Hlavní obsah

Který z Baleárských ostrovů je ten nej? Podle mnohých vede Mallorca

Mallorka, největší a dost možná i nejkrásnější z Baleárských ostrovů, leží asi 200 kilometrů od španělské pevniny a od 70. let platí za jednu z nejexkluzivnějších a nejluxusnějších evropských destinací pro dovolenou. Aby také ne, když tu vzduch voní po pomerančích a letní sídlo v zámečku Marivent tady má i španělská královská rodina.

Článek

Ostrov Mallorca nepatří k žádným obrům. Jeho rozloha je asi jen sedmkrát větší než rozloha Prahy. I tak si ale Malllorca vysloužila pozici největšího z Baleárských ostrovů a označení „malý kontinent“. Turisté tu najdou od každého trochu. Zatímco jih a vnitrozemí patří horám a stepím, severnímu pobřeží dominují nížiny a pláže s luxusními hotely. Ty především.

Luxus v bývalém přístavu

Ta nejdelší pláž Baleár leží právě tady, v letovisku Alcúdia na severovýchodě ostrova. Právě Alcudijský záliv je místem, kam míří většina turistů, kteří na Mallorce přistanou, popřípadě dorazí ve vlastním vozidle trajektem ze Španělska.

„Alcúdia bývala ještě v 70. letech jen malý rybářský přístav,“ vzpomínají místní. „Bezprostřední okolí městečka lemovalo deset kilometrů opuštěného pobřeží. Jen čas od času pustinu přerušila menší farma.“ Dnes je podstatná část těchto ploch upravená a zastavěná moderní hotelovou zástavbou. Turistů prý zdejší hotely naráz pojmou i třicet tisíc. A v místním přístavu Port d´Alcúdia kotví místo skromných rybářských loděk luxusní jachty za desítky milionů.

Deia - městečko umělci
Na severozápadě ostrova leží ve svahu nad pobřežím Deia – městečko se strmými uličkami a neuvěřitelným výhledem na Středozemní moře, které učarovalo desítkám umělců. Obklopeni ze všech stran svahy, na kterých rostou pomerančovníky a olivovníky, tady tvořili a stále tvoří spisovatelé i výtvarníci.

Samotné historické centrum Alcúdie si ale naštěstí pořád zachovává ráz malého ospalého městečka. V úzkých uličkách je vysmýčeno a po poledni si v místním lokále nic k osvěžení nedáte. Všichni se totiž lenivě oddávají typické popolední tříhodinové siestě. Ostatně tohle je Mallorčanům více než vlastní – nikam nespěchat, vše řešit pomalu a s rozvahou. Středoevropana to může v prvních dnech vyvádět z míry. Ale… je potřeba na dovolené někam spěchat?

Po nejdelší pláži souostroví

Playa Gran. Deset kilometrů bílého písku z ní dělá tu skutečně nejdelší pláž souostroví. Před stovkami let se po ní procházeli Římané v tógách, dnes patří turistům. Několik velkých sportovních center, půjčovny sportovního vybavení a desítky venkovních plážových barů. Na nápor tisíců lidí každý den jsou tady připravení a nikomu ani nepřijde, že by tu bylo nějak „přeturistováno“. Alternativou je potom pláž Can Cap de Bou. „Ta je ale užší a dost na ní fouká, takže sem vyrážejí spíš příznivci kiteboardingu nebo windsurfingu než plavci,“ upozorňuje delegátka.

Na Alcúdii potom přímo navazuje nejnovější letovisko ostrova. Playa de Muro se v nabídkách cestovních kanceláří začala objevovat teprve nedávno. A pokud je Alcúdia považována za luxusní středisko, pak při povídání o Playa de Muro musíme před slovo luxusní přidat předponu ultra. „Většina místních hotelů má minimálně čtyři hvězdičky,“ potvrzuje delegátka. „Služby jsou celkově na Mallorce na vysoké úrovni, to je ostatně jeden z hlavních důvodů, proč si vysloužila pozici luxusní destinace.“

Mallorca – ostrov větrných mlýnů
O Mallorce je možné se občas dočíst jako o ostrově větrných mlýnů. V minulosti jich tady vyrostlo téměř 2700. Jen minimum jich ale ještě dnes slouží původnímu záměru. Velká část z nich je naopak přestavěna na útulné hospůdky, galerie nebo malé obchody se suvenýry.

Ti, kdo touží spíše než po bujarém nočním životě po romantice a dovolené v klidu, více než životem tepající Alcúdii ocení romantickou Cala Mesquidu. Městečko leží v malém romantickém zálivu a ze všech stran ho obklopují kopce porostlé borovicemi. Ti, kdo tu chtějí zažít nějakou večerní zábavu, se musí spolehnout buď na hotelové animátory, nebo na vlastní invenci.

Tajemství výroby perliček

„Výlet si ale určitě udělejte do nedalekého městečka Manacor do tamější výrobny perel,“ radí delegátka. Vstup přímo do výroby je zdarma, prohlídka vám nezabere víc než půl hodiny. Hned přes ulici je ale ohromný obchod, kde je možné zakoupit vše, co se v perlařské dílně vyrábí. Tady už strávit hodinku nebo dvě není problém. Jen ty ceny jsou trochu vyšší.

Ušetřit se dá, pokud perličky nakoupíte až v hlavním městě Palma de Mallorca. V místní Staré čtvrti je obchůdek vedle obchůdku. A také hrad Bellver, který vznikl už ve 13. století a dnes slouží jako jedno ze sídel královské rodiny. Když na návštěvu Mallorky přijela Alžběta II., ubytovali ji právě tady.

Nicméně pokud vyrazí španělská královská rodina na Mallorku, zamíří do zámečku Marivent v letovisku Cala Mayor. Od centra Palma de Mallorka ho dělí jen pár kilometrů a i pro místní hotely platí, že patří ke špičce. Ostatně těch, které by k evropské špičce nepatřily, tady moc není. Proč by sem jinak každý rok vyrážely statisíce turistů?

Čtěte dále:

Vybíráte kam na dovolenou ve Středomoří? Projděte si další články z této oblasti:

Inzertní sdělení: Tipy na dovolenou na Mallorce

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Mallorcu a okolí:

Komfortní, plně klimatizovaný aparthotel v moderním stylu vzdálen od centra Alcúdie 6 km, od střediska C’an Picafort cca 4 km. V okolí několik obchodů, restaurací a barů.

Hotel se nachází v blízkosti centra letoviska rybářské vesnice Cala Ratjada v severovýchodní části ostrova Mallorca.

Jeden z nejoblíbenějších hotelů na Ibize leží ve známé a turisty oblíbené oblasti Playa d'en Bossa; vzdálené pouhé 2 km od centra města Ibiza.

Anketa

Který z Baleárských ostrovů je podle vás ten nejlepší?
Mallorca
42,7 %
Menorca
8,8 %
Formentera
13 %
Ibiza
35,5 %
Celkem hlasovalo 386 čtenářů.

Baleárské ostrovy - podrobnější informace

Souostroví  Baleárské ostrovy leží východně od španělského pobřeží ve vlnách středozemního moře. Politicky Baleáry spadají pod Španělsko a patří k turisticky nejoblíbenějším ostrovům ve Středomoří.  Ostrovy se dělí na dvě skupiny – na vlastní Baleáry a na takzvané Pytyuské  ostrovy (ty se často označují jako tzv. Borovicové ostrovy). Největším ostrovem Baleár je Mallorca, ta ale rozhodně není jediným cílem. Oblíbeným místem dovolených jsou i Menorca, Formentera nebo Ibiza.

Menorca

Menorca leží východně od největší Mallorky a je druhým největším ostrovem Baleár. Hlavním městem je Mahon. Na Menorcu je možné vyrazit i z Mallorky. Pomyslnou branou na Menorcu je letovisko Cala Ratjada na Mallorce, které je známo i pod přezdívkou zátoka Slunce, z jehož přístavu pravidelně vyplouvají trajekty.

Ibiza

Ibiza je hlavním centrem tzv. Borovicových ostrovů a zároveň třetím největším ostrovem celých Baleár. Od Mallorky ji dělí zhruba 80 kilometrů mořských hlubin, od pobřeží Španělska pak nějakých sto. Při dovolené tady pak mají turisté téměř jistotu, že obloha bude jasná a téměř bez mraků. Slunce tady v průměru svítí 2900 hodin ročně.

Formentera

Ostrov Formentera leží na dohled větší Ibizy a jedinou možností, jak se na něj dostat je plavba na trajektu. I proto sem turistů nevyráží tolik jako na ostatní ostrovy Baleár a turistický ruch je tady ještě stále v plenkách.

Související témata:

Výběr článků

Načítám