Hlavní obsah

Řecký Chios: všudypřítomná vůně jasmínu a nejchutnější citrusy v Evropě

Jen sedm kilometrů dělí řecký ostrov Chios od tureckého pobřeží. Z řecké pláže tak s trochou nadsázky turisté koukají Turkům „do kuchyně“. Rozlohou mu patří mezi řeckými ostrovy až páté místo, ale jak s úsměvem říkají místní: „Krásné pláže, příroda a památky z něj dělají jasnou jedničku!“ Místní vzduch díky všudypřítomnému jasmínu po většinu roku navíc opojně voní. Není divu, že Chios byl „láskou na první nádech“ i pro slavného Homéra.

Článek

Od prosluněných pláží a známého romantického zákoutí čtyř větrných mlýnů v moři barvy azura turisty z Čech dělí jen dvě a půl hodiny letu. Navíc se místní letiště může pochlubit raritou. „Letiště na ostrově Chios patří mezi ty s nejkratší možnou přistávací dráhou 1500m,“ prozrazuje personál. Po výstupu z letadla plíce okamžitě plní horký vzduch a tělo zkřehlé díky klimatizaci z letadla zahřívají sluneční paprsky řeckého slunce. „Nádhera,“vzdychne blaženě velká část turistů.

Nevadí, že celou noc nespali, ať už díky cestovní horečce, nebo kvůli brzkému odletu. Slunce nabíjí energií. A to řecké zejména. „Kouzlo ostrova tkví nejen v historických památkách, ale i v nedotčené přírodě,“ shodují se ti, kteří už Chios navštívili. Scenerie zátok Agia Ermioni a Agia Fotia se světlými oblázkovými plážemi, stejně jako zátoky Elinda a Trachili přitahují jak milovníky přírody, tak zájemce o vodní radovánky. Perlou jihu ostrova je potom pláž z černých oblázků Emporios.

Masticha – když strom zapláče

Zvláštností Chiosu je produkce mastichy – pryskyřice známé také pod označením mastix. Řečík lentišek, což je strom, který ji produkuje, sice roste v celém Středomoří, ale pryskyřici, které se dostalo i ochrany od EU, produkuje už od středověku pouze jižní část ostrova Chios. „V průběhu června se průzračná tekutina postupně přeměňuje na bílé krystaly,“ vysvětluje jeden z místních, „když budete mít možnost, neváhejte ochutnat! Nejen, že má zvláštní chuť, ale navíc pomáhá při trávení a snižuje cholesterol.“

Škála jejího využití je ovšem mnohem širší - od karamel, přes žvýkačky, ouzo, zmrzlinu až po zubní pastu a kosmetické přípravky jako jsou mýdla nebo tělová mléka. Ti, kteří chtějí vidět produkci mastichy na vlastní oči, vyrážejí nejčastěji na jih ostrova do vesnic zvaných Mastichochoria . Největší dochovanou vesnicí je Pyrgi, kde turisty často příjemně překvapí barevně zdobené fasády. Pokud si ale myslíte, že si fasádní výzdobou, které se říká xysta, může dům vyzdobit každý, tak se pletete. „Takto zkrášlit dům si mohou podle nepsaného zákona pouze lidé, kteří z Pyrgi pocházejí,“ upozorňuje jeden z domorodců.

Masticha a výrobky z ní jsou i nejčastějšími suvenýry, které turisté z Chiosu vozí. Přímo v Pyrgi je obchůdek pojmenovaný Marianna. Příjemný personál vás nechá některé z nabízených výrobků dokonce i ochutnat, kosmetiku vyzkoušet na vlastní kůži. A pokud vás prohlídka Pyrgi příliš unavila, není nic příjemnějšího než se usadit na náměstí do některé z vyhlášených kaváren, dát si ledovou kávu frappe a pozorovat místní kolorit.

Dotyk skutečného Řecka

Zatímco spousta řeckých ostrovů je v tuto dobu už silně ovlivněná cestovním ruchem a zvyklostmi turistů, Chios si stále drží svou původní tvář. Tady stále ještě máte pocit, že se dotýkáte skutečného Řecka. „Když vyjedete do vesniček na jihu či severu, cítíte tu atmosféru klidu a pohody. Máte chuť si sednout s místními pány na kafíčko a oddat se nicnedělání nebo začít filozofovat o životě,“ říká s úsměvem a trochou nadsázky dlouholetý delegát.

Chios ale není jen masticha, pláže a středověké vesničky. Pár kilometrů od hlavního města leží nížina Kampos. „Janované, kteří ostrov vlastnili od 14. století, zjistili, že v Kampu jsou velmi příhodné podmínky pro pěstování citrusů,“ říká delegát a vzápětí dodává: „Postupem času se citrusy z Kampu proslavily po celé Evropě.“ Citrusové háje jsou schované za zdmi, které chrání stromy nejen proti zlodějům, ale také vytvářejí příznivé mikroklima. Navíc je ve stínu citrusovníků rozeseto asi 300 aristokratických vil a řada menších domů.

Po Chiosu na kole

Kampos se dá projet autem nebo na motorce. „Největší zážitek ale je projet si ho na kole,“ shodují se znalci. Na něm má každý dostatek času vnímat romantická zákoutí, kamenné kostely, může nakouknout do zahrad i citrusových hájů. V jedné z vil je dokonce i muzeum citrusů a o občerstvení se postará obsluha v místní kavárně. Turisté si tu můžou dát čerstvý mandarinkový džus nebo pomerančový koláč a ti, kteří ještě nemají citrusů dost, můžou pozorovat, jak se vyrábí lukuma - želé obalené v cukru nebo v kakau.

To se dá koupit a často neslouží jen jako chutný suvenýr pro přátele, ale i jako milá vzpomínka na letní dovolenou na ostrově vůní – řeckém Chiosu.

KAM NA VÝLET?
Pevnost Anavatos Řeckou pevnost Anavatos z dálky téměř nepostřehnete. Pevnost byla postavena na vrchu kopce v centrální části ostrova a pokud na ní turisté nejsou upozornění, velmi snadno ji přehlédnou. Tak dobře splývá s kopcem.
Pláž Emporios Perlou jihu ostrova je pláž Emporios. Čekáte klasickou pláž s jemným světlým pískem? Omyl! Emporios se může pyšnit povrchem z černých lávových oblázků, který z ní dělá naprosto unikátní místo pro strávení příjemných chvil.
Město ChiosCentrem ostrova je městečko Chios (občas nazývané Chora). Přístavní město s hradní čtvrtí a typickými úzkými uličkami s obchůdky je téměř povinnou zastávkou všech turistů, kteří na Chios dorazí

Související články:

V rubrice Léto u moře jsme nedávno psali také o Makarské riviéře a Bulharsku. Přehled všech vydaných článků naleznete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Řecka

Cestovní kancelář ALEX, specialista na letní dovolenou v zemích Řecko, Turecko, Tunisko, Egypt atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Řecko

Studia Vasilikos leží jen 150 metrů od oblázkové pláže v klidné části střediska Agia Fotini. Z příjemných studií s výhledem na moře je to jen pár kroků do řeckých taveren, které lemují pláž.

Tento příjemný hotel se nachází na písečné pláži oblíbeného letoviska Karfasu. Nabízí kompletní služby a komfort, které potřebujete pro únik z každodenního života. Písečná pláž s pozvolným vstupem patří k nejhezčím na ostrově.

Z hotelu Emporios Bay je to kousek na slavnou pláž z černých lávových oblázků. Letovisko Emporio nabízí klid. Slunit se je možné u hotelového bazénu nebo v rozlehlé zahradě.

Autor: Lucie Štěrbová & CK ALEX

Anketa

Kam byste vyrazili do Řecka na dovolenou?
Na ostrov Thassos
7,5 %
Na Santorini
37,7 %
Na Krétu
18 %
Do oblasti Athén za památkami
3,6 %
Na ostrov Chios
24,7 %
Řecko mě neláká
8,5 %
Celkem hlasovalo 494 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám