Hlavní obsah

Perla Tichomoří: Samoa ukrývá pirátské poklady i nejkrásnější „koupaliště” planety

Kde se nachází lstivý pirát John Silver, tam lze čekat nějaký poklad, to je bez debat. Na Samoe mají Silver a jeho tvůrce dokonce muzeum a pokladů zde najdeme spoustu. Hlavně těch přírodních, jako jsou nejkrásnější přírodní bazén světa nebo místo, kde ananasy létají vysoko nad zem. Podívejte se do země polynéských krásek a exotických tradic – na Samou!

Foto: Bigstock.com

V Tichomoří se velmi těžko hledá ostrov, který by nepřipomínal ráj.

Článek

Abychom si udělali představu, kde se vlastně pohybujeme – Samoa je souostroví v Polynésii asi tak na půli cesty z Havaje na Nový Zéland. Necelých 1200 km jihovýchodně odsud se nachází Fidži, pokud se stejným směrem vydáme ještě dále, dostaneme se po 4000 km do nejbližšího velkého přístavu v Austrálii – do Brisbane.

Od průmyslových továren a velkoměstského shonu je to sem tedy pěkný kus cesty.

Do samojských ostrovů se kdysi zamiloval skotský spisovatel Robert Louis Stevenson, autor slavného románu „Ostrov pokladů“. Některé poklady, především ty přírodní, Samoa ukrývá dodnes. Které to jsou?

Foto: Bigstock.com

Výhled na samojské pobřeží. To není špatné posezení, že?

Nejkrásnější přírodní bazén světa se jmenuje To Sua

Co vlastně v této zemi najdeme? Především dva hlavní ostrovy, které tvoří většinu její plošné výměry. Ten rozlehlejší se jmenuje Savai’i, ale větší popularitu si vysloužil Upolu. Především díky nejoblíbenější přírodní atrakci v zemi – propadlině To Sua. Objevíme ji u pobřeží na jihovýchodě ostrova.

Foto: www.esotravel.cz

Takto vypadá nejkrásnější přírodní bazén světa z výšky 30 metrů.

Podle cestovatelských anket jde o nejkrásnější „přírodní bazén“ na celém světě. Jen si to představte: postavíte se na vyvýšené místo, ze kterého vidíte na zelený prales kolem, kousek od vás šumí moře na jižním pobřeží Upolu. A pak se podíváte dolů na tu čisťounkou nádheru, k níž se dá sejít a vykoupat se v ní. Prostě sen!

Foto: Bigstock.com

A hop! Křišťálově čistá voda samojského jezírka přímo láká ke koupání.

Velké bohatství má Samoa také v četných vodopádech. Několik desítek metrů dlouhé sloupce vody se prořezávají zalesněnou krajinou a přes skalnatý sráz padají do průzračného jezírka dole. Tento výjev se dá spatřit na mnoha místech v zemi, nejpůsobivěji vypadá u vodopádu Sopoaga na Upolu.

Ten úplně nejvyšší vodopád se ale jmenuje Sinaloa a najdeme ho na ostrově Savai’i. Od horní hrany k hladině dole měří proud vody 220 m. Než se voda dostane dolů, vyprodukuje při této výšce pěkný hukot.

Cesta kolem světa přes Samou
Cesta kolem světa za 25 dnů startuje 24. března 2016, začíná na pražském letišti a vede i přes Samou. Její účastníci zde poznají originální zvyky Polynésanů a budou se moci podívat i k jezírku na dně propadliny To Sua a na vodopád Sopoanga.
Foto: Plenz (Wikimedia Commons)

Sopoaga. Vyšší vodopád na Samoe není.

Kde ananasy létají do nebes?

Na moment se přesuneme z Upolu na větší z hlavních ostrovů – Savai’i. Na jeho pobřeží se totiž nachází místo zvané Alofa’aga. Jde o oblast na pobřeží, kde do kamenného podloží zejí díry vymleté vodou. To zní celkem normálně, ale když pak začnou do vzduchu tryskat gejzíry vody, které patří k nejvyšším na světě, tak vás to rychle vtáhne do „hry”.

Ono se tímto jevem dá totiž hodně dobře zabavit. Nejen že jsou takto vidět velmi poutavé scény s netradičním přírodním jevem, turisté si je ještě zpestřují ananasy. Jak? Do jedné z jam vsunou ananas a pak už se jen čeká, až voda vyprskne a ovoce vylétne do vzduchu. Zdejší nejvyšší gejzíry tryskají až do 30 metrů, takže ananasová show se odehrává ve velké výšce.

Foto: Bigstock.com

Trochu menší, ale o to kouzelnější – vodopád na ostrově Upolu.

Ostrov, na kterém dodnes najdeme piráty

Ale teď zase zpět na zelený ostrov Upolu. Konkrétně do jeho hlavního města. Tady mají památky na člověka, kterému ostrovy učarovaly tak, že tu nějaký čas pobýval a zdejší krajina ho částečně inspirovala k napsání některých románů a povídek. Řeč je o Robertu Louisi Stevensonovi, autorovi románu „Ostrov pokladů“.

Stevenson má v hlavním městě Apia muzeum. V něm se návštěvníci přenášejí do světa zámořských plaveb, exotických ostrovů a pirátů v čele s obávaným Johnem Silverem, klapajícím dřevěnou nohou o podlahu. Mimochodem, Stevenson se neproslavil jen pirátskými romány jako „Ostrov pokladů“ nebo historickými jako „Černý šíp“, ale například i dílem z úplně jiného soudku – „Podivným případem dr. Jekylla a pana Hyda“.

O Samoe a dalších perlách Tichomoří čtěte také zde:

Luxusním letadlem do míst, kde tetují žraločím zubem

V Apii mají také vesničku, v níž se dodnes dodržují starodávné samojské tradice. Nejde jen o maorský tanec haka, který předvádějí ragbisté Samoy, Nového Zélandu nebo Tongy před zápasy. Ukazují tu i přípravu běžných samojských pokrmů, které pak návštěvníci mohou ochutnat.

K originálním zdejším obyčejům patří i tetování kančím nebo žraločím zubem. Takto se většinou kreslí na plochu od pasu ke kolenům. Kdo by nevydržel bolest, která rituál provází, a průběh tetování přerušil, ten uvrhne hanbu na celou rodinu.

Foto: Bigstock.com

Apia je největší město na Samoe. Žádné uspěchané město ale nečekejte – jde o poklidný přístav s možností poznat atmosféru polynéských tradic a života rybářů.

Samoa je zkrátka exotická země, která překvapuje mnoha nádhernými zákoutími i netradičními zvyky. Na jaře ji mají možnost poznat i Češi a Slováci, kteří se vydají na cestu kolem světa. Mezi zastávkami na Havaji a v Austrálii se účastníci pětadvacetidenní pouti dostanou na tři dny i na samojské Upolu. Poznají největší zdejší přírodní krásy, přespí v nejpřepychovějších hotelech a poté je boeing s interiérem upraveným ve stylu luxusních letadel s pohodlnými křesly přepraví do Sydney. Zbývají nám dvě věci – závidět, nebo se k nim přidat.

O jiné lokalitě na trase Cesty kolem světa 2016 čtěte v článku Tikal je město ukryté v pralese. Kdo ho vylidnil? Sucho, nebo mimozemšťané?

Inzertní sdělení: Vydejte se do Tichomoří!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky jedinečných poznávacích zájezdů:

Samojský ostrov Upolu je jednou ze zastávek Cesty kolem světa, která z Prahy odstartuje v březnu 2016. Nebude to obyčejná cesta! Pasažéři poletí soukromým leteckým speciálem, bydlet budou v nejlepších hotelech planety a za 25 dnů stihnou navštívit a poznat hned 10 destinací.

Mezi zastávky patří karibské ostrůvky, tajemné město Tikal, nádherná Havaj, Japonsko, Sydney, ale i pohádkové Maledivy.

Míst je pouze 64 a kvapem mizí! Poleťte s námi - na nejlepší dovolenou vašeho života!

Vydejte se s námi do Polynésie a Melanésie. Prožijte téměř tři týdny na nejkrásnějších plážích světa a poznejte tamní kulturu. Podíváte se na zbytky lodi Bounty, budete šnorchlovat a obědvat na pláži. To vše s českým průvodcem.

Čtěte dále:

Přečtěte si o tom, jaký vztah má prohibice a americké Údolí monumentů, dále o místech, kde mají v zimě léto, nebo o newyorském metru. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Jak nejčastěji cestujete na dovolenou?
letadlem
33,2 %
autem
15,2 %
autobusem nebo vlakem
4,3 %
lodí
0,9 %
pěšky
0,9 %
prstem po mapě
45,5 %
Celkem hlasovalo 328 čtenářů.

Základní informace o Samoe

Do roku 1997 jsme tuto polynéskou zemi znali jako Západní Samou, od té doby se jmenuje Nezávislý stát Samoa, zkráceně Samoa. Co o ní můžeme dál vědět?

Rozloha: 2831 km2

Počet obyvatel: 194 000

Hlavní město: Apia (34 000 obyvatel)

Převažující náboženství: křesťanství (99 % obyvatelstva)

Měna: samojská tala (k 30. 9. 2015 se za jednu talu platilo 9,15 českými korunami)

Úřední a často používané jazyky: angličtina a samojština

Nejvyšší hora: Silisili (1858 m n. m.)

Vízová povinnost pro obyvatele ČR: pro krátkodobý turistický pobyt do 90 dnů nemusí mít občané České republiky žádné vízum.

Povinná očkování: žádná, zdravotní péče v Samoe je na velmi dobré úrovni, především v hlavním městě; doporučuje se časté používání repelentů proti moskytům

Doprava: nejjednodušeji se na Samou cestuje přes letiště v novozélandském Aucklandu nebo přes Fidži

Časové pásmo: +13

Národní internetová přípona: ws

Pro získání bližších informací se podívejte na stránky ministerstva zahraničí do sekce o cestování na Samou

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám