Hlavní obsah

Kam v září? Na dovolenou k moři do netradičních destinací. Teď se vyplatí

Nestihli jste letní dovolenou a teď už máte obavy vyrazit na jih Evropy, že už to nebude ono? Že slunce už nebude mít tu správnou sílu, voda bude chladnější, než by vám bylo příjemné, a polovina plážových barů bude hlásit konec sezony? Tak vyjeďte někam dál! Podzim přeje vzdálenějším plážovým destinacím – a to jak teplotami, tak často i cenou.

Foto: ESO travel

Vydejte se za sluncem dál – třeba na souostroví Turks a Caicos. Mimochodem – víte, kde leží?

Článek

Ne každý měl čas vyrazit v červenci a srpnu k moři. Anebo čas měl, ale tak dlouho přebíral, až nevybral nic. Dnům u moře ale ještě nemusí být konec, pořád pěkně je ještě v mnoha evropských destinacích, případně je tu pořád možnost sbalit větší kufr a vyrazit někam dál.

Pojďte se podívat na pět tipů na ideální zářijové destinace!

Turks a Caicos – trocha Británie v Karibiku

Souostroví Turks a Caicos je zámořským územím Velké Británie a paradoxně ho v Evropě příliš lidí nezná. Drtivou většinu klientely tady proto tvoří Američané. Zájem o tuto destinaci v Evropě stoupá až v posledních letech – a to především díky ocenění, kterých se jí dostalo.

V roce 2011 byla zdejší pláž Grace Bay zvolena nejkrásnější pláží světa, a loni se jednomu ze zdejších resortů dostalo ocenění „nejlepší místo pro rodinnou dovolenou na světě“ – aby ne, funguje tady třeba největší aquapark v celém Karibiku.

Foto: archiv autora

Nebývale luxusní letoviska – i to je vizitka Turks a Caicos.

Průměrná teplota se tady celoročně pohybuje okolo třiceti stupňů, v létě je tady až nepříjemné horko, v září pak teploty lehce spadnou dolů, na příjemné hodnoty. A slunce svítí a svítí… Není divu, že tu jedno ze svých sídel má i Bruce Willis.

Kubánská riviéra – sázka na jistotu

Září je na Kubě ve znamení konce období dešťů a teplot nad třicet stupňů – v letovisku Varadero tak přibývá turistů (ti jsou tu ale po celý rok, v období dešťů se sice srážky objevují, ale jsou opravdu velmi krátké) a vše se chystá na vypuknutí té hlavní sezony.

Do Varadera každý rok přicestuje asi milion turistů z celého světa, odhaduje se, že sem míří tři ze čtyř turistů, kteří přijedou na Kubu. Není proto divu, že je největším letoviskem Kuby, ale i jedním z největších v celém Karibiku.

Foto: ESO travel

Dovolenou v letovisku Varadero nemůžete udělat chybu.

Pláže tu mají délku okolo dvaceti kilometrů a najdete na nich kompletní zázemí – od restaurací a barů, až po školy potápění a půjčovny katamaránů. Mimochodem, věděli jste, že se Varadero stalo dovolenkovým letoviskem už ve 20. letech 20. století?

Maroko – stále oblíbenější destinace

Pláže a hotelové resorty na pobřeží moře a zároveň v blízkosti hlavního města Marrakeshe jsou mezi turisty stále oblíbenější. Maroko se tak pomalu zbavuje nálepky pro plážové turisty nevhodné země a naopak se stává alternativou dovolené v Tunisku nebo v Egyptě.

I tady už stojí pětihvězdičkové resorty, kde si člověk může dopřát masáž nebo večeři od kuchaře, který několikrát po sobě získal michellinské hvězdičky.

Kam v září za teplem?

V září je v Maroku „chladněji“ než v červenci a v srpnu – teploty tu spadnou z nějakých osmatřiceti stupňů na příjemnějších dvaatřicet. I tak ale spousta lidí zůstane jen na plážích a na poznání místních zajímavostí nemají sílu – přitom minimálně Fes s koželužnou, nebo duny na Sahaře v blízkosti městečka Erfoud stojí za to.

Foto: archiv autora

Maroko je stále oblíbenější destinací – a´t už se to týká poznávacích zájezdů, nebo pobytů u moře.

Jamajka – zelený klenot Karibiku

Rum, reggae, pláže, slunce a pohoda – tenhle pětiboj vás čeká, pokud vyrazíte na Jamajku. Září je tady jeden z nejteplejších měsíců, zároveň se tu ke konci chýlí období dešťů – srážky jsou pořádně intenzívní, ale o to kratší, takže sem turisté bez problémů jezdí i v tomto období.

Asi nejznámější plážovou lokalitou na Jamajce je letovisko Negril, které se může pochlubit zhruba 11 kilometry pláží a mělčinami ideálními ke šnorchlování. Mimo to je na Jamajce dvanáct špičkových golfových hřišť a také možnost vyrazit na exkurzi do zdejšího známého lihovaru Appleton Estate, která je zakončena ochutnávkou rumů.

Barbados – lokalita ve stínu jiných

Leží v Karibiku a je zastíněný jinými známějšími a oblíbenějšími lokalitami – neprávem. Barbados totiž může nabídnout třeba i pláže s narůžovělým pískem, nebo městečka s krásnou koloniální architekturou. Většina turistického zázemí se tady soustředí na západě a jihozápadě ostrova – tam jsou i ty nejlepší pláže pro „klasický“ pobyt na pláži.

Foto: ESO travel

Barbados – to jsou bílé, nebo narůžovělé pláže.

Na východě pobřeží omývají vyšší vlny – a proto jde o vyhledávanou lokalitu ze strany surfařů. Na Barbados jezdí také potápěči, v jeho okolí je totiž pod mořskou hladinou více než desítka vraků lodí.

V září tu navíc končí období dešťů, a pokud si počíháte na ten správný zájezd, můžete ušetřit až patnáct tisíc na osobu.

Inzertní sdělení: Tipy na last minute zájezdy

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří, Asii a Afriku, vybírá z nabídky last minute zájezdů:

Vydejte se na menší karibský ostrov, který proslul výborným rumem a krásnými plážemi. Leží ve stínu jiných karibských ostrovů – a to je jeho výhoda! Turistů je tu méně, luxus občas až neuvěřitelný.

Varadero, jinak také kubánská riviéra je největší letovisko celé Kuby a dost možná i Karibiku! Nudit se tu rozhodně nebudete, nabízí se opalování, potápění, výlety i gurmánské zážitky. Výběr hotelu je na vás!

Vydejte se na pohodovou Jamajku, na karibský ostrov, kde nikdo nikam nespěchá. Místní resorty patří ke špičce a právě na podzim sem můžete letět výrazně levněji!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o tom nejlepším z jihu Afriky, o Grenadě nebo o nejlepších nudaplážích světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Kdy jezdíte na dovolenou k moři?
Před hlavní sezonou - v květnu a červnu
12,6 %
V průběhu hlavní sezony - v červenci a srpnu
27,4 %
Po hlavní sezoně - v září a říjnu
37,3 %
Nejezdím na dovolenou k moři
22,7 %
Celkem hlasovalo 1063 čtenářů.

Řecko je nejkrásnější v září a říjnu

Tohle tvrzení není nadnesené – tvrdí to totiž sami jeho obyvatelé. Po shonu v červenci a hlavně v srpnu právě v září ty největší davy turistů opadnou, zároveň je ale pořád krásné letní počasí.

Řecko leží převážně v pásmu subtropického středomořského klimatu – léta jsou tu proto dlouhá a suchá, rozdíl je samozřejmě mezi severními a jižními oblastmi, nicméně i v září je tu ještě minimálně pětadvacet stupňů (Kréta a Rhodos hlásí obvykle ještě o dva až tři stupně více) a teplota vody klesá pod dvacet stupňů až po polovině října.

Dovolená takzvaně „po sezoně“ je ideální pro ty, kteří si netykají s příliš vysokými teplotami a nechtějí se na plážích a u památek tlačit s dalšími turisty – teď je v Řecku turistů méně a samozřejmě je tu i trochu levněji.

A kdy tady léto končí? Místní tvrdí, že v okamžiku, kdy přestanou „vrzat“ cikády – a vězte, že ty vám teď ještě rozhodně nedají klidně spát…

Související články

Výběr článků

Načítám