Hlavní obsah

Acapulco už není letovisko jen pro „horních deset tisíc“, ale i pro bláznivé skokany z útesů

Večeřet o půlnoci, tančit až do rána a dospat se během dne na některé z krásných pláží. Tak vypadá plán mnohých, kteří míří na dovolenou do Acapulca. Nejstarší z mexických dovolenkových letovisek proslulo bohatým nočním životem, ale v 50. letech 20. století i jako „úkryt“ hollywoodských hvězd. A „místo, kde voda vyplavuje rákosy“ je dodnes dovolenkovým cílem úspěšných a bohatých.

Foto: randomaze, en.wikipedia.org

Acapulco je nejstarší z mexických letovisek.

Článek

Acapulco leží na březích půlkruhového zálivu, který objevili Španělé v roce 1512. V následujících letech tady vyrostl přístav a další desetiletí pak znamenala na svou dobu ohromný rozvoj celé oblasti. A také útoky pirátů.

Památkou na tyto časy je pevnost Fuerte de San Diego. Mohutná stavba s hvězdicovitým půdorysem je po několika přestavbách a celkové rekonstrukci v roce 2000 přístupná turistům. Město do ní umístilo historické muzeum, včetně expozice pirátství, a další prostory, kde probíhají časově omezené výstavy.

Staré versus Nové Acapulco

Pevnost stojí ve „staré“ části Acapulca v severní části pobřežního půlměsíce, které se tady říká „Nautica“. Právě tady se v padesátých letech naplno rozjel turistický průmysl – nutno ale poznamenat, že jen pro horních deset tisíc. Ceny pobytů v místních hotelech rostly úměrně tomu, kolik hollywoodských hvězd sem jezdilo. A těch bylo v tomto období stále víc a víc…

Foto: ESO travel

Acapulco leží rozprostřené okolo zálivu na západním pobřeží Mexika.

Dnes je tato část Acapulca paradoxně tou klidnější a „lidovější“. Menší hotely v typickém mexickém stylu tady povětšinou vlastní soukromé osoby a na dovolenou sem jezdí i „běžná“ střední třída.

Muž z Acapulca
Francouzská komedie, kde hrál hlavní roli Jean Paul Belmondo, má v názvu sice slavné mexické letovisko, ve skutečnosti se ale točilo v jiných lokacích. Velká část filmu byla natočená v Paříži a mexické lokace jsou umístěné do měst Puerto Vallarta a Aguacate, která leží výrazně severněji, nicméně také na tichomořském pobřeží Mexika.

Luxusní klientela se totiž přesunula do takzvaného „nového“ Acapulca, které začalo vznikat v 70. a zejména v 80. letech 20. století v jižní části zálivu. Pláže tady lemují výškové budovy hotelů – obvykle čtyř– a pětihvězdičkových. Právě tady je teď srdce turistického ruchu v Acapulcu. Tak trochu se tu ale pod zlatým pozlátkem ztrácí „tradiční Mexiko“.

Foto: cello5, pixabay.com

Skoky do vody z útesu La Quebrada jsou ohromnou atrakcí.

Přijeďte. Zn.: Teplo je tu celý rok!

Teplo je v Acapulcu celý rok, průměrná denní teplota se tu celoročně drží nad třiceti stupni Celsia. Ta hlavní sezóna se tady rozbíhá v listopadu a končí v březnu. To je tady nejméně srážek a na pláže dopadá nejvíce slunečních paprsků. Ve zbytku roku tu člověka může překvapit náhlý, krátký, ale o to vydatnější déšť.

La Angosta, Caleta, Icacos… pláží je v Acapulcu spousta – a všechny jsou krásné, s bílým pískem a obvykle bezproblémovým vstupem do vody. Jen pozor na to, že pláž Tamarindos a její okolí mají v posledních letech statut místa, kde vám nedají pokoj pouliční prodavači.

„Člověk se od nich rád nechá vyrušit jednou, dvakrát, aby si prohlédl, případně nakoupil pár levných kousků bižuterie, ale čeho je moc, toho je příliš,“ tvrdí někteří turisté. Právě tady se naplno projevuje paradox toho, že pobřeží Acapulca lemují luxusní hotely a v kopcích nad městem jsou čtvrti nemající daleko k chudinským.

Foto: Eneas De Troya, Wikipedia Commons

Jižní část Acapulca je ta „nová“. Hotely jsou tady nové, moderní a pořádně vysoké.

Podvodní pomníček
V oblasti Acapulca můžete vyrazit i na výlet spojený s potápěním. Atmosféru má bezesporu podvodní pietní místo, které vzniklo v roce 1958. Podmořská socha Panny Marie, kterou vytvořil sochař Armando Quesado, připomíná tragédii, kdy tu pod vodou zemřela skupinka potápěčů.

O Acapulcu se tvrdí, že je to letovisko, kde se člověk nemůže nudit. V pobřežních vodách jsou ideální podmínky pro stále oblíbenější kitesurfing, vypravit se tady člověk může i pod hladinu, případně může krásy podmořského světa prozkoumávat z paluby lodi s proskleným dnem. Zde ale pečlivě vybírejte, s kým na moře vyrazíte. Některé kocábky se sice oficiálně pyšní statutem „lodi s proskleným dnem“, ale skrze malinké prosklené okénko toho nemusí být moc vidět.

Nic nechytíš, nic neplatíš!

Kromě toho tady člověk může vyrazit na lodní výlet spojený s rybolovem. A ryb je v místních vodách tolik, že někteří kapitáni nabízejí akci „nic nechytíš, nic neplatíš“ – tak moc si jsou jisti tím, že tu každý něco uloví.

Foto: Eneas De Troya, Wikipedia Commons

Vydejte se v Acapulcu pod vodu. Podmínky pro potápění jsou tu velmi dobré.

Místní atrakcí je i velký vodní park Centro Internacional de Convivencia Infantil, kterému místní zkráceně říkají CICI. Pokud se vyžíváte v toboganech, skluzavkách a vodním živlu vůbec, pak si návštěvu tohoto parku užijete. V parku Papagayo pak mají modely španělské galeony a raketoplánu Columbia – v „životní“ velikosti.

Mimochodem – Acapulco znamená v jazyce náhuatl (což je soubor 28 aztéckých nářečí) „místo, kde voda vyplavuje rákos“, na ten však tady ve dnešní době nenarazíte. To mnohem spíš na luxusní restauraci, protože Acapulco je také vyhlášeným gurmánským rájem.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Mexika!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky pobytových zájezdů do Mexika:

Vydejte se na týdenní cestu za poznáním a odpočinkem. Nejprve poznáte hlavní město Mexico City a následně se podíváte na pláže slavného letoviska Acapulco. Ideální kombinace poznání a relaxu.

Užijte si slunce, moře a krásné pláže v srdci Mayské riviéry, v letovisku Playa del Carmen, které je nejznámějším letoviskem na karibském pobřeží Mexika. Kompletní zázemí, veliký luxus!

Poznávací zájezd, během kterého se podíváte na ta nejkrásnější místa spjatá s mayskou civilizací. Komplex Chichén Itzá s Kukulkánovou pyramidou, Tulum, Uxmal, Palenque…

Čtěte dále:

Přečtěte si také o sexuální turistice, o zvláštní stavbě v Kantonu nebo o nejdivnějších muzeích planety. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Kolikrát jsme byli na dovolené mimo území Evropy?
Ještě nikdy.
32,6 %
Jednou.
18,1 %
Dvakrát.
8,8 %
Třikrát až pětkrát.
23,3 %
Jezdím pravidelně každý rok.
11,4 %
Jezdím pravidelně několikrát do roka.
5,8 %
Celkem hlasovalo 193 čtenářů.

Bláznivé skoky z útesu

Ohromnou atrakcí v Acapulcu je pozorování skokanů, kteří se vrhají do vln ze čtyřicetimetrového útesu. Tato tradice tady vznikla ve 30. letech 20. století, kdy se místní mladíci předháněli v tom, kdo skočí z větší výšky. A místní postupně na tuto kratochvíli začali lákat turisty.

Dnes se nicméně z vrcholu útesu La Quebrada vrhají profesionálové, kteří se musejí trefit do pomyslného kruhu o průměru sedm metrů, hloubka vody pod útesem je pak údajně pouhé čtyři metry.

Vlastně tak ani není divu, že je nedílnou součástí těchto skoků ještě předchozí pomodlení k Panně Marii…

Sledovat se tyto kousky dají z několika vyhlídek, většina z nich je zpoplatněna drobným poplatkem, případně potom můžete vše sledovat z terasy hotelové restaurace jednoho z blízkých hotelů.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám