Hlavní obsah

Tři thajské ráje: Kde je ostrov želv a kde bizarní chrám s mumifikovaným mnichem?

Vystupují z modrých vln a z výšky vypadají jako malé zelené korálky. V Thajském zálivu jich jsou rozeseté desítky. A pár z nich má pověst míst, kde prožijete dovolenou jako v ráji. Vydejte se s námi na ostrov želv, navštivte s námi ostrov, který se jednou za měsíc proměňuje v obrovský taneční parket, a poznejte místo, které se zpronevěřilo pověsti destinace pro batůžkáře. Bohudík, nebo bohužel? To necháme na vás!

Foto: ESO travel

Na ostrůvcích si užijete mnohem větší klid než v pobřežních letoviscích.

Článek

Thajsko – to není jen pevninská část, tedy památky Bangkoku a rušné letovisko Pattaya, ale i ostrůvky rozeseté při pobřeží. Dnes se podíváme na ty, které leží ve vodách Thajského zálivu. Vybrali jsme tři – Ko Tao, Ko Samui a Ko Phangan.

Želví ostrov Ko Tao je malinký a přeje romantice

O místních plážích říkají, že patří k nejkrásnějším v Thajsku. Ale ruku na srdce – totéž o svých plážích říkají i na dalších ostrovech a ostrůvcích. Jen na plážích Ko Tao ale potkáte mořské želvy, které tu kladou vajíčka. I proto se mu přezdívá Želví ostrov. Mimo jiné. Svůj podíl na netradičním názvu má i tvar ostrova, který připomíná želví krunýř.

Foto: archiv autora

Ko Tao je malinký ostrov. Najdete tu ale pláže, na kterých téměř nikoho nepotkáte.

Ko Tao je malinkatý ostrůvek, který rozlohou nepřesahuje 20 kilometrů, a počet jeho obyvatel se pohybuje okolo pěti tisíc. A turistů? Těch naštěstí není ještě tolik, aby trpěla autentická atmosféra a místní příroda. Zároveň jsou tu ale po pobřeží rozeseté resorty – malé, elegantní a luxusní – kde se o vás božsky postarají. Nejvíc jich lemuje pláže na západním a jižním pobřeží, na severu a východě se vám klidně může stát, že za celý den na pláži potkáte jen pár turistů.

Velmi dobře znají Ko Tao potápěči. „Vždyť jde o jednu z nejlepších thajských destinací pro šnorchlování a potápění,“ tvrdí instruktor v jedné ze šedesáti potápěčských škol, které na malém ostrůvku jsou. „Za dobrých podmínek je viditelnost až 25 metrů a přidat k tomu musíte ještě příjemně prohřáté moře a obrovskou druhovou pestrost.“

  • Kam na Ko Tao vyrazit? Láká-li vás romantika, vydejte se na východ na oblázkovou pláž Hin Wong. Za návštěvu stojí i vesnička Mae Hat, kde zakotví většina lodí a trajektů. Hlavní pláží ostrova je pláž Sairee.
Foto: archiv autora

Stejně jako na Ko Samui i na Ko Tao jsou obrovské žulové kameny, které jsou citlivě zakomponované do architektury místních resortů.

Ko Samui je ostrov kokosových palem a žulových balvanů

Žulové kameny o váze i několika desítek tun – právě ty jsou symbolem ostrova Ko Samui. V místních luxusních resortech na nich stavějí. A to doslova. „Nechtěli jsme drasticky zasahovat do místní přírody,“ vykládá manažer jednoho z resortů, „proto jsme obří kameny nechali na místech, nikam je nepřesouvali a bungalovy vystavěli okolo nich.“ V některých domcích pro turisty pak obrovské balvany suplují třeba celou stěnu – v místním horkém počasí parádně chladí.

Ko Samui se dříve živil převážně prodejem kokosové kopry. Ostatně, památkou na toto období jsou statisíce kokosových palem, které na ostrově rostou. Někteří jejich počet odhadují až na dva a půl miliónu. Dnes ale místní živí výhradně cestovní ruch.

Foto: ESO travel

Někde tyto balvany tvoří „jen“ zátiší na pláži, jinde jsou součástí bungalovů, ve kterých bydlí hosté.

Turistů sem v posledních deseti letech jezdí stále víc. „Trošku jsme se zpronevěřili pověsti destinace pro nezávislé cestovatele,“ pokyvuje hlavou místní průvodce, ale nezdá se, že by mu to příliš vadilo. „Dneska do zhruba pětistovky resortů, které tu jsou, přijíždí každý rok desítky tisíc turistů.“ Zhruba stovka kilometrů pláží ale přelidněností netrpí.

  • Kam na Ko Samui vyrazit? Poněkud bizarní atrakcí je Wat Khunaram, chrám s mumifikovaným mnichem, který si prý v roce 1973 předpověděl vlastní smrt na minutu přesně. Jeho tělo je od té doby uložené v tomto chrámu a mniši tvrdí, že na něm nejsou znát známky rozkladu.
Foto: ESO travel

Na Ko Samui je zhruba pětistovka resortů – a některé jsou opravdu krásné a luxusní.

Ko Phangan se jednou za měsíc proměňuje v obrovský taneční parket

I na Ko Phangan dříve jezdili spíše batůžkáři a nezávislí cestovatelé. A i tady se situace pomalu mění a přibývá rodin s dětmi. Jednou za měsíc ale ostrov znovu ožije kosmopolitní a nezávislou atmosférou. To když se na zdejší pláži Had Rin roztančí tisíce lidí na světoznámé Úplňkové párty. „V hlavní sezóně to bývá až třicet tisíc lidí,“ vykládá personál místního resortu. „Tančí, pijí a baví se klidně i celý den.“

Foto: ESO travel

Na ostrově Ko Phangan se pravidelně konají takzvané Full Moon Party.

Mimo čas Úplňkové párty je ale na ostrově celkem příjemný klid. Rozhodně větší než ve většině pobřežních letovisek. A příjemné jsou tady i ceny za ubytování – na Ko Phanganu je poměr mezi cenou a kvalitou pro turisty více než výhodný.

Většina resortů se soustředí na západním pobřeží a nitro ostrova pokrývá hluboká džungle. V ní jsou ukryté i krásné vodopády, místní ale upozorňují: „Do vnitrozemí vyrážejte vždy jen s průvodcem, jinak se ztratíte. A vymotat se ze zeleného dusného přítmí není jednoduché.”

  • Kam na ostrově Ko Phangan vyrazit? Třeba do Čínského chrámu, jehož návštěva prý přináší štěstí. Nebo do vesničky Thong Sala, kde po setmění probíhají noční trhy, na kterých seženete exotické pokrmy, pití, ale i spoustu suvenýrů.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Thajska!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky luxusních pobytových zájezdů:

Vydejte se do země úsměvů, která může nabídnout krásné pláže, dokonalý servis a perfektní podmínky pro potápění:

Užijte si Thajsko právě s námi, cestovkou, která zájezdy do Thajska pořádá už od roku 1994.

Vydejte se do luxusního ekoresortu na souostroví Phi Phi, kde se budete mít jako v bavlnce! Tady si splníte sen o exotické dovolené v luxusním ráji. Resort je přístupný pouze z moře – soukromí je tady na prvním místě. K dispozici je privátní 800 metrů dlouhá pláž s postupným vstupem do moře, ideální pro děti.

Čtěte dále:

Přečtěte si o tom, kam v únoru, o největší hydroelektrárně planety nebo o městech spojených s auty. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Který ze tří ostrovů je vám nejsympatičtější jako místo pro strávení dovolené?
Ko Tao
60 %
Ko Samui
33,3 %
Ko Phangan
6,7 %
Celkem hlasovalo 45 čtenářů.

Thajský záliv

Všechny tři v hlavním článku zmiňované ostrovy leží ve vodách Thajského zálivu, které kromě Thajska omývají ještě pobřeží Vietnamu a Kambodži. Thajský záliv je mělké rameno Jihočínského moře a Česká republika by se do jeho rozlohy vešla zhruba čtyřikrát.

Thajský záliv není příliš hluboký, spíše naopak. Jeho průměrná hloubka se pohybuje jen okolo padesáti metrů, v nejhlubších místech padá do hloubky zhruba osmdesáti metrů. Zároveň není ani příliš slaný – díky množství řek, které do něj ústí.

Pokud jste milovníky potápění, pak určitě víte, že právě v Thajském zálivu jsou skvělé podmínky pro potápění. Pod vodou se tady ukrývá velké množství korálových útesů a žije tu i několik velmi ohrožených druhů kytovců.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám