Hlavní obsah

Italský ostrov Sicílie nabízí dvě moře, památky i sopku

Novinky, CK Blue Style

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sicílie, největší ostrov ve Středozemním moři, byla kvůli strategické poloze na pomezí Evropy a Afriky příčinou, proč se o ni vedly války už od nepaměti. Původní obyvatelé, Elymové, Sikanové a Sikelové, byli zlikvidováni nájezdy Féničanů, Řeků a Římanů. Po nich přišli Vandalové, Ostrogóti, Arabové, krátce patřila i savojským vévodům.

Foto: Shutterstock

Letecký pohled na město Castellammare del Golfo v severozápadní části Sicílie

Článek

Zdejší mafie kdysi vznikla z nutnosti

Pak ji ovládali také Habsburkové, britské loďstvo ji chránilo před Napoleonem. Pod italskou správu, kam patří dodnes, se dostala díky proslulému vojevůdci a hrdinovi Guiseppu Garibaldimu. Tím, že se zde vlády střídaly jako na běžícím pásu, navíc sídlily na pobřeží, stovky kilometrů daleko, bylo pro obyvatele obtížné, ne-li nemožné dovolat se spravedlnosti v případě sporů. Proto se časem vytvořila silná struktura klanů. Šlo o nejbohatší i nejrespektovanější rodiny ze vsi, jejichž „stařešina“ řešil sousedské či jiné sváry a de facto se stal jejím vládcem. Postupně klany získaly takový vliv, že ovládly celý kraj. Z tohoto podhoubí později vznikla obávaná mafie, což je asi to úplně první, co se většině lidí při vyslovení názvu Sicílie vybaví. Policejní represe ale přinesly ovoce – dnes už tak velký význam nemá, navíc nikdy neútočila na turisty. Ti pro ni představovali zlatý důl, většina restaurací či penzionů jí platila výpalné.

Foto: Shutterstock

V Palermu si nenechte ujít pohled na skvostnou Fontánu hanby na náměstí Piazza Pretoria

Etna se postupem času zmenšuje

Pokud jde o krajinu, málokde je tak pestrá jako na Sicílii. Najdeme zde vysoké hory, malebná jezera, líně či naopak prudce tekoucí řeky, nebo dokonce dvě moře, Jónské a Tyrhénské. Je tu i těžko přístupné vnitrozemí, kde se rostliny vyskytují sporadicky, zvířata málo a lidská bytost už vůbec ne. V ostatních částech se ovšem zemědělství daří, nejčastěji se pěstují olivy. Pokud jde o turistické taháky, kromě obou moří vede Etna, nejvyšší evropská činná sopka. Její výška se však mění, v roce 1980 měřila 3350 metrů, v posledních letech činí přibližně 3323 m. Do 2500 metrů vede lanovka. Kdo se chce dostat dál, musí pěšky nebo silným terénním vozem, cesta připomíná měsíční krajinu.

Foto: Shutterstock

Erupce sopky Etna jsou zejména v noci velmi působivé

Všude jsou skály, kameny a hlína, prach různých barev. Tato túra ale není možná vždy. Pokud se vulkán naštve a začne mírně soptit, je vstup k vrcholu zakázán. Není divu, láva o teplotě přes 1000 °C teče jako ohnivá řeka po úbočí a nemilosrdně ničí vše, co jí stojí v cestě. Některé úseky silnic byly zničeny už tolikrát, že si nikdo nepamatuje, kudy původně vedly. Lávě totiž trvá až sedm let, než vychladne, takže se musí postavit o kus dál jiné.

Nádherných pláží je všude spousta

Milovník památek nemůže vynechat Syrakusy, založené v roce 734 př. n. l. osadníky z Korintu, nejvýznačnějším rodákem byl matematik a fyzik Archimedes. Dnes se dělí na dvě části. Ostrov Ortigia s monumentální dómem a ruinami Apollónova chrámu odděluje od pevniny most. I na ní najdeme mnoho antických památek, třeba amfiteátr z doby císaře Augusta.

Foto: Shutterstock

Ostrůvek Ortigia je součástí věhlasného města Syrakusy

Kousek od Syrakus leží pláže, Arenella a Fontane Bianche, pravidelně zařazované na seznam míst s nejčistším mořem v Evropě. Botanikům lze doporučit výlet do okolí říčky Ciane. Tam totiž roste papyrus, který se v evropských končinách skoro nevyskytuje. Nejvíc navštěvovanými městy pak jsou Taormina, považovaná za jedno z nejkrásnějších měst na světě vůbec, a metropole Palermo. Obě mají nádhernou polohu a krásné pláže v okolí. Těch je ostatně na Sicílii tolik, že lze těžko vyzdvihovat nějakou jako nejlepší. Na těch v Palermu však platí jedno zvláštní nařízení. Po nich se mohou volně pohybovat nahé ženy, jejich partneři ovšem musejí mít plavky. Zákonodárci tvrdí, že obnažené mužské genitálie působí obscénně, zatímco ženské (a jejich prsa) esteticky…

Foto: Shutterstock

Ozdobou města Taormina je řecké divadlo z 3. století př. n. l.

Inzertní sdělení:

Svoji vyladěnou dovelenou si vyberete na www.blue-style.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám