Hlavní obsah

Ostrov o velikosti Prahy láká Čechy čím dál víc. I kvůli harmonii a míru

Novinky, CK Blue Style

Nízká cenová hladina, skvělý hotelový servis a pláže s velejemným pískem. To jsou přednosti, na které slyší celá řada turistů, a ti z České republiky nejsou výjimkou. I proto se největší severoafrický ostrov Djerba drží již několik let na čelním místě v žebříčku popularity, ale svou roli v tom hraje i jeho neopakovatelný genius loci.

Foto: Shutterstock

Pláže na Djerbě se vyznačují velejemným pískem s minimem oblázků, i proto jsou oblíbené pro delší procházky.

Článek

Turisty, kteří navštíví Djerbu, lze obecně rozdělit na dvě skupiny. Jedna se ráda podívá i mimo ostrov a prohlédne si zajímavosti v okolí. Druhá skupina tráví svou dovolenou převážně na pláži a snaží se nachytat co nejvíce bronzu. Ať první, nebo druhá skupina si na Djerbě přijde na své. Zajímavostí, které stojí za navštěvu, je v dojezdové vzdálenosti hned několik. Lákají ale i pláže s proslaveným velejemným pískem, oblázky se zde v podstatě vůbec nevyskytují. Navíc tady panuje mimořádně příznivé klima a z pláží je velmi pozvolný přístup do moře. Vodní radovánky si tak užijí nejen rodiče s dětmi, ale i starší lidé.

Krokodýli jezdí na výlety

Kromě celé řady hotelových komplexů se na samotném ostrově, který je svou velikostí srovnatelný s Prahou, nachází několik zajímavostí, za nimiž se vyplatí vypravit. Mezi nejznámější magnety na turisty se řadí zdejší Explore Park, což je rozsáhlý komplex zahrnující velké muzeum islámského umění, dědictví Djerby neboli skanzen s ukázkou typických djerbských staveb (statku – tzv. menzelu, studny apod.) a proslulá krokodýlí farma.

Foto: CK Blue Style

Na krokodýlí farmě se vyskytuje několik stovek exemplářů krokodýlů nilských. Její návštěva je tak příjemným zpestřením tradiční dovolené

Domov zde našlo více než 300 krokodýlů různého věku, od čerstvě vylíhnutých až po několikametrové jedince. O ambicích zdejší farmy svědčí plány na rozšíření a letošní očekávaný přírůstek 150 kusů. Prestiž farmě dodává i respekt mezi ostatními zařízeními podobného druhu, jen letos odjede na výměnný pobyt do Dubaje šest desítek krokodýlů.

Umění jako symbol tolerance

Naprostým unikátem je zdejší židovská obec Hara Sghira Er Riadh. První židovští obyvatelé sem přišli už v prvním století našeho letopočtu a je zajímavé, že v podstatě bez jakýchkoliv konfliktů zde Židé žili až do založení státu Izrael. Poté většina z nich dobrovolně opustila nejen Djerbu, ale celou severní Afriku. Nicméně dodnes zde žije početná komunita zhruba dvou tisíc lidí.

Foto: CK Blue Style

Pouličních výtvorů je v židovské obci více jak stovka a dokreslují atmosféru otevřenosti a tolerance

Z dochovaných záznamů je patrné, že Hara Sghira Er Riadh je vůbec nejstarší židovskou vesnicí na celé Djerbě a nachází se v ní prastará sefardská synagoga Al-Gharib, nejznámější na severu Afriky.

Foto: CK Blue Style

Místní se s malbami na zdech sžili a dnes je už nevnímají jako něco vyjímečného. Pro turisty jsou ale opravdovým magnetem

Na ostrově žijí Židé v naprosté harmonii s muslimskou majoritou a obraz jejich soužití se dokonce promítl na zdejší zdi. V červnu roku 2014 se do obce sjelo na 150 významných pouličních umělců tří desítek národností, aby v rámci projektu Djerbahood pomalovali zdejší zdi dech beroucími graffiti. Židovské městečko se tak stalo doslova galerií pod širým nebem a pouliční umění tímto způsobem vzdalo hold harmonii a toleranci, která vládne nejen zde, ale na celém ostrově.

Foto: Shutterstock

Umění si našlo stálé místo v srdcích obyvatelů a tak zde najdete i galerii místních umělců

Inzertní sdělení:

Atraktivita Djerby je dána i skvělým hotelovým servisem. „Zdejší hotely se dlouhodobě specializují na západní zahraniční klientelu a vyznačují se tzv. německým standardem, takže služby zde jsou na opravdu vysoké úrovni,“ vysvětluje popularitu zdejších hotelových komplexů Václav Nekvapil, tiskový mluvčí CK Blue Style, která se na tuto destinaci specializuje.

www.blue-style.cz  Vyladíme vám dovolenou!

Výběr článků

Načítám