Hlavní obsah

Mungibeddu, nejvyšší činná sopka v Evropě

Novinky, František Vorel, CK Blue Style

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že jste o ní nikdy neslyšeli? Jde o místní název Etny, nacházející se na Sicílii, největším středozemním ostrově. V minulosti Sicílie opakovaně zvítězila v anketě o nejoblíbenější ostrov na světě. Není se čemu divit. Na tomto romantickém kousku Itálie okusíte pravý „la dolce vita“. Je vskutku magickým místem.

Foto: CK Blue Style

Výhled na Etnu z řeckého amfiteátru v Taormině

Článek

Ať už vyhledáváte pohodu na písčitých plážích jižní části ostrova, objevování nespočtu starověkých památek, výlety do přírody, nebo jste vyznavači vodních sportů, to vše vám dovolená na Sicílii dopřeje. Sicílie je doslova poseta středověkými vesnicemi, řeckými a římskými památkami, olivovými háji, citroníky a vinicemi. Ostrov slunce, jak se Sicílii přezdívá, je dokonce rozlohou vinic nejvýznamnější vinařskou oblastí celé Itálie.

Ve stínu Etny

Etna je s výškou 3330 metrů dominantou celého ostrova a nejvyšší činnou sopkou v celé Evropě. Sami Sicilané ji nazývají ve svém dialektu Mungibeddu, tedy krásná hora. Velmi úrodná sopečná půda, kterou Etna svou činností vytvářela po tisíciletí, umožňuje pěstování vinné révy a citrusů. Vyznavači pěší turistiky mohou vystoupat až do nadmořské výšky 2100 metrů, kde se nachází jeden z kráterů. V okolí Etny najdete také celou řadu přírodních parků. Chůze však není jediným způsobem objevování místních krás. Své příznivce budou mít zcela jistě vyjížďky na horských kolech nebo na hřbetech koní.

Foto: Shutterstock

Jeden z kráterů Etny, kam můžete vystoupat

Logo UNESCO má původ na Sicílii

Itálie je doslova napěchována historickými, kulturními i přírodními skvosty. Jedny z nejzachovalejších starověkých památek však najdete na Sicílii. Koneckonců v Agrigentu, sicilském městě založeném již v 6 století př. n. l. Řeky z daleké Kréty a Rhodu, můžeme v údolí Chrámů obdivovat vůbec nejzachovalejší starořecký chrám Concordie (Tempio della Concordia). Je vám povědomý? Zářný příklad dórské architektury sloužil jako předloha pro logo Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO).

Foto: Shutterstock

Přímo před chrámem Concordie stojí jeden z nejstarších olivovníků na světě (více než 900 let)

Syrakusy, hlavní město Magna Graecia

Syrakusy, ležící na jihovýchodním cípu Sicílie, jsou známé zejména jako jedno z nejvýznamnějších měst antického světa Magna Graecia, což byl starověký název oblasti jižní Itálie a Sicílie, osidlované řeckými kolonisty již v 8. století př. n. l. Všechny kouty města nabízejí vzácné archeologické svědectví krásy dob dávno minulých. Určitě nevynechejte archeologický park Neapolis. Budete obdivovat např. řecké divadlo (Teatro Greco), amfiteátr vytesaný přímo do skalnatého vrchu v 5. století př. n. l. pojme až 16 000 diváků.

Foto: Shutterstock

Řecký amfiteátr pro 16 000 diváků v Syrakusách

V centru Syrakus navštivte ostrov Ortygia. Uvidíte dóm, krásnou barokní katedrálu, která je vybudována na původním Athénině chrámu. Dále budete mít příležitost prohlédnout si Apollonův chrám, postavený v 6. století př. n. l., a v neposlední řadě Fonte Aretusa, pramen sladké vody vyvěrající na mořském břehu uprostřed staré zástavby ostrova. Právě artézské studny byly důvodem, proč se korintští Řekové usadili před téměř třemi tisíci lety zde.

Taormina, historie i krásné pláže

Francouzský spisovatel Guy de Maupassant popsal toto městečko rozkládající se na skále přímo nad azurovým mořem s výhledem na majestátní Etnu následovně: „V této malé obci a její krajině najdete vše, co bude svádět vaše oči, vaši duši i vaši fantazii.“ Užijete si výhled z řeckého divadla na Etnu, procházku po promenádě Corso Umberto s historickými paláci, obchody a restauracemi. Obdivovat budete také katedrálu San Nicolo ze 13. století, gotické paláce Palazzo Corvaio a Duchi di Santo Stefano nebo klášter Badia Vechia.

Foto: CK Blue Style

Taormina je také vyhledávaným letoviskem

Každé z míst Sicílie si díky množství historických a kulturních památek zaslouží vlastního průvodce a především naši opakovanou návštěvu.

Inzertní sdělení:

Využijte všechny slevy a výhody včasného nákupu. Až dvě děti zdarma a k tomu slevy pro dospělé, možnost změnit zájezd až týden před odletem zdarma, zvýhodněné parkování u letiště a mnohé další. To vše pouze do 31. 1. 2017 na www.blue-style.cz.

Letecky 3. 7. 2017 na 8 dní s All Inclusvie servisem a Croco clubem s česky mluvícími animátory, 18 790 Kč

Letecky 5. 6. 2017 na 8 dní s All Inclusiv servisem, 19 190 Kč

Výběr článků

Načítám