Hlavní obsah

Matala: Krétská vesnice s pláží a skálou, v níž přebývali hippies

Novinky, Jan Janula

Kréta, největší z řeckých ostrovů, je u turistů oblíbená. Láká je pobyt u moře, 4000 let i víc staré památky po tajuplné minojské civilizaci, která vládla celému tehdejšímu světu. Někteří sem ovšem jezdí také za jiným, pro většinu populace zcela neznámým účelem.

Foto: Shutterstock

V této jeskyni v Matale bydleli členové hnutí hippies.

Článek

Kréta totiž byla místem, kde žili poslední členové „květinových dětí“, hippies. Jejich motto „make love, not war“ (dělej lásku, ne válku) je známé dodnes, stejně jako symbol míru, protijaderný znak.

Pacifistické hnutí vzniklo na protest proti válce ve Vietnamu, zároveň ale opovrhovalo hodnotami civilizace, hromaděním peněz. Chtěli užívat toho, co život nabízí, včetně nevázaného sexu, drog, cestovali bez cíle, s batohem, dekou. Když jejich éra v USA skončila, ortodoxní jedinci hledali místo, kde by mohli žít svobodně, v přírodě. Nakonec se usadili v tehdy neznámé vsi Matala. Měli k tomu dobrý důvod. Skýtala jim totiž bezplatné přístřeší, navíc přímo u pláže.

Obrovské vlny miluje mládež i surfaři

Do jedné ze skal, která ji obklopuje, bylo totiž vytesáno (už v době kamenné) obrovské množství slují, některé těsně nad hladinou, jiné vysoko nahoře. Později se zřejmě využívaly jako římské hrobky, jednu asi navštívil Caesarův nevlastní syn (a jeden z jeho vrahů) Brutus, alespoň se podle něj nazývá.

Výstavba pokračovala i v románské éře, pak byly stovky let opuštěné, takže se v nich hippies usadili. Nebyly tu ani hotely, dnes už tu sice jsou, ovšem spíš menší, žádná monstra. Je to i tím, že nejvíc letovisek leží na opačné straně ostrova, ani autobusové spojení sem není zdaleka ideální. Zřejmě se počítá s tím, že každý jezdí autem z půjčovny.

Foto: Shutterstock

Jedna ze slují, v nichž „květinové děti“ přespávaly.

Kromě skály, kde je děr jak v ementálu, je hlavním tahákem pláž pod ní. Bývá značně zaplněná, před obědem už se těžko hledá volné místo, je dost úzká. Kvůli divokému moři hnanému do zátoky silným větrem sem jezdí i surfaři, vlny bývají opravdu hodně vysoké.

Kdo sem jede s dětmi, měl by na ně dávat zvýšený pozor. Ani ne proto, že vlny mají sílu i pár metrů od břehu, a pokud dítka včas nenadskočí, odhodí je až několik metrů, což se jim naopak líbí, ale kvůli rychle se svažujícímu dnu, po zhruba deseti metrech už dospělý nestačí. Písek je tmavý, hrubší, smíchaný s malými oblázky, působí tak trochu masážně.

Foto: Shutterstock

Z jeskyně v Matale je úžasný výhled na pláž, která je v sezóně plná turistů.

Nedaleká Red Beach přitahuje nudisty

Opodál rostou tamaryšky, ty zase dodávají půvab. Kdo nestojí o vlny a chce se jen vykoupat, asi dvacet minut cesty pěšky odsud je Red Beach. Má načervenalý písek, průzračnou vodu, je klidná, často prázdná, mnohé jedince tedy láká vlézt do vody, jak je pánbůh stvořil. I když je zdejší pravoslavné náboženství silně proti nahotě (právě kvůli ní, braní drog i veřejnému sexu vypudili konzervativní občané vlasatce ze své vísky), Red Beach je výjimkou, na seznamu deseti nejlepších nudistických pláží na kanálu Sky Travel figuruje dokonce na třetím místě. Nejsou na ní ale žádné stánky, lehátka, nic, najde se tu někdy jen pár – zřejmě zapomenutých – slunečníků.

Foto: Shutterstock

Hippies se nudismu rozhodně nebránili. Pokud jste na tom stejně, určitě se vydejte na nedalekou Red Beach.

Do vesnice Lentas se sjíždějí extroverti

Hippies se po vyhnání vydali dál a nemuseli jít dlouho, po osmnácti kilometrech narazili na skoro opuštěnou obec Lentas, z jedné strany obklopenou mořem, z dalších dvou brání ve výhledu na ni kopce. Kdo neví, že existuje, objeví ji spíš náhodou. Podle jejich svědectví se v rozlehlých římských lázních, vyhledávaných v antice pro léčivé prameny, pásly mezi sloupořadími ovce!

Jak dlouho tu „hipíci“ vydrželi, to se neví, nejspíš jen krátce a vrátili se domů. Jinak zde ani dnes není nijak rušno, najdete tady pár prodejen s běžným sortimentem, obvyklých taveren. Jediná památka, byzantský kostel sv. Jana ze čtrnáctého století, se musí pracně hledat podle omšelých ukazatelů.

Foto: Shutterstock

Dočasným útočištěm hippies se stala i vesnička Lentas, kde nyní tráví léto jen hrstka turistů.

Právě odlehlost místa stála za nápadem některých podnikatelů postavit tu pár apartmánů a penziónů pro ty, kteří mají rádi o dovolené opravdový klid a hlavně ticho, v noci je tu slyšet i na zem padající špendlík. Neodradil je ani fakt, že zdejší pláž je hodně krátká, věděli, že davy se na ni hrnout asi nikdy nebudou.

Někteří bývalí hippies (dnes staříci) sem jezdívají jako na poutní místo, kde skončila (první) éra touhy po míru pro celý svět. Do obou míst se dá dostat z letiště v Heraklionu pronajatými auty, po místy dost otřesných prašných cestách. Ale i ty asi k atmosféře těchto lokalit patří…

Inzertní sdělení:

Využijte některý z tipů CK Blue Style nebo vybírejte na                             www.blue-style.cz

Výběr článků

Načítám