Hlavní obsah

Do Peru se letos chystá více Čechů

ESO travel, Tomáš Zítka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V loňském roce odcestovalo do Peru na 4000 českých turistů, což je 4x více než v roce 2004. Za vzrůstajícím počtem turistů stojí neustále se zlevňující letenky a také zrušení vízové povinnosti při vstupu do státu, které vešlo v platnost 9.10.2003.

Článek

V tomto seriálu dále najdete:

  • Do nejkrásnějšího města Inků – Cusca                   
  • Posvátné a mytické Machu Pichu
  • Pevnost Sacsayhuamán

Dříve bylo Peru pro české turisty téměř neznámé a relativně nedostupné místo. Zrušením vízové povinnosti ale bylo podle Asociace cestovních kanceláří a agentur (AČCK) prvotním impulsem k tomu, aby se brány této země otevřely a „pozvaly“ turisty k prohlídce svého tajemství. I z tohoto důvodu čím dál více českých turistů navštěvuje památky starých Inků a objevuje skvosty, které jim Peru může nabídnout.

Co je na Peru tak zajímavé?

Peru nejsou pouze Inkové, jejich stavby a odkazy, je to také proslavený vrcholek nádherného Huascaránu nebo rákosím porostlé břehy jezera Titicaca. V tomto dvoudílném seriálu si představíme to nejzajímavější, co lze v této bájné zemi vidět. Navštívíme např. posvátné Machu Picchu nebo se projedeme po hlavě pumy - Sacsayhuamánu.

Peru znamená v kečuánštině „dostatek“ a pochází z doby, kdy v této zemi vládl mocný a prastarý národ Inků. Bohatá a slavná říše tu zanechala své stopy, které jsou čitelné i po mnoha staletích od doby, kdy byla zničena španělskými dobyvateli. Proto také místa, která tu můžete navštívit, věrně zobrazují přírodní zajímavosti a dřívější život národa, který tu vytvořil vyspělou civilizaci. Chystáte-li se do Peru, s naplánováním trasy byste si měli dát velkou práci. Jinak byste mohli přijít o ty nejkrásnější skvosty, které vám tato země nabízí.

Do nejkrásnějšího města Inků - Cusca

Vhodným vstupním místem do země bývá město Lima. Z tohoto města se pak turisté vydávají dále na poznávací cesty. V okolí můžete najít vrcholky hor tyčících se do výšky 4000 m. Dostat se na ně můžete po horských stezkách. Další zajímavou alternativou je výlet na pobřežní ostrůvky San Lorenzo, Frontón nebo Corcovado. Po příletu se z Limy můžete vydat také do města Cusca.

Město Cusco najdete v jižním Peru. Do kečuánštiny byste si jej mohli přeložit jako „pupek, střed“. Leží ve výšce 3400m.n.m, je obklopeno horami s vrcholky ztrácejícími se ve výšce 6000 m a řadí se mezi nejkrásnější na světě. Po zániku incké civilizace se začali archeologové o město a jeho dávné obyvatele čím dál více zajímat a tento zájem vyvrcholil s objevením ruin posvátného Machu Picchu.

Inkové – moc a zánik
Incká říše se rozkládala na území dnešní Kolumbie, Ekvádoru, Peru, Bolívie, Chile a Argentiny. Byla to civilizace, která vzkvétala, rozrůstala se a stala se jednou z nejmocnějších v zemi. V 16. století sem ale zavítali španělští kolonizátoři, kteří inckou civilizaci zničili, zemi vyrabovali a z původního hrdého obyvatelstva udělali otroky. Takto smutně skončila prastará vláda Kultu Slunce.

Po památkách města Inků

Jen málo míst v Peru má takovou mocnou auru jako Cusco. Bílé mraky prohánějící se městem, úžasné hory, množství tras, které vás provedou po dědictví starověkých Inků. Můžete tu navštívit kostely, muzea, archeologické objekty a další památky, ze kterých na vás dýchne atmosféra dávných staletí a vy se tak pohroužíte do tajemna a mystična doby, kdy zemi vládl „Kult Slunce“. Z těch nejzajímavějších památek stojí za navštívení např. Coricancha Temple, katedrála Cusco, kostel La Compania, který naleznete na Plaza de Armas, nebo slavný Pizzarův palác.

Hlava pumy - Sacsayhuamán

„Pupek v zemi“ nebo-li královské město Cusco bylo postaveno v podobě pumy – zvířete symbolizujícího inckou dynastii. Břicho pumy tvořilo hlavní náměstí, řeka Tullumayo reprezentovala páteř a vrch Sacsayhuamán hlavu. Když do těchto míst dorazili španělští dobyvatelé, kteří si mysleli, že jsou Inkové pouhými „zvířaty“ bez logického myšlení, nedokázali pochopit, jak někdo mohl postavit takto důmyslné, pevné a obrovské stavby. Stavbu přiřkli démonům a jiným nadpozemským silám, ale moderní věda tento mýtus zcela vyvrátila. Pravdou zůstává, že pevnost Sacsayhuamán je stavbou, nad kterou zůstává rozum stát. Považuje se také za jednu z nejlepších a nejdokonalejších památek, které kdy lidstvo za celou svoji existenci postavilo.

Při návštěvě této úchvatné pevnosti budete žasnout nad důmyslností a propracovaností vápencové stavby, jejíž největší vyřezávaný balvan váží 70 tun. Všechny stavební kameny pocházely z lomu ležícího tři kilometry od samotné pevnosti. Dodnes si vědci lámou hlavy, jak mohli Inkové dopravit tolik materiálu po místních „cestách“, postavit je do takové výše a bez spojovacích prvků z nich udělat hradbu, která odolala i zubu času.

Incká silnice
K jedněm z nejpozoruhodnějších inckých staveb patří bezesporu silnice, které dodnes dokládají, jak byly ve své době dokonalé. Délka silnic se odhaduje na 1500-2000 mil. V zemi jsou dvě nejvýznamnější, po kterých se můžete i projít. Jedna vede z Quita do Cuzka, druhá z Cuzca směrem k Chile. Po silnicích ale nejezdili koně ani kola, ty Inkové neznali. Pro zprávy používali štafetový systém běžců a jejich jízdním prostředkem byla lama, nebo jednoduše „šlapali“ pěšky.

FOTO: ESO travel

K posvátnému a mytickému Machu Pichu

Z Cusca se můžete vypravit vlakem do Aguas Calientes. Tady nasednete na autobus a po krátké jízdě, při které budete zdolávat točité serpentiny, se ocitnete v blízkosti legendárního Machu Picchu. Toto kultovní místo se vypíná asi 400 m nad řekou Urubamba v peruánských Andách a volně přeloženo znamená "starý vrcholek". Jméno je ale vypůjčené od nedaleké hory, protože ani staré zkazky nemluví o tom, jak se toto místo dříve jmenovalo.

Již roku 1911 si Američan Hiran Bingham pokládal otázku: „Jak je možné, že tady uprostřed hor a džungle, ve výšce 2399m.n.m vystavěli předkolumbovští domorodci tak dokonalé stavby z těžkých kamenů, mezi které nedostanete ani list papíru?“ Nejen on, ale i moderní věda se nad tímto faktem pozastavuje. Můžete sami zkusit na tuto otázku odpovědět, až se budete procházet podél majestátních hradeb, které byly postaveny bez pomoci moderní techniky.

FOTO: ESO travel

Po 3000 schodech Machu Picchu

Machu Picchu je velkolepý komplex se zahradami, terasami, kultovními budovami, svatyněmi, nástupišti a obytnými budovami, mezi kterými vede na 3000 schodů. Ty vás provedou po krásách tohoto místa. Celá stavba je orientována ke Slunci, čemuž napovídá i zvláštní kamenná skulptura, která byla využívána jako astronomická observatoř. Mezi nejvýznamnější památky patří Chrám Slunce a kámen Intihuatana, který sloužil k náboženskému obřadu konanému o zimním slunovratu. Neměli byste vynechat ani návštěvu Chrámu tří oken, v jehož středu naleznete vzpřímený kámen, který se úzce pojí k nezvyklému uspořádání oken.

Nenechte si ujít
Do „Lázně Inků“ Asi 8 km od Cusca můžete navštívit Tambomachay, které bude blahodárně působit na vaši duši. Uvidíte tu překrásné kamenné fontány ukazující s jakým umem a pílí pracovali inčtí řemeslníci. Volně přeloženo znamená Tambomachay „Lázně Inků“. Jsou složeny z vodovodů, kanálů a vodopádů, které běží skrz terasovitou horninu.
Bohatství Katedrály Cusco Katedrála byla postavena roku 1539. Stylem se stala jakýmsi hybridem mezi gotikou a renesancí a počítá se mezi největší katedrály 16. století. Při její návštěvě se běžte podívat k hlavnímu oltáři, který je celý vyrobený ze stříbra. Jednou z nejkrásněji vyzdobených síní je sakristie, ve které najdete slavný obraz Krista z Agony nebo kompletní galerii portrétů biskupů.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Peru

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Peru:

Během 14 dní vykonáte okruh bájnou zemí Inků. Navštívíte např. Legendární Machu Picchu nebo se vydáte na rákosové ostrovy Los Uros.

Poznejte to „NEJ“ ze 4 zemí Latinské Ameriky. Uvidíte Argentinkou pampu, uruguayská letoviska, chilské pobřeží a samozřejmě i peruánské Andy.

Poznejte netradiční indiánskou kulturu, zkuste si plavbu na rákosovém člunu „Ra“ Thora Heyerdahla nebo se vydejte do nejvýše položené metropole La Paz.

Čtěte dále

V pokračování článku se dočtete o posvátných vodách jezera Titicaca, nejhlubším kaňonu světa nebo o mystické planině Nazca. Celý článek si v sekci Exotika budete moct přečíst již příští týden.

Anketa

Líbil se Vám tento článek o Peru?
Ano, líbil se mi moc
20 %
Ano, ale mohl být kratší
20 %
Ani ano, ani ne
20 %
Nelíbil, byl moc dlouhý
20 %
Nelíbil, téma mě nezaujalo
20 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2421 čtenářů.

Související články

Procestujte západní Kanadu lodí i po pevnině

Kanada je svojí rozlohou a rozmanitostí naprostým unikátem. Při pohledu na mapu byste viděli, že její jižní konec spočívá na stejné zeměpisné šířce jako Řím,...

Objevte poklady Francouzské Polynésie

Francouzskou Polynésii tvoří pět souostroví a celkem 118 ostrovů. Je to místo přitahující svou nádherou turisty z celého světa. Bílé písčité pláže, blankytné...

Vydejte se do srdce Jihoafrické republiky

Jihoafrická republika je rájem turistů, kteří odmítají cestovat do všech koutů světa, aby poznali jeho krásy. Svět na dlani nebo Svět v jedné zemi, tak by se...

Výběr článků

Načítám