Hlavní obsah

Kréta nepoznaná: Vydejte se tam, kam vás cestovní kanceláře nevezmou

„My nejsme Řekové, my jsme Kréťané!“ To uslyšíte dosti často v poloopuštěných horských vesnicích na rozmanitém ostrově Kréta. Něco na tom bude. Kdo procestoval více řeckých ostrovů, tak musí dát za pravdu v tom, že obyvatelé zdejšího kraje jsou občas opravdu hodně svébytní.

Článek

Kréta je největším řeckým ostrovem, který navštívili už statisíce českých turistů. Většina z nich však poznala pouze severní část ostrova, kde je koncentrována hlavní část hotelů, a už málokdo se více podíval do vnitrozemí nebo na jih. Přitom na Krétě je tolik zajímavých míst, že během týdenní dovolené nemáte šanci vše spatřit a procestovat.

Kréta má ještě jeden prim. Nacházejí se tady ty nejluxusnější hotely nejen Řecka, ale i Evropy. Spolu s divokou přírodou vysokých hor a opuštěným jihem ostrova tak tvoří neuvěřitelný kontrast.

Z naprostého luxusu můžete autem přejet za necelou hodinu do horské vesnice, kde potkáte jen původní obyvatele chodící stále v černém a ležérně posedávající v cafeterii na návsi obce. Muži se tváří hrozivě, ale to jen do chvíle, kdy je řecky pozdravíte „Kalimera!“. V momentě roztají a můžete si k nim klidně přisednout na skleničku ouza nebo retsiny.

Mimo dosah turistů

Přejezdem hor ze severu se dostane z Heraklionu nebo Chanie, kde jsou dvě mezinárodní letiště, přímo na jih. Tato část ostrova je turisticky „nepolíbená“. Přitom se zde nacházejí obrovské písečné pláže, kde můžete strávit celý den úplně o samotě.

Prakticky podél celého jižního pobřeží můžete jet autem, i když někde jen po prašné cestě. Za odměnu se však dostanete do míst, o kterých jste si mysleli, že v Evropě už nejsou - bez turistů, s klidným modrým mořem a jedinou prázdnou, ale fungující tavernou. Takových míst je na jihu ostrova řada.

Lyžování na Krétě? Proč ne!

Pokud budete na Krétě v červnu a nebudete tak odsouzeni se škvařit při čtyřicetistupňových teplotách v červenci a srpnu, můžete si udělat výšlap na nejvyšší horu ostrova Idi a ze sněhu si vyfotografovat celé údolí pod horou, i s mořskými zátokami. Recesisté si pak mohou vynést na vrchol i lyže a spustit se po 500metrovém sněhovém jazyku. Kdo jim uvěří, že byli na Krétě! Mohou klidně tvrdit, že strávili dovolenou na Novém Zélandu.

Kréta s pořádnou dávkou luxusu

Protikladem této divočiny jihu jsou luxusní hotely na severu země, hlavně pak v letoviscích Elounda, Hersonissos nebo Malia. Většina z nich je naštěstí postavena velmi vkusně, v řeckém stylu, a tak nenarušují krajinu jako například hotely z panelů na severu Španělska.

Tyhle leží v krásných zahradách, s vlastními bazény a s možností příletu až na místo helikoptérou. Vše je zařízeno velmi vkusně a dovolená pro čtyřčlennou rodinu na týden za milion korun tady není výjimkou. Příjde vám to přehnané? Přesto mají hotely většinou vše vyprodáno a rezervovat se musí hodně předem.

Vrcholem komfortu a jistého snobismu jsou pak hotely v letovisku Elounda. Paradoxem je, že výhled z pokojů je přímo na neslavně známý ostrov Spinalonga, kde ještě v padesátých létech byli izolování malomocní před okolním světem. V turistice bychom však našli takových bizarností řadu.

Kréta nabízí spoustu možností co podniknout. I po čtrnácti dnech vám tak zůstanou na mapě prázdná, ale přitom zajímavá místa na příště. Alespoň máte o důvod víc, proč se sem vrátit.

Čtěte dále:

Zajímají vás dálky, exotické destinace a perličky z cest? Přečtete si některý z dalších článků:

Kromě toho jsme nedávno psali i o Kubě, prázdninovém Queenslandu nebo království Tonga. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na dovolenou na Krétu a do okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Řecka a okolí:

Pěkný a příjemný hotel, který uspokojí i náročnější klientelu, leží přímo u nejdelší písečné pláže na severozápadě ostrova Kréta v letovisku Kavros v krásné a rozlehlé zahradě.

Menší rozvíjející se letovisko Gouves nabízí několik taveren, barů a obchůdků. Jsou zde pěkné písečné i oblázkové pláže. Nový luxusní komplex bungalovů a vil se zařadil mezi nejlepší hotely v Řecku.

Hotel, který se jednoznačně řadí mezi nejluxusnější hotely na Krétě vhodný pro nejnáročnější klientelu. Nachází se ve svahu cca 3 km od centra Eloundy a 300 m od typické řecké vesnice Plaka.

Autor: Zdeněk Marek & ESO travel

Anketa

Na Krétě...
Jsem byl/a už několikrát
23,1 %
Jsem byl/a jednou
38,7 %
Jsem ještě nebyl/a, ale chystám se tam letos
11,8 %
Jsem ještě nebyl/a a ani letos tam nevyrazím
26,4 %
Celkem hlasovalo 904 čtenářů.

Tipy na výlet na Krétě

Matala – bývalá hippies vesnice s nádherným zálivem a démonickou skálou, kde dříve žili obývali mnichové.

Agios Pavlos – opuštěné romantické místo na jihu s nekonečnou pláží a černým pískem

Gramvousa - poloostrov na severu ostrova jako kdyby spíše patřil do Karibiku, s tyrkysovým mořem a bohatým podmořským životem. Hůře dostupné místo, takže není v žádném případě obleženo turisty.

Rethymno – procházky historickou částí a večerní posezení v taverně Kyria Maria u jednoduchých krétských jídel, úžasný gurmánský zážitek. Vaří se zde hlavně pro místní.

Vrchol Idi – nejvyšší vrchol ostrova zvládnete i bez průvodce, výška 2456 m, jen potřebujete dostatek vody na cestu

Horské vesnice Anogeia a Axos – najdete zde původní obyvatele Kréty, klidné hospůdky, staré kamenné domy a místa, kde jako by se zastavil čas

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám