Hlavní obsah

Na Cookových ostrovech zažijete pravou romantiku i absolutní soukromí

Nenápadné ostrůvky a korálové útesy v tyrkysové vodě uprostřed Pacifiku zatím zůstaly ušetřeny většímu náporu turistů. Prozatím se sjíždějí hlavně na sousedící Fidži nebo Tahiti. Cookovy ostrovy z toho ale jenom těží a jejich krásu tak okukuje přiměřený počet turistů. Krásné bílé pláže a husté pralesy, které šplhají do mírných kopců svého času okouzlily i posádku slavné lodi Bounty.

Článek

Krása Cookových ostrovů zůstává většině světa stále skryta, přestože žijí hlavně z turistického ruchu. Z východu ji zastiňuje sláva Fidži, ze západu zase populární Tahiti nebo Bora Bora. Tato osvědčená jména rozzáří tvář každého turisty lačného po luxusní dovolené v tropických rájích. Co ale dychtivý turista také ocení, je mít v ráji klid a nemačkat se na plážích s davy lidí. K tomu jsou Cookovy ostrovy jako stvořené. V kráse za těmito populárnějšími sousedy vůbec nezaostávají, navíc nabízí soukromí. Hledáte-li nějaký vhodný zájezd, zkuste si projít nabídky specializovaných cestovních kanceláří.

Rarotonga – okolo i skrz, pláží i pralesem

Rarotonga je pulsující centrum celého souostroví. Leží na ní hlavní město Avarua a sídlo vlády. Letiště je od hlavního města vzdálené jen 4 kilometry. Ostrov je téměř celý obklopen korálovými útesy vhodnými pro potápění a šnorchlování nebo windsurfing. Populární jsou také vyjížďky lodí s proskleným dnem. Pro výlety na ostrově jsou nejvhodnějším dopravním prostředkem skútry, stejně tak si ale můžete půjčit kola, motorky nebo džípy.

Okružní jízdu po ostrově s vyhlídkami na útesy a lákavé bílé pláže lze podniknout po silnici Ara Tapu, která lemuje celou Rarotongu. Pro zájemce o vnitrozemí zarostlé papájovníky a banánovníky (obhospodařované domorodými farmáři) vede skrz ostrov silnice Te Ara o Toi.

Smutný osud zamilované Ann
Cookovy ostrovy byly po svém objevení objektem zájmu mořeplavců, kteří se na oceány vydávali, aby našli další těžiště vzácného santalového dřeva. Na Rarontoze místo dřeva našli někteří smrt, když po jejich vylodění došlo ke střetům s ostrovany. Osud tady dostihl i přítelkyni kapitána Ann Butchers. Ostrované ji zabili a snědli a její kosti na ostrově vystavili. Ann Butchers se tak zapsala do historie jako jediná Evropanka, která byla snědena původními obyvateli Pacifiku. Dnešní návštěvníci ze všech koutů světa už se ale podobného osudu bát nemusí.

Atiu, ostrov ptáků a pověstí

Třetí největší ostrov je sopečného původu. Obklopuje ho korálový útes zvaný makatea. V jeho pralesích narazíte na početné jeskyně a skalní útvary. Turisté se často vydávají na pláž Orovaru, kde v roce 1777 přistál sám James Cook. Nejslavnější jeskyní na ostrově je pravděpodobně Anatakitaki, kde podle pověsti žili milenci Inutoto a Tangaroa. Je plná stalagmitů i stalaktitů a svůj domov v ní má i vzácný pták Kopeka. Hnízdí v jeskynních a nespatříte ho jinde než na Cookových ostrovech. V pralesích Atiu ale létají i jiní exotičtí ptáci – bílý tavake, terej žlutonohý nebo pták bizarních tvarů fregata páskovaná.

Vzpoura na lodi Bounty
Na Cookových ostrovech přistál i slavný kapitán William Bligh s ještě slavnější lodí Bounty. Se svou posádkou se vylodil na ostrově Aitutaki a přivezl chlebovník – rostlinu, která měla být důležitou potravinou pro otroky. Cookových ostrovů dosáhla loď Bounty ještě před slavnou vzpourou. Jejich prostředí nahlodalo morálku posádky, která definitivně zmizela na Tahiti.Námořníci, okouzleni tropickou krásou ostrovů i jejich obyvatelek, se odmítli dále lopotit na oceánu pod velením kapitána Blighe, posadili ho s pár věrnými na malý člun a rozloučili se. Vzbouřenci se na Bounty vydali vstříc radovánkám na polynéských ostrovech, kde se usídlili a pro jistotu loď spálili. Dodnes tam žijí jejich potomci.

Aitutaki a Mitiaro – za výhledem i pochutnáním

Aitutaki je ostrov vzdálený jen necelou hodinu letu od Rarotongy, kromě neděle tu letadla přistávají pětkrát denně. Jedna z legend ostrovů říká, že nejvyšší bod Aitutaki, vrchol Maungapu, byl po vášnivém boji ukraden z Rarotongy. Obyvatelé Aitutaki za to musí být vděční, protože je z Maungapu krásný výhled na lagunu. Kombinace ostrovních pláží se zářivým bílým pískem a tyrkysové mořské vody je nezbytnou ingrediencí pro příjemně strávenou dovolenou. Důkazem je i cena za nejlepší rezort na Cookových ostrovech, kterou Aitutaki vyhrál.

Malý ostrov Mitiaro nadchne všechny, kteří by rádi strávili dovolenou na samotě. Není tak známý, jako ostatní ostrovy a proto je také málo navštěvovaný. S krásou si ale se svými sousedy příliš nezadá. Zdobí ho například dvě sladkovodní jezera Rotonui a Rotoiti, plná sladkovodních úhořů, kteří se na ostrově jedí jako delikatesa. Obyvatelé tu pěstují také tiporo – voňavý citrón.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o Kajmanských ostrovech, Kalifornii, akvaparcích v USA, ostrově Tonga, Barbadosu nebo o pyramidách. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Dovolená v tropickém ráji

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky dovolená Cookovy ostrovy a okolí:

Na sedmidenním zájezdě můžete obdivovat panenskou přírodu nad i pod vodní hladinou, projít se po vyhřáté pláži nebo hustým pralesem.

Na Fidži můžete strávit sedm dní nebo se sem vypravit za odpočinkem po prozkoumání krás Austrálie a Nového Zélandu.

Navštivte na týden snad nejznámější ostrov Francouzské Polynésie a nechte se unést krásnou přírodou a francouzskou elegancí.

 Autor: Petra Novotná & ESO travel

Anketa

Co byste chtěli dělat na Cookových ostrovech?
odpočívat na nezalidněných plážích
13,7 %
koupat se v křišťálově čistém moři
58,9 %
jezdit lodí na výlety po okolních ostrůvcích
5,6 %
potápět se a pozorovat bohatý podmořský život
16,1 %
surfovat
0,9 %
rybařit
1,2 %
něco jiného
3,6 %
Celkem hlasovalo 1059 čtenářů.

Praktické informace pro cestu na Cookovy ostrovy

Souostroví Cookovy ostrovy v Tichém oceánu je pojmenováno po legendárním mořeplavci Jamesi Cookovi. Ve své historii patřily k britským koloniím, dnes patří k Novému Zélandu. Přestože jsou na něm Cookovy ostrovy prakticky nezávislé, jsou jejich obyvatelé oficiálně Novozélanďany. Platnou měnou je Novozélandský dolar, za který dáte přibližně 11 korun a padesát haléřů.

Časový posun oproti České republice činí deset hodin.

Turistické vízum není pro vstup na Cookovy ostrovy potřeba, za úplatek ho vyřídíte po příjezdu. Někdy je cena víza zahrnuta v ceně zájezdu cestovní kanceláře. Jedinou podmínkou vstupu je tedy platnost pasu ještě nejméně tři měsíce po plánovaném opuštění ostrovů.

Letecké spojení je mezi Prahou a Rarotongou nejčastěji přes Londýn a Auckland nebo Dubaj a Christchurch.

Ideální období, kdy na Cookovy ostrovy vyrazit je kdykoli během roku mimo období od listopadu do dubna, kdy na ostrovech řádí cyklóny. Není povoleno dovážet ani vyvážet živočichy ani rostliny.

Související články

Výběr článků

Načítám