezlo hlavního kulturního města Evropy převzalo Porúří.

Foto: Hans Jürgen Landes

Letecký pohled na město

Minulost v novém hávu přitom přiblížila i atraktivní expozice v Hoeschově muzeu „Ocelárna – zážitek ve 3D“. Divák se ocitá ve virtuálním světě ocelářského závodu gigantických rozměrů.

Foto: Peter Kocbeck, Hoesch Museum

Ocelárna Hösch Museum nabízí 3D zážitek

S fascinujícími aspekty dějin těžkého průmyslu seznamuje i koksárna Hansa, ve které se výroba zastavila v roce 1992 a která je dnes součástí naučné stezky „Příroda a technika“.

Foto: Karlheinz Jardner, Kokerei Hansa

Fascinující je i koksárna Hansa

Cesta vede nejprve do nejvyšších pater uhelné věže a odtud do srdce koksárny, kde se kdysi v žáru více než 1000 °C pálilo černé uhlí na koks. Zvláštní kouzlo této průmyslově-technické památky spočívá v úzkém soužití nové architektury, staré techniky a přírody, která se sem polehoučku a potichoučku vrací.

Na pivo do Dortmundu

Dalším kamenem mozaiky dortmundské identity je pivovarské muzeum. Výstava ve strojovně pivovaru Hansa z roku 1912 a přilehlé výrobní hale seznamuje s dějinami dortmundského pivovarnictví od středověku dodnes.

Foto: Ruhr Tourismus GmbH

Muzeum pivovarnictví se věnuje zlatavému moku

Jejím těžištěm je přitom období industrializace 19. a 20. století, zejména pak 50. až 70. léta 20. století, kdy byl Dortmund něco jako „hlavní pivní město“ Evropy.

Kulturní tvář

Dortmund však zdaleka není jen městem piva a průmyslové minulosti, jak dokládají Opera, Činohra, Divadlo pro děti a mládež, nově vybudovaná Dětská opera, muzea Ostwall a Adlerturm, Dortmundská filharmonie či domicil, jenž je první adresou v Porúří, co se týče jazzu, světové hudby a avantgardy.

Foto: Dortmund Tourismus Service

Divadlo nabízí klasické i moderní kusy

Na Starém náměstí, v Krügerově pasáži či ulici Westenhellweg přímo v centru města, jakož i na třídě Kampstraße a ve čtvrti Brückstraßenviertel se můžete oddávat ryzímu potěšení z nákupů v obchodech všeho druhu – od netradičních po noblesní.

A koho nákupy znaví, ten si v bezpočtu kaváren, restaurací a hospůdek v centru města vždycky nějaké to místečko na sklenku ušlechtilého dortmundského piva najde.

Příroda, kde by ji člověk nečekal

Předsudky, že jsou oblast Ruhrgebiet a s ním i samotný Dortmund šedivé, nejsou správné: skoro polovinu plochy města totiž tvoří parky, lesy, pole a louky. I v samotném centru města se nacházejí zelené oázy. Pokud mají běžci dostatek sil, mohou se dostat až do Hesenska.

Foto: Hans Jürgen Landes

Westfalenpark je opravdu rozlehlý

Také v parcích je mnoho možností, jak si užít aktivity v přírodě – šlapadla, minigolf nebo lezení po skalách. Pokud potřebujete vypnout a užít si chvilku nerušeného klidu a odpočinku, pak jsou zdejší parky ideálním místem pro piknik s přáteli.  Možností nabízí Dortmund nespočet, stačí si jen vybrat.

Tipy na cestu: Dortmund

Dortmund leží ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko a se svými téměř 600.000 obyvateli je největším městem v regionu.

Dostupnost: do Kolína můžete využít přímé lety Germanwings a odtud se pak můžete pohodlně přemístit vlaky DB Bahn.

Více i turistické zemi Německo

Více o Dortmundu

Výběr článků

Načítám