Hlavní obsah

Letovisko Playa del Este: Krčí se ve stínu Varadera a mají tu jediný fastfood na Kubě

Američtí váleční zajatci ve vězení Guantánamo, jediná restaurace McDonald’s v zemi, ale také báječné pláže s prvotřídním servisem, podmanivá salsa nebo muzeum rumové rodiny Bacardi ve městě Santiago. To vše a mnoho dalšího nabízí Playa del Este, půvabný kout Karibského moře.

Foto: U.S. federal government

Varadero – vlajková loď kubánských pláží

Článek

Playa del Este neboli Východní pláž se tak trochu krčí ve stínu slavného Varadera, ačkoli se může pochlubit stejně dobrými podmínkami. Ve Varaderu na severu se sice vyhřívali mafián Al Capone a další američtí boháči, po Playa del Este ale kráčela historie. Nedaleké Santiago de Cuba totiž sloužilo jako základna skupiny Fidela Castra během socialistické revoluce.

Ano, v roce 1953 po této krajině chodili Fidel a Raúl Castrovi s Che Guevarou a spřádali plány na převrat, který toho roku také uskutečnili. To vše v kulisách koloniálních památek, které Santiagu na konci osmdesátých let dvacátého století pomohly k zařazení na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Cukr, káva, limonáda, čaj? Ne, bacardi!
Rum je v Karibiku velmi populární. Milují ho na blízké Jamajce, ten nejvyhlášenější se ale vyrábí na Kubě. V Santiagu de Cuba má svůj domov bacardi, jeden z nejslavnějších nápojů tohoto druhu na světě. Společnost už ale dávno nevyrábí ve skromné továrničce jen rum, dnes na čtyřech kontinentech zaměstnává více než šest tisícovek lidí a pod její značkou se ke konzumentům dostává například i martini nebo whisky.

Balkón, na kterém nestála Julie, ale slavný revolucionář

K těm největším perlám města patří pevnost San Pedro de la Roca nebo balkón městské radnice. Z něj totiž 1. ledna před 55 lety přednesl Fidel Castro památnou řeč, při níž oznámil vítězství revoluce na ostrově. Ještě teď tam dýchá duch dějin.

Foto: ESO travel

Kubánské vnitrozemí.

Ale nejen slavná historie a působivé památky poutají v okolí východních pláží pozornost. Svět také sleduje americkou základnu s věznicí Guantánamo, umístěnou u pobřeží několik kilometrů od stejnojmenného města.

Tohle opevnění vzniklo těsně před koncem devatenáctého století a už roku 1903 ho Kubánci začali pronajímat Američanům. Po vítězství revoluce pro přítomnost amerických vojáků sice Castrův režim neměl valné pochopení, Američané tam ovšem zůstali dodnes a vybudovali si kus Spojených států na rudé Kubě. Na Guantánamu si tak mohou vychutnat hamburgery z restaurace McDonald’s, jediné na celém ostrově.

Foto: ESO travel

Při salse se můžete i pěkně ohnout, většinou ale u tanců z míst,kam byli dováženi afričtí otroci, dominuje vzpřímená poloha těla. Prý jde o důsledek zvyku nošení různých předmětů na hlavě.

Playa del Este mate názvem – najdeme ji na dvou místech

Tím hlavním jsou ale samotné rozžhavené písky Playa del Este. Právě teď, v lednu, začíná srážkově nejpříznivější období, které trvá až do dubna. Rozebírat teploty vzduchu nemá příliš význam, celý rok totiž dosahují velmi příjemných hodnot a i v chladnějších pasážích roku se mohou šplhat hodně vysoko nad dvacet, ba i k třicítce. Do toho speciality z čerstvých mořských plodů a možnost zkombinovat plážový odpočinek s poznáváním zajímavých míst vnitrozemí a pobyt na Kubě nemá chybu.

Ještě přitažlivější jsou však podobně se jmenující Playas del Este (nebo také Havana del Este) vzdálené jen asi půl hodiny cesty od Havany, středobodu země a místě, podle něhož se jmenují slavné doutníky i značka rumu.

Foto: U.S. federal government

Při potápění u kubánských břehů je rozhodně co natáčet.

Pokud byste se chtěli podívat do Karibiku a bojíte se, že kromě pláží tamní ostrovy nenabízejí nic zajímavého, na Kubě můžete být klidní. Třeba zmíněné Santiago patří ke kulturním centrům země – narodil se v něm například Eliades Ochoa, interpret písně Chan Chan, která zahajuje ve světě velmi ceněné album Buena Vista Social Club, výkladní skříň kubánské hudby.

Havana zase nabízí ojedinělý pohled na stará americká auta. Není ale jisté, jak dlouho se budou po ulicích hlavního města prohánět, neboť Kubánci nově nemusejí vládu žádat o povolení nákupu nového auta.

Inzertní sdělení: Užijte si exotickou dovolenou na Kubě!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Kubu:

Luxusní hotely s prvotřídním servisem i cenově výhodná ubytovací zařízení pro turisty, kteří chtějí poznat proslavené pláže Varadero a přitom ušetřit.

Esmeralda nebo Santa Maria nejsou jen postavy z amerických telenovel, ale kubánské pláže s bílými písky a možností užít si opalování i uprostřed zimy.

Seznamte se s architekturou koloniální Havany a Trinidadu, spatřete jedinečné přírodní krásy oblasti Viňales a pohoří Sierra del Escambray – během poznávacího zájezdu po Kubě.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o největších gastroúletech světa, o plážové dovolené v Keni nebo také o masážích v domorodé chýši. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Plánujete v roce 2014 snížení výdajů na dovolené?
Ne
37,7 %
Ano
54,5 %
Ještě nevím
7,8 %
Celkem hlasovalo 167 čtenářů.

Kubánská kuchyně

Co vlastně lidé na Kubě jedí? Doutníky a rum se sice vyrábějí na ostrově ve vysoké kvalitě, to však nikoho nezasytí. Mnohem více výživy poskytují četné druhy ovoce vyskytujícího se na ostrově. Ovoce se často využívá i v kuchyni, především ananas, kokos, divoké banány nebo grepy.

K tradičním jídlům patří třeba arroz morro, směs rýže, fazolí a zeleniny. Dále například polomilla steak – smažené vepřové maso podávané s cibulí, petrželí a černými fazolemi. Vzhledem k poloze státu se nabízí hojné využití mořských ryb a korýšů, oblíbení jsou humři, jako příloha se podává nejčastěji rýže nebo některý ze tří druhů místních brambor.

Co se pití týká, Kuba nabízí opravdu pestrý výběr. Pije se tu velmi silná káva, kokosové mléko, kdo chce něco ostřejšího, ten si dá cuba libre, daiquiri či mojito. V menších městech a vesnicích určitě uvidíte grepovou šťávu s medem a rumem.

Chcete-li za jídlo co nejvíce ušetřit, zalezte si před odletem na dva týdny do solária a naučte se plynně španělsky. V obchodech totiž existují dvojí ceny: pro Kubánce a pro turisty.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám