Hlavní obsah

Nej místa Brazílie: Poznejte dálnici duchů, Ďáblův chřtán i korzo krásných žen

Pláž Copacabana, legendární fotbalový stadión Maracaná nebo hučící vodopády Iguazu, které prý ukrývají vstup do pekla. Přidejte k tomu sochu Ježíše, která se tyčí nad městem Rio de Janiero, a nekonečnou Amazonii a máte pohromadě největší taháky Brazílie. Myslíte si, že o nich víte všechno? Tenhle článek vás přesvědčí o tom, že rozhodně ne – a že jsou v Brazílii i další místa, která stojí za poznání.

Foto: Martin St-Amant - Wikipedia (licence CC-BY-SA-3.0)

Iguazu - podle mnoha cestovatelských anket jeden z deseti nejkrásnějších vodopádů na zeměkouli.

Článek

Samba, fotbal a krásné ženy. Tenhle trojboj je pro Brazílii typický. My vám ho nabídneme nejen v podobě textu, ale i na fotografiích. Nepřipojit fotografie by totiž byl vizuální hřích.

Dálnice duchů, která vede napříč pralesem

Myslíte si, že bývá vynaloženo až příliš mnoho finančních prostředků na stavbu českých dálnic? Ve světě existují i větší „experti“. Například v Brazílii postavili v sedmdesátých letech dálnici, na kterou padlo v přepočtu necelých šest miliard korun. Jedná se o cestu spojující města Manaus a Porto Velo.

Foto: Immelman284 Wikimedia Commons)

Soutok řek dvou barev u města Manaus.

Jde o legendární dálnici BR319, kterou mimo jiné nedávno projela skupinka českých dobrodruhů v trabantech. Na cestě je doprovázel slovenský motorkář a polští kolegové v neméně archaickém Fiatu 126, známém všeobecně jako „maluch“.

Skupina musela projet územím mezi velkými řekami Rio Madeira a Rio Solimoes, jak Brazilci říkají hornímu toku Amazonky. Když v období dešťů začnou zuřit jejich přítoky a ramena, je na silnici pěkně horko. Tedy pardon – mokro. To je také důvod, proč cesta vypadá jako rozbombardovaný tankodrom.

BR319 – kam se na ni hrabe D1
Dálnici BR319 vybudovali Brazilci v letech 1972 a 1973. Původním záměrem bylo spojit prostřednictvím dálnice deštným pralesem západobrazilské Porto Velo s městem Manaus v Amazonii. To se ovšem kvůli přírodním podmínkám jaksi nepovedlo. Dnes po ní skoro nikdo nejezdí, podél cesty a pod mostem lze natrefit na vraky zničených aut, takže vypadá jako jakási dálnice duchů.

Celkem silnice v době dobudování měřila 877 km. Tolik už ovšem dávno neměří. Stačilo několik období dešťů a některé její části voda úplně odnesla nebo výrazně narušila. V osmdesátých letech se na nejvyšších místech spřádaly plány, jak ji rekonstruovat. Projekt by si ale vyžádal ohromné náklady, takže z toho sešlo.

Foto: Ben Sutherland (Flickr.com)

Voda rozdrobila asfalt BR319 na padrť a zbytky zničené dálnice postupně pohlcuje vegetace.

Copacabana – čtyři kilometry písku a ženské krásy

Když se řekne socha, většině lidí na světě se mezi prvními vybaví newyorská socha Svobody. Stejnou pozici mezi plážemi má Copacabana ve městě Rio de Janeiro. Její sláva jí také dobře vydělává. Podle ukazatele Human Development Index udávajícího životní úroveň obyvatel slavných světových lokalit patří oblast okolo pláže do nejlepší světové dvacítky.

A z čeho vlastně Copacabana bohatne? Z celoročně dobrých podmínek a skvělého servisu na čtyřech kilometrech pláže, která se stala pojmem. Pláž láká mimo jiné tím, že se na ní v historii často objevovaly žhavé módní novinky. Například zde a na nedaleké pláži Ipanema nosily opalující se dámy jako jedny z prvních na světě bikiny.

Foto: chensiyuan (Wikimedia Commons)

Když budete do křížovky potřebovat brazilskou pláž na deset, Copacabana je jasná volba.

Foto: Jorge Lascár (Flickr.com)

Děti si na pláži Copacabana staví krásné hrady z písku. Tohle ale nepostavil žádný špunt, jde o dílo profesionála vytvořené během uměleckého festivalu v roce 2008.

Když celé město tančí sambu

Velkým plus Copacabany je i to, že se nachází ve městě Rio de Janeiro v blízkosti dalších velkých atrakcí. Za tu možná nejslavnější můžeme označit proslulý karneval. Ten má tradici sahající až do roku 1723 (dnešní podobu má ale až od roku 1850). Jeho termín je pohyblivý – koná se vždy šest dnů od pátku do středy ve druhé polovině února nebo na začátku března.

Foto: Rèveillon 2013 (Wikimedia Commons)

Strávit silvestrovské oslavy v Riu je čím dál populárnější.

Stovky škol samby v celé Brazílii připravují tanečnice a tanečníky na tento svátek. A dělají to dobře. Jejich absolventi se v únoru předvádějí v pestrobarevných kostýmech s péry, gigantickými vlečkami a dalšími extravagantními prvky nejen na speciálním „sambadromu“ v centru Ria, ale i na méně oficiálních menších karnevalových slavnostech, například u pláže Ipanema.

Foto: Carnaval.com Studios (Wikimedia Commons - CC BY 2.0)

Šedivý kostýmek na nikom na karnevalu asi nenajdete.

Architektonické kolosy: Ježíš a stadión Maracaná

Brazílie má v oblastech architektury a umění slušné renomé. Jejími vlajkovými loděmi jsou dvě památky, které si turisté hojně fotografují. Především sochu Ježíše Vykupitele. Třicet metrů vysoká socha na osmimetrovém piedestalu vypadá ještě impozantněji než její míry, protože na město shlíží ze sedmisetmetrového vršku Corcovada.

Foto: chensiyuan (Wikimedia Commons)

Jeden z typických obrázků Ria.

Aby o ni návštěvníci Ria nepřišli ani za šera, osvětluje sochu po setmění baterie silných světel, díky nimž je vidět z velké dálky. A od ní je zase vidět Cukrová homole, další z ikonických míst Ria. Mimochodem mezi slavná místa města patří rozhodně i stadión Maracaná. Pro fotbalové fanoušky je to obrovský pojem. Dlouho totiž byl největším fotbalovým stadiónem na světě. Vždyť na něj také 16. června 1950 přišlo 199 850 fanoušků. Dnes má „jen“ 78 tisíc míst, jelikož na moderních stadiónech všechna místa k stání nahradily sedačky. Přesto jde stále o jeden z největších fotbalových svatostánků světa.

Vodopády Iguazu: Nepřihořívá. Samá voda!

A jeden z nejslavnějších vodopádových systémů světa je i Iguazu. Tvoří ho kolem 270 vodopádů a přezdívá se mu Ďáblův chřtán. Podle legendy vytvořil prohlubeň, do níž se valí proudy vody skoro ze všech stran, jeden z bohů, který se rozhněval na soka v lásce a svou milou. Geologové mají ale na vznik téhle památky úplně jiný názor.

To ovšem většinu turistů, kteří do místa přijíždějí, zase až tolik nezajímá. Podstatné je, jak kolos s vodou valící se dolů působí na smysly. Nutno říci, že impozantně. Vždyť za necelé dvě vteřiny tu prosviští voda o objemu třeboňského rybníka Svět. Ta pak zásobuje velkou elektrárnu kousek dál po proudu.

Foto: Maayan2007 (Pixabay.com - licence Public Domain)

Slibují vám cestovky před zájezdem do Ria hory, doly? Nelžou. Vrchy a údolí obklopují celý přístav.

Brazílie má zajímavých míst pochopitelně mnohem více, vždyť jde nejen o pátou nejlidnatější, ale i pátou největší zemi světa co do rozlohy. Na ty se podíváme někdy příště. Anebo je poznáme osobně během zimy, kdy se při teplotách kolem třiceti stupňů můžeme koupat v teploučkém moři.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Brazílie

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do Thajska:

Cesta Brazílií, během níž projedete nejen přírodní zajímavosti jako obří vodopády Iguazu, ale užijete si i slunění na pláži v Búziosu.Vydejte se s námi na kombinovaný zájezd, během kterého poznáte ty největší taháky této krásné země. Jedenáct nocí v kvalitních hotelech, téměř dva týdny skvělého cestování.

Jirka Kolbaba už procestoval celý svět a vy ho nyní můžete projet s ním a jeho postřehy! Vydejte se na exotická místa celého světa! Během 25 dní s námi procestujete deset exotických destinací. A to soukromým letadlem a s maximálním možným servisem. Vychutnejte si pobyt v nejlepších hotelech na unikátních místech! Jednou ze zastávek je i Rio de Janiero!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o městě hříchu a neřesti, o sedmi unikátech Austrálie nebo o ostrově Mafia. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Který z magnetů Brazílie byste viděli nejraději?
Dálnici duchů
9,5 %
Karneval v Riu
4,1 %
Pláž Copacabana
3,2 %
Sochu Ježíše
9,5 %
Stadion Maracaná
1,8 %
Vodopády Iguazu
18,1 %
Něco jiného
1,4 %
Všechno
52,4 %
Celkem hlasovalo 221 čtenářů.

Búzios - tam, kde se opaluje Madonna

Nejvyhlášenější pláže v Jižní Americe najdeme v Riu - Copacabana a Ipanema se staly světoznámými pojmy. Pomalu je ale začíná dotahovat lokalita Búzios. Jak je to možné?

1.  Jezdí sem hvězdy šoubyznysu

V minulých letech tu bylo možné spatřit nejednu světovou superstar - například Madonnu nebo frontmana skupiny The Rolling Stones - Micka Jaggera.

Vše odstartovala roku 1964 herečka Brigitte Bardotová, když sem na několik týdnů prchla před dotěrnými novináři.

2. Sportovci si užijí

Havaj je Havaj, ale i tady mají pláž oblíbenou surfaři. Jak by také ne, vždyť v Búzios najdeme celkem 20 pláží. Každý by si tu tedy měl najít to své. Surfařům vyhovuje nejvíce Geriba, příznivci šnorchlování mají rádi Ferrudu. Své kouzlo mají i malebné Joao Fernandes a Joao Fernandinho.

3. Restaurace servírují poklady jihoamerické kuchyně

Steaky z argentinského dobytka jsou vyhlášené, ale než se dostanou do České republiky, ztratí leccos ze své kvality. To Brazílie je hned za rohem, takže třeba v podniku Estancia Don Juan v Búziosu je prý mají naprosto fenomenální.

4. Pláž má mnoho tváří

Jen písek a vlny? Kdepak, Búzios nabízí daleko víc. Populární je sledování velkých zámořských parníků plujících kolem světa nebo okolo Jižní Ameriky. Ty totiž mají zastávku právě zde.

Silnou stopu zanechává na návštěvnících také procházka po plážové promenádě, kde hraje samba a lze narazit na spoustu kulturních akcí.

O destinaci Búzios, ale i o dalších zajímavých místech světa se dočtete na portálu Cestovinky.cz

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám